Colorant natural din păpădie, planta cu multiple virtuti terapeutice


Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre coronițe de prins în păr?
Păpădia ne fascinează dintotdeauna, iar când vine vorba de proprietățile ei vindecătoare, devine și mai impresionantă.
Deși unii grădinari o consideră o adevarată pacoste de buruiană, calitățile ei terapeutice, cunoscute din cele mai vechi timpuri, au fost studiate și reconfirmate în laboratoare de către oamenii de știință.
Este renumită ca medicament pentru ficat și stomac, un adevărat detoxifiant autohton, dar are și calități mai puțin cunoscute.
 

Ce nu știai despre păpădie
 

Întreaga plantă are efecte curative datorită compuşilor care se întâlnesc atât în petale, tulpină, cât şi în rădăcină. Este o plantă medicinală remarcabila, dar totodată, este şi un aliment plin de vitamine, minerale și antioxidanți.
Prin macerarea florilor de păpădie se prepară vin, seva din tijele sale tratează negii, frunzele sunt principalul ingredient din salată care tratează durerile de stomac și înlătura constipația, iar din rădăcinile uscate și măcinate ale acestei plante, se prepară un minunat înlocuitor al cafelei.
Medicina naturistă a găsit nenumărate întrebuințări pentru acest aliat de nădejde al sănătății noastre.
În următorul material video, puteți afla cum se ține cura cu tulpini de păpădie care reînnoieste sângeleși sub ce forme se mai poate consuma această plantă vindecătoare:
 

 
Păpădia vine chiar și în sprijinul mediului, fiind un bun prieten al insectelor polenizatoare, în încercarea oamenilor de a combate scăderea numărului de insecte și de a asigura astfel culturi sănătoase, lucru esențial pentru agricultură.
Din martie si pana in mai, această plantă uimitoare este mereu înflorită, reprezentând o sursă vitală de hrană pentru polenizatori.
Păpădia nu încetează să ne uimească, ea fiind singura plantă din lume care în timpul vieții poate lua forma a trei corpuri cerești: soarele (floarea galbenă), luna (mingea albă de puf) sau stelele (semințele dispersate ale pufului).
În Polonia, dar și în alte părți ale lumii, se obișnuiește să se prepare gem din frumoasele flori ale acestei plante încântătoare.
Galbenul intens al florilor de păpădie servește și ca puternic colorant natural. Simplu și deloc costisitor.
Iată rețeta:
 
Ingrediente:
 
-500 g flori sau petale
-zeama de la o lămâie
-250 ml de apă (o cană)
 
Mod de preparare:
 
Imediat după ce le culegem, florile se spală și se curăță de partea verde, după care se frământă bine cu zeamă de lămâie, pentru a-și menține culoarea vie. Se pune apa la fiert, iar când clocotește se adaugă florile. Se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ 30 de minute, după care se acoperă cu un capac, și se lasă la infuzat până a doua zi, când se strecoară petalele, iar lichidul rămas se pune pe foc și se mai fierbe încă 10-15 minute, la foc mic. Se toarnă fierbinte în sticluțe sau borcane micuțe sterilizate, închise
ermetic, și se acoperă cu o pătură pentru 2-3 zile.
Se depozitează în locuri ferite de lumină și căldură, iar după deschidere se folosește în maxim 24 de ore, timp în care se păstrează la frigider.
Astfel obținem un intens colorant alimentar complet natural, ideal pentru colorat creme, aluaturi, diverse mâncăruri, sau chiar ouă de Paște.
Să ne bucurăm de pufoșii bănuți aurii cu care ne încântă natura, primăvara.
Să iubim viața și să nu uităm să celebrăm fiecare zi, cât mai aproape de Dumnezeu și Mama Natură.

Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook




 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol