Viţa de vie


Arbust, târâtor şi agăţător. Frunzele, care interesează mai mult sub aspect terapeutic, sunt orbicular cordate, mai mult sau mai puţin, trei-cinci lobate, de 5- 20 cm în diametru, cu sinusurile pronunţate, cel petiolat în formă de V sau U, uneori în formă de liră cu partea inferioară rotundă. Limbul pe faţă este glabru (făra peri) sau puţin păros, iar pe dos cu peri scurţi şi aspri amestecaţi cu peri lungi, adeseori cu aspect păienjenos-tomentos, cu marginile neregulat dinţate, cu dinţi de obicei ascuţiţi.

Ceea ce este mai important sub aspect terapeutic sunt frunzele de culoare roşiatica.

Compoziţie

Din frunza de Viţă de vie roşiatică au fost izolaţi numeroşi compuşi aparţinând unor clase chimice diferite. Astfel, au fost identificaţi compuşi polifenolici, în special antocianozide (glicozide ale definidinei, ale petudinei şi ale malvidinei), flavonoide (hiperina, quercitrina şi quercitina 3-0-beta-D glucoronida), taninuri de natură catehică (catechina, epicatechina, gallocatechina şi epicatechina-3-0-gaIatul).

Actiune si recomandari

Acţiunea biologica şi utilizările clinice ale preparatelor obţinute din frunzele de Viţă de vie de culoare roşiatică, descrise în literatura de specialitate actuală, s-ar putea rezuma la urmâtoarele: — acţiune protectivă a vaselor capilare.

Proprietăţile farmacodinamice ale acestor preparate se manifestă în primul rând asupra sistemului circulator, în special asupra vaselor capilare. Acţiunea este datorată antocianozidelor pe care le conţin frunzele şi acţiunii angioprotective care se explica prin diminuarea permeabilităţii capilarelor şi creşterea rezistenţei lor, acţiune de tipul vitaminei P.

Primele observaţii experimentale asupra activităţii antocianozidelor din frunza de Viţă de vie ne parvin de prin anii 1960, când s-a observat că aceşti compuşi cresc semnificativ rezistenţa capilarelor.

Mai recent s-a demonstrat că antocianozidele din frunza de Vitis vinifera, administrate oral, îndeplinesc şi funcţia de reglare a tonusului musculaturii netede a arteriolelor, controlând fluxul hematic care traversează diferite zone circulatorii.

Se realizează un efect protector în confruntarea daunelor endoteliale care pot avea drept consecinţă o perioadă temporară de ischemie, în care condiţii endoteliul vascular îşi pierde caracteristicile normale de suprafaţă, leucocitele circulante aderă la pereţii vaselor, eliberând local citochine şi alţi compuşi, crescând permeabilitatea capilară, permiţând astfel trecerea în spaţiile extracelulare a lichidelor din celule. Astfel se ajunge la formarea edemelor interstiţiale caracteristice multor condiţii patologice.

 — acţiune în insuficienţa venoasă a arterelor inţerioare.

 Activitatea farmacologica a antocianilor îşi gaseşte aplicaţii clinice în special în insuficienţa venoasa a arterelor inferioare şi a complicaţiilor care derivă de aici (varice, tromboflebite, edeme perimaleolare şi crurale etc).

Forma cea mai simplă a acestor manifestări este caracterizată prin edeme uşoare perimaleolare, evidente în special seara la persoanele care lucreaza cea mai mare parte a zilei în picioare.

Antocianozidele din frunza de Viţă de vie sunt utile deci în tratamentul edemelor perimaleolare cauzate de o anormala permeabilitate capilara.

Administrarea produselor fitoterapeutice pe bază de Viţă de vie reactivează microcirculaţia locală, amelioreaza fluxul venos şi uşureaza îndepărtarea lichidelor interstiţiale, reducand astfel edemele.

In insuficienţa venoasă cronică şi în fragilitatea capilarelor.

Mod de preparare

258 mg concentrat total (conţinând 1% mg antocianozizi); 4 capsule pe  zi.

Contraindicaţii

Nu prezintă.

 

Bors traditional cu efecte vindecatoare exceptionale - Supa acra de sfecla rosie

În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și 

Detalii

Maioneza de post din Avocado / Reteta si Beneficii asupra sănătății

Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte 

Detalii

13 Retete de Post cu Urzici care Curata si Reimprospateaza Sangele

Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru 

Detalii

Alunul

  Compozitie -polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic); -acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...

Detalii

Rocoină

Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...

Detalii

Urzică vie

Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...

Detalii

Usturoiul verde, leguma de leac a primaverii care sustine sistemul cardiovascular

Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...

Detalii

Colorant natural din păpădie, planta cu multiple virtuti terapeutice

Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre 

Detalii

Untișorul, planta care distruge bacteriile și tratează hemoroizii

Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...

Detalii