3 Retete cu Ovaz pentru un Mic Dejun Sanatos


Când vorbim despre un mic dejun sănătos, ovăzul este cel care ne va ajuta să începem cu dreptul ziua, oferindu-ne o porție de energie, sățioasă, și delicioasă în același timp.
 

De ce să alegem ovăzul?
 

Această cereală aduce atât de multe beneficii pentru sănătate!
Ovăzul este extrem de hrănitor, sărac în grăsimi saturate, lipsit de gluten, sărac în colesterol, și totodată o sursă bună de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.
Fibrele solubile din fulgii de ovăz pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
În plus, pot contribui la reglarea tensiunii arteriale și ne protejează de radicalii liberi.
Consumul de fulgi de ovăz poate scădea riscul de cancer de colon, fiind de un real ajutor în menținerea sănătății digestive.
Alt aspect pozitiv este faptul că fulgii de ovăz sunt foarte versatili, putând fi preparați într-o multitudine de forme, astfel încât nu ne putem plictisi niciodată de ei. Pentru un stil de viață echilibrat și sănătos, fulgii de ovăz sunt un aliat puternic în alimentația noastră, la care ar trebui să apelăm cât mai des.
 

3 Rețete pentru un mic dejun al campionilor
 

1. Fulgi de ovăz cu iaurt și semințe de in
 

Vom avea nevoie de:
-150 gr de iaurt grecesc
-2 linguri de fulgi de ovăz
-100 ml de lapte vegetal (migdale, soia)
-1 lingură de semințe de in pisate
-o mână de fructe de pădure proaspete
 
Se amestecă toate ingredientele și se savurează cu plăcere.
Pentru o textură și mai plăcută, fulgii de ovăz pot fi lăsați peste noapte în laptele vegetal.
 

2. Porridge clasic (terci de ovăz)
 

Poate fi consumat în fiecare dimineață, pentru că mereu îi putem schimba ingredientele de deasupra, personalizându-l. De la fructe, dulceață și până la nuci și semințe, totul este permis într-un bol cu porridge!
Ingrediente:
-1 cană de fulgi de ovăz
-2 căni de apă
-1 praf de sare
-topping-ul, ce poate fi format din banane, miere și scorțișoară, sau fulgi de cocos cu fructe proaspete, ori unt de arahide, zmeură și iaurt. Iar lista poate continua, în funcție de preferințele voastre.
Se pune apa la fiert, iar când începe să clocotească, se adaugă fulgii de ovăz. Când observăm că s-a îngroșat puțin, presărăm sarea. Se lasă să fiarbă la foc mediu timp de 10-15 minute, amestecând din când în când cu o lingură de lemn sau silicon, ca să nu se lipească.
După ce se ia de pe foc, i se adaugă topping-ul preferat (fructe proaspete, nuci, semințe, fulgi de cocos, etc.)
 

3. Ovăz tăiat din oțel, cu zahăr brun și pere
 

Spre deosebire de ovăzul laminat, care se găsește cel mai frecvent pe piață, ovăzul tăiat din oțel, numit și ovăz Scotch, Irish sau Pinhead - este întregul bob de ovăz, care a fost tăiat în treimi cu o lamă de oțel. Acesta oferă o textură mai consistentă și înțepătoare.
Vom avea nevoie de:
- 3/4 cană de ovăz tăiat din oțel
- 1 cană și jumătate de apă
- 1/2 lingură de unt sau ulei de măsline
- 2-3 linguri de zahăr brun
- 2 pere bine coapte (curățate și tăiate în felii)
- 1/4 linguriță scorțișoară
- 1 lingură suc de lămâie
- nuci sau granola (opțional)
 
Se adaugă ovăzul în apa care fierbe, se presară puțină sare, se acoperă și se fierbe pentru maxim 15 minute, la foc minim.
Între timp, pregătim perele. Într-o cratiță încinsă, adăugăm uleiul sau untul, apoi zahărul brun, și amestecăm. Urmează imediat perele, sucul de lămâie și scorțișoara, și amestecăm pentru a se întrepătrunde aromele. Se gătește sub capac, pentru aproximativ 10 minute, sau până când perele sunt fragede și aurii. Odată ce sunt fragede, scoatem capacul pentru a le permite să se caramelizeze mai mult. Se ia de pe foc.
Într-un bol turnăm ovăzul fiert, iar deasupra perele caramelizate. Pentru o textură crocantă, si mai multe proteine, putem adăuga nuci deasupra.
Poftă bună!
După cum ați observat, avantajul major este că ovăzul poate fi combinat cu o multitudine de ingrediente, iar rețetele oferite de noi pot fi o bază pentru o varietate de mese extrem de sănătoase și delicioase totodată.

Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook




 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol