Cateva reguli de recoltare si preparare
Trebuie sa stim ca, in general, vom culege frunzele de la plante, inainte de a inflori, deoarece, au o aroma mult mai placuta. Totodata, trebuie sa avem in vedere, ca frunzele pentru salate (si nu numai), nu trebuie strivite, pentru ca se oxideaza si isi pot schimba proprietatile. Momentul optim de culegere al frunzelor, este dupa apus, deoarece, sub influenta soarelui, frunzele formeaza substante hranitoare, care, noaptea, trec in vlastari (urmasi, descendenti) si radacini, de aceea, frunzele nu se culeg dimineata, in schimb, radacinile se vor culege numai dimineata.
De asemenea, este bine de mentionat ca, pentru prima data, se vor cunsuma cantitati mai mici din fiecare planta, pentru a fi siguri ca ne prieste. Daca o planta este prea puternica si/sau nu ne place, se va consuma mai intai in ciorbe si sosuri, apoi in salate.
Acum ca aceste lucruri au fost spuse sa vedem ce plante putem consuma!
1. Banutii (Bellis Perennis L.)
Aceasta planta este o planta medicinala despre care gasiti mai multe informatii aici.
In scop culinar, sunt folosite frunzele, care se consuma in supe sau in mancaruri precum spanacul, amestecate cu morcovi, urzici sau spanac;
In salate, frunzele tinere se amesteca cu alte plante.
Perioada de inflorire este din aprilie pana in septembrie.
2. Soparlita, bobornicul (Veronica Beccabunga L.)
Frunzele, antiscorbutice, se folosesc in salate, amestecate cu alte plante, sau in mancaruri, inlocuind frunzele de spanac, fiind tot la fel de gustoase.
3. Busuiocul salbatic (Prunella Vulgaris L.)
Frunzele tinere inainte de inflorire se pot folosi in salate, supe sau mancaruri ca si spanacul, alaturi de alte plante.
4. Cebarea (Poterium Sanguisorba L. sau Sanguisorba Minor L.)
Cebarea sau sorbestrea infloreste din luna iunie pana in luna septembrie, si se poate folosi, in scop culinar, ca si condiment.
Frunzele adunate din luna martie pana in luna iunie, se pot folosi ca adaos la salate sau in mancaruri precum spanacul, precum si in supe, ciorbe, borsuri.
5. Cerentelul (Geum Urbanum L.)
Cerentelul infloreste din luna mai pana in luna septembrie. Frunzele sale, se pot folosi ca adaos la salate de alte plante sau supe precum si in alte mancaruri.
Radacinile recoltate primavara si toamna se pot folosi in supe.
6. Chimenul (Carum carvi L.)
Chimenul infloreste in lunile mai si iunie.
Semintele sunt folosite ca si condiment, precum si la prepararea muraturilor.
Frunzele tinere, culese inainte de inflorire, se folosesc la salate, ca si adaos, sau la supe sau alte mancaruri, intrucat le confera o aroma aparte. Se foloseste in general ca si condiment la alte mancaruri.
7. Cicoarea (Cichorium intybus L.)
Infloreste din iunie pana in septembrie.
Frunzele tinere se pot folosi la salate, ciorbe, mancaruri inlocuind spanacul.
Radacinile, recoltate in septembrie, se pot folosi la salate, ciorbe sau chiar mancaruri, daca mai intai sunt fierte.
8. Ciubotica cucului (Primula officinalis L.)
Infloreste din martie pana in mai.
Inainte de inflorire frunzele se recolteaza si se folosesc in supe sau precum spanacul, atat singure cat si amestecate cu alte plante.
Dupa inflorire frunzele capata un gust neplacut, nemaiputand fi folosite.
9. Coada soricelului (Achillea millefolium L.)
Infloreste din iunie pana in octombrie.
Frunzele, inainte de inflorire se pot folosi ca adaos in salate, supe, ciorbe sau orice fel de mancare, insa, in cantitati mici.
10 Cresonul (Lepidium sativum L.)
Infloreste in mai si iunie.
Se foloseste la salate, sau ca adaos la salate de alte ierburi, la supe, ciorbe, sau alte mancaruri.
11 Crusatea (Barbarea vulgaris L.)
Infloreste din aprilie pana in iulie.
Frunzele proaspete se recolteaza in zilele de iarna fara zapada, pana in primavara, inainte de inflorire, si se folosesc in salate sau precum spanacul, singure sau amestecate cu alte plante/legume.
12 Fetica (Valerianella locusta L.)
Infloreste din aprilie pana in iunie.
Frunzele se lasa pana a doua zi, cand foarte bine spalate, se pot folosi in salate, supe sau mancaruri.
13 Hameiul (Humulus lupulus L.)
Infloreste din iunie pana in august.
In lunile aprilie si mai, se taie vlastare tinere care se pot folosi in salate, si care sunt foarte gustoase; se pot folosi si in supe sau alte mancaruri.
14 Iarba grasa (Portulaca oleracea L.)
Infloreste din iunie pana in septembrie.
frunzele si vlastarele tinere, adunate inainte de inflorire, sunt foarte bune pentru salate, supe, borsuri, ciorbe.
Gatite precum spanacul sunt deosebit de gustoase.
Astfel gatite se pot amesteca si cu frunze de la plante a caror inflorire a trecut.
Frunzele si cocenii adunate inainte se inflorire sunt foarte bune ca salata, in mancare inlocuind spanacul sau in orice alta mancare singure, sau in amestec cu alte plante.
15 Limba mielului (Borrago officinalis L.)
Frunzele tinere au gust de castravete si sunt foarte bune in salate.
Infloreste din iunie pana in septembrie.
Florile se pot folosi in orice fel de mancare.
16 Lingurea (Cochelaria officinalis L.)
Infloreste din aprilie pana in iunie.
Frunzele tinere, culese inainte de inflorire, sunt foarte bune la salate, supe sau precum spanacul, atat singure, precum si in amestec cu alte plante sau legume.
17 Luminita (Oenothera bienis sau Onagra bienis L.)
Planta melifera care infloreste din iunie pana in august.
Radacina se scoate in toamna primului an sau in primavara celui de-al doilea an, cand abia au iesit frunzele la suprafata; se spala bine si se fierbe in apa sarata.
Se poate face salata sau pune in mancaruri de orice fel, se poate folosi in loc de morcov in supa. Apa in care se fierb radacinile contine vitamine, prin urmare nu se arunca ci se poate pune ca adaos la supa.
18 Loboda de gradina (Artiplex hortensis L.)
Infloreste din iulie pana in august.
Se foloseste la supe, ciorbe si se asociaza adesea cu stevia.
19 Macrisul (Rumex acetosa L.)
Frunzele au un gust placut acrisor, racoritor, si antiscorbutic, mult intrebuintat in bucatarie, mai ales in combinatie cu spanacul.
Infloreste din mai pana in august. Uneori, catre sfarsitul verii mai infloreste o data.
Din frunzele tinere, adunate primavara si toamna, se face salata, supa sau mancaruri. E necesar a se asocia si cu alte ierburi datorita gustului sau acru.
20 Nasturelul (Nasturium officinale L.)
Planta este intrebuintata ca salata, motiv pentru care in unele locuri se cultiva special pentru acest scop.
Are proprietati diuretice si antiscorbutice.
Din primavara pana in toamna, vlastarele tinere, neinflorite pot fi puse la salate, sau la mancare, inlocuind spanacul.
21 Papadia (Taraxum officinale L.)
Infloreste din aprilie pana in septembrie.
Este si o planta melifera.
Din frunzele galbene, culese in februarie, martie, aprilie, mai ales cand nu au aparut florile, se face salata.
Amestecate cu alte plante se pun in supe sau ciorbe.
Radacina, scoasa primavara sau toamna, taiata in felii subtiri se face salata sau se pune la supe.
Din radacina, se mai poate face surogat de cafea.
22 Pastarnacul (Pastinaca latifolia L.)
Adesea este si cultivat, insa creste si in flora spontana pe campii putin umede, santuri, la marginea drumurilor.
Intrucat radacina pastrarnacului salbatic are o aroma mult mai puternica decat a celui cultivat, se recomanda sa se spele bine cu apa fierbinte cu sare.
23 Patlagina ingusta (Plantago lanceolata L.)
Infloreste din aprilie pana in septembrie
Frunzele tinere culese inainte de inflorire pot fi folosite in salate sau supe, impreuna cu alte zarzavaturi.
24 Patlagina lata (Plantago major L.)
Infloreste din iunie pana in octombrie.
Se intrebuinteaza la fel ca patlagina ingusta.
25 Piciorul caprei (Aegopodium podagraria L.)
Infloreste din mai pana in septembrie.
Frunzele se aduna primavara si se folosesc ca planta aromatica precum patrunjelul sau se pot pune in mancaruri amestecate cu urzici sau spanac.
Atentie, creste adesea impreuna cu cucuta (planta otravitoare); este deosebit de important sa se acorde atentie la cules pentru a nu le confunda!
26 Plamanarita (Pulmonaria officinalis L.)
Este buna pentru bolile de piept, de unde ii vine si numele.
Era bine cunoscuta de copii inainte, care ii apucau floarea de petalele rasfirate si ii sorbeau picatura dulce de la capatul tubului de jos (mierea ursului).
Infloreste din martie pana in iunie.
Frunzele adunate in timpul infloririi, se folosesc la supe sau precum mancarea de spanac, si in amestec cu alte plante sau legume, la salate.
27 Podbalul (Tussilago farfara L.)
Infloreste din martie pana in aprilie.
Florile, cautate de albine, de culoarea galbena, apar inaintea frunzelor.
Frunzele se folosesc in medicina populara pentru cataplasme.
Florile si frunzele uscate se folosesc la ceaiuri contra tusei.
Frunzele tinere si fragede, amestecate cu alte plante se folosesc in salate sau supe, sau pentru invelit sarmale precum varza murata, frunza de vita de vie, de stevie, de tei, sau de sfecla rosie.
28 Rascoagele (Iarba Sf. Ioan) (Epilobium angustifolium L.)
Infloreste din iunie pana in septembrie.
Vlastarii tineri din primavara se pot intrebuinta la salata impreuna cu alte plante sau legume, sau in mancaruri inlocuind spanacul.
Vlastarii pot fi pregatiti si precum sparanghelul.
29 Ridichea salbatica (Raphanus raphanistrum L.)
A nu se confunda cu mustarul de camp, de care se deosebeste prin aceea ca e mai ramificata la varf, iar frunzele de la baza sunt crestate.
Este o planta invaziva.
Infloreste in iunie, iulie.
Frunzele adunate inainte de inflorire se folosesc singure sau impreuna cu alte plante, la salate, supe, sau inlocuiesc spanacul in mancaruri.
30 Rocoina (Stellaria media L.)
Infloreste din primavara devreme, pana toamna tarziu.
A nu se confunda cu rocoina cu trei nervi sau cu rocoina rosie.
Incepand cu luna martie, planta intreaga se smulge din pamant, se indeparteaza radacinile, frunzele uscate si cocenii tari, se spala bine si se foloseste la preparartea mancarurilor, precum spanacul. Intrucat are un gust nedefinit, este bine sa se amestece cu alte plante cu arome mai puternice.
31 Silnicul (Glechoma hederaceae L.)
Infloreste din martie pana in iunie si este o planta melifera.
Frunzele adunate inainte de inflorire sau chiar in timpul inflorii se adauga la salate din alte plante, in supe sau inlocuieste spanacul. Se poate face salata si numai din frunze de silnic.
Frunzele uscate se pot adauga la orice fel de mancare pentru aroma.
32 Sorbestrea (Sanguisorba Officinalis L.)
Planta are proprietati astringente.
Infloreste din iunie pana in septembrie.
Frunzele adunate primavara inainte de inflorire se pot folosi la salate, in supe, sau in mancaruri precum spanacul, singure sau impreuna cu alte plante.
33 Spanacul ciobanilor (Chenopodium bonus-henricus / blitum bonus-henricus L.)
Infloreste din mai pana in septembrie.
Pentru a nu fi confundat cu alte plante asemanatoare, inainte de gatire, se strivesc frunzele intre degete si se constata mirosul si gustul. Daca au un gust si un miros neplacut, nu vor fi folosite.
Se intrebuinteaza in bucatarie intocmai precum spanacul.
34 Sugelul alb (urzica moarta) (Lamium album L.)
E planta melifera si infloreste din mai pana in octombrie.
Frunzele culese inainte sau chiar in timpul infloriri se pot consuma in orice fel de mancare cu sos, doar ele, sau in amestec cu urzica adevarata.
35 Tataneasa (Symphytum officinale L.)
Infloreste din mai pana in iulie, cateodata pana in septembrie.
Frunzele culese primavara pot fi foloste in salate, supe sau mancaruri, inlocuind spanacul, fara a mai adauga alte plante.
36 Tata caprei (Tragopon pratensis L.)
Infloreste din mai pana in august.
Din frunzele tinete si tulpini (coceni), adunate inainte de inflorire se poate face mancare precum spanacul, sau se pot adauga in orice fel de mancare.
Din radacina scoasa toamna se poate face salata.
Din radacina si cocean, recoltate atunci cand planta nu este inflorita se pot face mancaruri preparate precum sparanghelul, avand un gust foarte bun.
37 Traista ciobanului (Capsella Bursa pastoris L.)
Infloreste din martie pana in octombrie.
Din samanta ce incolteste toamna se dezvolta o planta mica cu o rozeta de frunze lipite de pamant, unde inmagazineaza toata caldura pamantului, fiind astfel ferita de vant.
Primavara, din rozeta iese o tulpina cu multe floricele albe. Fructul are forma de inima sau pungulita, de unde ii vine si denumirea.
Frunzele tinere si fragede, amestecate cu alte plante, pot fi folosite in supe, mancaruri precum cele de spanac, sau salate.
38 Untisorul (Ranunculus Ficaria L.)
Avand frunzele verzi cu un luciu metalic, sunt cunoscute in popor si folosite ca salata in saptamana Pastelui.
Inloreste din martie pana in mai.
Frunzele tinere, adunate inainte de inflorire, sunt foarte gustoase si pot fi folosite la salate, sau in supe ciorbe, amestecate si cu alte plante.
In mancaruri poate inlocui spanacul.

39 Urzica mare (Urtica dioica L.)
Infloreste din iunie pana toamna tarziu.
Vlastarii tineri si moi cu 4-5 frunze, culesi inainte de inflorire, pot fi folositi la supe, mancaruri precum spanacul sau in orice alta mancare in care se pun legume.
Urzica, impreuna cu papadia si loboda, pot fi puse la orice fel de mancare.
In mod uzual, se folosesc sub forma unui terci, cu putin usturoi, si se serveste cu mamaliga.
Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook
Spune-mi daca ti-a placut acest articol