Albastrita, floarea ochilor - beneficiile și afecțiunile pe care le trateaza
Stiati ca albastrita, binecunoscuta È™i admirata floare de culoare azurie, întâlnită frecvent pe margini de drumuri È™i prin lanurile de cereale, in timpul verii, are semnificative beneficii asupra sănătății ochilor? Datorita efectului sau delicat asupra ochilor precum È™i asupra tenului sensibil din jurul acestora, floarea este supranumita, pe buna dreptate È™i floarea ochilor bolnavi sau floarea ochilor obositi.
InflorescenÈ›ele se recolteaza vara, pe timp insorit si se usucă în straturi subtiri, la umbra, pentru a-È™i păstra cât mai bine culoarea. Având un conÈ›inut bogat în flavonoide, antociani, substante amare, taninuri, glicozide, mucilagii È™i saruri minerale, albastrita, se remarca prin acÈ›iuni curative È™i reglatoare asupra ochilor, dar È™i a ficatului, bilei, sistemului digestiv sau aparatului uro-renal.
Ca urmare a acestor valoroase beneficii, albastrita intra in compozitia multor ceaiuri pentru afectiunile uro-renale, in proportie de 20%. Pentru uzul intern, infuzia de albastrita, preparata dintr-o linguriță de planta la 200 ml apa, si consumata de trei ori pe zi, se folosește in afectiuni precum: icter, ascita, hepatopatii, litiaza biliara, dischinezie biliara, diaree, bronsite, raceli, stari febrile, flebite( inflamatie a venelor), edeme, afectiuni renale si veziculare, reumatism sau guta.
Extern, ca urmare a actiunii antiseptice, antibiotice si cicatrizante, infuzia concentrata de albastrita, preparata din 2 linguriÈ›e planta la 200 ml apa, este folosita în conjunctivite, inflamatii ale pleoapelor, urcioare, ochi obositi, inrosirea sau caderea pleoapelor.
Infuzia slaba din flori de albastrita, preparata dintr-o lingurita de flori uscate, la 400 ml. apa clocotita, și lasata la infuzat 15 minute, este folosita pentru tonifierea si revigorarea tenului, a pleoapelor, a ochilor, estomparea ridurilor, a cearcanelor si a pungilor de sub ochi, sau pentru hidratarea zonelor sensibile din jurul ochilor.
Totodata, albastrita, incetineste sau chiar stopeaza evoluţia hipermetropiei, sau a cataractei.
Cine s-ar fi gandit ca o floare atat de delicata si gingasa precum albastrita, poate avea atatea efecte curative pentru ochii nostri!
Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook
Spune-mi daca ti-a placut acest articol