Albastrita, floarea ochilor - beneficiile și afecțiunile pe care le trateaza


Stiati ca albastrita, binecunoscuta și admirata floare de culoare azurie, întâlnită frecvent pe margini de drumuri și prin lanurile de cereale, in timpul verii, are semnificative beneficii asupra sănătății ochilor? Datorita efectului sau delicat asupra ochilor precum și asupra tenului sensibil din jurul acestora, floarea este supranumita, pe buna dreptate și floarea ochilor bolnavi sau floarea ochilor obositi.

Inflorescențele se recolteaza vara, pe timp insorit si se usucă în straturi subtiri, la umbra, pentru a-și păstra cât mai bine culoarea. Având un conținut bogat în flavonoide, antociani, substante amare, taninuri, glicozide, mucilagii și saruri minerale, albastrita, se remarca prin acțiuni curative și reglatoare asupra ochilor, dar și a ficatului, bilei, sistemului digestiv sau aparatului uro-renal.

Ca urmare a acestor valoroase beneficii, albastrita intra in compozitia multor ceaiuri pentru afectiunile uro-renale, in proportie de 20%. Pentru uzul intern, infuzia de albastrita, preparata dintr-o linguriță de planta la 200 ml apa, si consumata de trei ori pe zi, se folosește in afectiuni precum: icter, ascita, hepatopatii, litiaza biliara, dischinezie biliara, diaree, bronsite, raceli, stari febrile, flebite( inflamatie a venelor), edeme, afectiuni renale si veziculare, reumatism sau guta.

Extern, ca urmare a actiunii antiseptice, antibiotice si cicatrizanteinfuzia concentrata de albastrita, preparata din 2 lingurițe planta la 200 ml apa, este folosita în conjunctivite, inflamatii ale pleoapelor, urcioare, ochi obositi, inrosirea sau caderea pleoapelor.

Infuzia slaba din flori de albastrita, preparata dintr-o lingurita de flori uscate, la 400 ml. apa clocotita, și lasata la infuzat 15 minute, este folosita pentru tonifierea si revigorarea tenului, a pleoapelor, a ochilor, estomparea ridurilor, a cearcanelor si a pungilor de sub ochi, sau pentru hidratarea zonelor sensibile din jurul ochilor.

Totodata, albastrita, incetineste sau chiar stopeaza evoluţia hipermetropiei, sau a cataractei.

Cine s-ar fi gandit ca o floare atat de delicata si gingasa precum albastrita, poate avea atatea efecte curative pentru ochii nostri!


Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook




 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol