Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare


Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de cicoare (Cichorum inthybus) a devenit mai populară  în ultimii ani, fiind utilizată în special ca o alternativă sănătoasă la cafea. Aceasta este adesea prăjită, măcinată și consumată ca un înlocuitor pentru cei ce doresc să evite cofeina.
Însă această plantă albastră cu flori, din familia păpădiei are mult mai multe calități, aducând nenumărate beneficii sănătății noastre.
 

Compoziție

Rădăcina de cicoare este o sursă bogată de fibre solubile în apă, numite inulină, un tip de fibră prebiotică ce ajută la pierderea în greutate și îmbunătățește sănătatea intestinală.
Inulina de cicoare poate fi utilizată pentru a înlocui grăsimile sau zahărul din dietă în unele alimente procesate. Acest fapt duce la un aliment cu conținut scăzut de calorii, ce ne permite să mâncăm produsele preferate, facilitând în același timp pierderea în greutate.
Cicoarea conține, de asemenea, o mulțime de sustanțe nutritive printre care se numără acidul
folic, vitamina C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu și vitamina B6 – care contribuie la sănătatea
creierului.
 

Acțiune terapeutică

Datorită conținutului său de fibre, rădăcina de cicoare îmbunătățește sănătatea digestivăsustinand creșterea bacteriilor benefice în intestin, ceea ce are o puternică influență asupra
stării generale de sănătate.
Numeroase studii au demonstrat că suplimentarea cu fibrele prebiotice de inulină favorizeaza creșterea concentrației anumitor tipuri de bacterii benefice în colon, ajutând la îmbunătățirea funcției intestinului și reducerea constipației.
În plus față de toți acești nutrienți, cicoarea conține mai multe tipuri de antioxidanți, despre care se cunoaște că reduc inflamația și protejează funcția arterelor.
Acțiunea sa diuretică favorizează eliminarea toxinelor din organism și curăţă sângele, protejând împotriva afecțiunilor ficatului, ce servește ca principal organ detoxifiant al corpului.
 
Un studiu din anul 2015 a testat efectele extractului de rădăcină de cicoare asupra zahărului din sânge și a metabolismului grăsimilor. Autorii studiului au concluzionat că aceasta ar putea întârzia sau chiar preveni apariția timpurie a diabetului, planta ajutând la reglarea nivelului de zahăr din sânge și a insulinei.
 
De asemenea, mai multe cercetări au legat rădăcina de cicoare cu inhibarea diferitelor tipuri de
cancer, inulina reușind să lupte împotriva celulelor cancerului de sân sau de colon.
Local, cicoarea se mai folosește și pentru inflamație și osteoartrită. Mai exact, polifenolii din cicoare combat inflamația și atenuează simptomele artritei.
Beneficiile acestei plante tămăduitoare nu se opresc aici. Ea stimulează evacuarea vezicii biliare, împiedică formarea pietrelor la fiere, ajută la fortificarea sistemului imunitarstimulează funcţia pancreasului şi normalizează glicemia, favorizează concentrarea, îmbunătăţind memoria, fiind importantă pentru susţinerea activităţii intelectuale intense.
Dacă vă confruntați cu paraziți intestinali, extractul de cicoare vă poate fi de un real ajutor. De asemenea, aceasta prezintă și proprietăți antibacteriene și antifungice.
 

Metode de consum

Probabil cel mai la îndemână ar fi să preparați cafeaua din cicoare (se poate usca, mărunți și coace rădăcina plantei acasă, sau se poate găsi în comerț pulberea de rădăcină), însă pentru cei care nu agreează gustul, există alternative.
Frunzele proaspete se folosesc în salate de crudități, iar sucul plantei se poate amesteca cu lapte și bea dimineața pe stomacul gol sau seara înainte de culcare.
 
Infuzia de cicoare este o altă variantă de consum, iar decoctul poate fi folosit cu succes în
tratamentul afecţiunilor rinichilor şi ale ficatului.
Băuturile instant sunt de asemenea o alternativă , adăugând o linguriţă cu vârf de cicoare
instant la o cană de apă clocotită, alături de puțin lapte şi îndulcind băutura după gust.
 
Beneficiile radacinii de cicoare

Tonic hepatic pe bază de plante

Ingrediente:
- 2 linguri rădăcină de cicoare (prăjită, măcinată)
- 1 lingură de păpădie (rădăcină prăjită, măcinată)
- 1 lingură de brusture (pulbere de rădăcină)
- 1 lingură de lapte vegetal (ovăz, sau orez)
- 1 litru de apă
Amestecul se fierbe timp de 5 minute, se strecoară şi se bea o cană înainte de prânz şi de masa de seară.
 

Contraindicații

Persoanele cu alergie la polen de ambrozie sau mesteacăn ar trebui să evite cicoarea pentru a limita efectele secundare negative.
De asemenea, cafeaua de cicoare nu este recomandată femeilor însărcinate, deoarece este demonstrat că cicoarea declanșează avortul spontan și sângerare menstruală.

 


Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook
 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol