Majoritatea dintre noi petrecem mult timp îngrijindu-ne faÈ›a, dar picioarelor le oferim cea mai mică importanță, adesea ignorându-le complet. Nu trebuie să ne simÈ›im stânjeniÈ›i atunci când ne descălțăm în public, cu atât mai mult cu cât remediile necesare sunt la îndemână, în bucătăria noastră.
Ce cauzează călcâiele crăpate?
Călcâiele crăpate sunt provocate dintr-o serie de motive – de la lipsa hidratării suficiente, până la diabet.
Unii dintre factorii comuni care provoacă această problemă sunt pielea deshidratată, încălțămintea nepotrivită, statul în picioare pentru o perioadă lungă de timp, obezitatea, lipsa unor minerale È™i vitamine din organism, È™i îngrijiriea sau igiena neadecvată. Problema persistă în special în timpul iernii È™i verii, atunci când observăm că pielea de pe călcâie se usucă excesiv, crapă È™i se îngroașă. Este un lucru nu doar incomod, ci È™i inestetic.
Din fericire, călcâiele crăpate sunt o problemă care poate fi rezolvată rapid cu remedii necostisitoare, în confortul casei noastre.
Cele mai eficiente remedii pentru călcâiele aspre È™i crăpate
Ritualul deja cunoscut È™i practicat de noi toÈ›i, de înmuiere È™i exfoliere a tălpilor, nu este întotdeauna suficient. Dacă de exemplu adăugăm sare grunjoasă în apa călduță, iar după exfoliere cu piatra abrazivă, ungem călcâiele cu vaselină cosmetică, efectele sunt deja mult mai vizibile.
Există o multitudine de metode, însă noi vi le prezentăm doar pe acelea care dau cele mai bune rezultate:
1. Unt de cocos (sau ulei de măsline) È™i zeamă de lămâie
Proprietățile acide ale lămâii, atunci când sunt combinate cu efectul hidratant al untului de cocos, curăță uÈ™or pielea uscată È™i estompează fisurile călcâielor.
Untul de cocos conÈ›ine o concentraÈ›ie mare de vitamina E È™i proteine naturale ce ajută la repararea celulelor deteriorate ale pielii. De asemenea, mai conÈ›ine È™i acid lauric natural, care are atât proprietăți antibacteriene, cât È™i antifungice.
Ingrediente:
- 1 lingură unt de cocos (unt de shea sau ulei de măsline)
- 10-15 picături de zeamă de lămâie
Pentru început, înmuiaÈ›i seara picioarele în apă caldă pentru aproximativ 15 minute. După ce vă uscaÈ›i, aplicaÈ›i amestecul obÈ›inut din ingredientele mai sus menÈ›ionate pe călcâie È™i talpă. MasaÈ›i insistent, până ce pasta se absoarbe complet în piele. Peste noapte, purtaÈ›i o pereche de È™osete călduroase de
bumbac. ÎncercaÈ›i să repetaÈ›i această procedură în mod regulat, ca un ritual înainte de culcare, iar rezultatele vor fi uimitoare.
2. Sare de mare, miere și fulgi de ovăz
Pentru călcâie netede È™i sănătoase, sarea de mare reprezintă soluÈ›ia. Are în componență vitamine, minerale È™i alÈ›i nutrienÈ›i necesari pentru a scăpa de pielea uscată È™i crăpată, definitiv. Fulgii de ovăz au proprietăți antioxidante È™i antiinflamatorii, de mare ajutor în hidratarea pielii, îmbunătățirea barierelor de protecÈ›ie a epidermei, È™i vindecarea rapidă a rănilor È™i a crăpăturilor. Mierea are proprietăți antibacteriene È™i antimicrobiene, vindecă È™i curăță rănile, È™i hidratează pielea.
Această combinaÈ›ie de ingrediente ajută la îndepărtarea impurităților care, la rândul lor, permit creÈ™terea unui nou strat de piele.
Mod de preparare:
AmestecaÈ›i 100 de grame de sare de mare, o cană de fulgi de ovăz È™i o lingură de miere într-un castron.
UtilizaÈ›i mixtura pentru a masa zilnic picioarele. Nu numai că ajută la eliminarea murdăriei, dar È™i înmoaie pielea moartă, lăsând călcâiele netede È™i fără crăpături.
3. Ulei de cânepă (ulei de aloe vera) È™i fiole de vitamina E
Uleiul de cânepă abundă în antioxidanÈ›i È™i acizi graÈ™i, ce au efecte extraordinare pentru pielea uscată È™i foarte crăpată. Iar vitamina E, fiind vitamina pielii, îi conferă elasticitate È™i supleÈ›e. O combinaÈ›ie extrem de hrănitoare pentru tălpile noastre, un cocktail de nutrienÈ›i care va aduce totodată È™i relaxare, datorită masajului ce se face cu acest amestec.
Cum se procedează:
PuneÈ›i într-un bol două linguri de ulei de cânepă, la care adăugaÈ›i o fiolă de vitamina E (se găseÈ™te în farmacii).
Cu acest amestec masaÈ›i bine călcâiele, lăsaÈ›i să acÈ›ioneze aproximativ 15 minute, apoi clătiÈ›i cu apă călduță, È™i uscaÈ›i cu un prosop moale. Pielea va fi mult mai moale, iar crăpăturile semnificativ estompate.
Foarte eficient este È™i uleiul de aloe vera, ce se poate folosi în locul celui de cânepă. Acesta este binecunoscut pentru efectele sale hidratante, regenerante È™i calmante asupra pielii.
Trucuri pentru călcâie netede È™i moi
Pentru a obÈ›ine È™i mai rapid rezultate, pe lângă aceste remedii, vă recomandăm ca în acelaÈ™i timp, să È›ineÈ›i cont de următoarele reguli simple:
- hidratați-vă suficient
- purtaÈ›i încălțăminte comodă, calitativă
- alegeÈ›i doar È™osetele din materiale de calitate (bumbac, lână)
- îndepărtaÈ›i pielea moartă mai des prin exfoliere, pentru a ajuta picioarele să respire
- după fiecare spălare, utilizați o cremă emolientă care să conțină măcar unul din următoarele ingrediente: acid lactic, uree, acid hialuronic, glicerină, dimeticonă, lanolină, sau ulei mineral.
- evitați dușurile cu apă fierbinte, mai ales dacă aveți pielea uscată
- trataÈ›i deficienÈ›ele (cum ar fi lipsa vitaminelor B, C, E È™i a mineralelor precum fierul È™i zincul, ce pot contribui la crăparea călcâielor).
Dacă aveÈ›i probleme în continuare È™i după aplicarea acestor metode, înseamnă că fisurile sunt severe, È™i este important să solicitaÈ›i sfatul unui specialist pentru a preveni infectarea rănilor.
Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook
Spune-mi daca ti-a placut acest articol