Cele mai eficiente remedii din popor pentru tuse


Tusea este iritantă nu numai pentru noi, ci și pentru cei din jur, fie că este vorba de familie, colegi de muncă, sau întreaga sală de cinema. Aceasta nu este propriu-zis o boală, ci un simptom al diverselor afecțiuni respiratorii.
O răceală, sau o gripă reprezintă cea mai probabilă cauză pentru tuse, care poate fi de două tipuri:
 
-tipul umed, sau productiv, care produce mucus asociat de regulă cu alergii, răceli și alte infecții respiratorii, și
-tipul uscat, neproductiv, care poate fi de asemenea asociat cu o răceală, dar este mult mai frecvent provocat de fumul de țigară, praf, aer poluat, sau alte forme de iritanți.
 
Acum, că sezonul rece tocmai debutează, iar virozele se înmulțesc simțitor, vă propunem unele dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru această tuse supărătoare, leacuri cu acțiune rapidă, ce aduc și multe alte beneficii în plus.
 

Tratamente populare
 

*Suc de ridiche neagră
Se taie o ridiche mare, se scobește și se pune zahăr sau miere de albine în locul scobit, după care se lasă câteva ore, pentru a se obține un suc.
Se iau câteva lingurițe pe zi, înainte de masă, și seara înainte de culcare.
 
*Sirop de ceapă
Se taie o ceapă albă în felii, se pun într-o farfurie și se presară deasupra zahăr. Se lasă la macerat 24 de ore, timp în care se formează un sirop.
Se iau 4-5 lingurițe pe zi, înainte de masă, iar ultima, seara la culcare.
 
*Gălbenuș de ou, amestecat cu o lingură de miere și o cană cu ceai de tărâțe de grâu.
Se bea o cană pe zi, fracționat, înghițitură cu înghițitură.
 
*Saramură din două căni de apă și o lingură de sare de bucătărie.
Se trage pe nas din acest lichid și se dă afară pe gură. Se face apoi gargară și se clătește gura.
 
*Legători la gât și piept cu târâțe de grâu fierte, cu cânepă pisată înmuiată în apă călduță, cu hoștină de albine (ceea ce rămâne din faguri, după ce se alege mierea și ceara / rămășiță de ceară), cu mămăligă fierbinte, sau cu foi de varză opărite și unse cu seu de oaie.
 
*Consumul de ceapă coaptă; lapte dulce și cald, amestecat cu grăsime de gâscă; vin fiert cu
piper sau ardei iute.
 
*Inhalații cu fum de rădăcină de brusture, cu făină de porumb, cu vapori de bere sau de
mămăligă fiartă, sau fum de busuioc aprins.
 
*Ceaiuri de ace de brad, busuioc, cătină (fructe), cimbrișor de câmp, coji de cireșe, flori de coada șoricelului, mlădițe sau fructe de gutui, iarbă mare, leuștean, liliac, flori și rădăcini de lumânărică, măceșe, mentă, coji de nuci uscate, ovăz, sunătoare, mătase de porumb fiartă cu tot cu boabe și spice, mușețel, flori de soc, sau sulfină.
 

Ca expectorante, se recomandă:
 

* Ceai din muguri de pin, o lingură. Se lasă la macerat 12 ore într-un pahar de alcool rafinat, după care se adaugă o cană de apă clocotită și se strecoară după 6 ore.
După răcire se îndulcește cu zahăr sau miere de albine și se mai adaugă o cană de apă rece.
La copii se dau 2-3 lingurițe pe zi, iar la adulți 3 linguri pe zi.
 
*Ceai din scai vânăt, 2 linguri la cană. Se beau 2 linguri pe zi.
 
*Ceai din rădăcină de lemn dulce, o linguriță la cană, care se bea fracționat într-o zi.
 

Plante expectorante și totodată antiseptice:
 

*Flori de ciuboțica cucului, cimbrișorul, sau trei frați pătați. Se folosesc sub formă de ceai, 1-2
lingurițe la cană și se beau 2-3 căni pe zi.
 

Remedii pentru tusea iritantă:

 
*Ceai de cimbru, salvie și flori de soc, câte o linguriță din fiecare plantă. Se pune o lingură de amestec la o cană de apă fierbinte și se beau 2-3 căni pe zi.
 
*Lapte de rășină de pin.
O linguriță de rășină, o picătură de ulei de levănțică și o lingură de miere. Se amestecă cu o ceașcă de lapte cald și se bea câte o ceașcă de 3 ori pe zi, între mese.
 
*Ulei de pin, 7 picături puse în apa de baie.
 

Remedii pentru tusea din cauze necunoscute:

 
*Lapte cu sare formică
Sub formă de gargară, sau o linguriță de sare la o ceașcă de lapte fierbinte ori apă minerală,
care se bea într-o zi.
 
*Sirop de usturoi
2-4 căței de usturoi la un litru de apă, la care se adaugă 2 linguri de semințe de chimen și de fenicul. Se fierb până ce usturoiul se înmoaie, după care se adaugă oțet de mere și se fierbe din nou. Se ia o linguriță dimineața și una seara la culcare.
 
*Sirop de cimbru
O lingură la o cană. După răcire se adaugă o lingură de miere și se iau 3-4 lingurițe pe zi.
 
 

Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook




 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol