Cimbrul si mierea de albine – Leacuri pentru aparatul respirator


De multe ori, cele mai bune remedii se află chiar în bucătăria noastră, fără ca măcar sa stim. Plantele medicinale sunt ușor de folosit, și de transformat în medicamente cu un spectru foarte larg de acțiuni, fără efecte adverse, în comparație cu medicamentele de sinteză. În perioadele reci, când virozele și infecțiile respiratorii sunt la ordinea zilei, pentru a face față provocărilor, avem nevoie de întăritori naturali, pe langă o alimentație cât mai sănătoasă și odihnă.
Cimbrul și mierea, sunt două ingrediente extrem de puternice, care nu ar trebui să lipsească din cămara noastră.
 

Cimbrul - beneficii
 

Este planta medicinală cu o uimitoare forță terapeutică, ce ne-a arătat cu multă vreme în urmă ca stie să împiedice virusurile să proliferezeÎn ultimii ani, mai multe cercetări au demonstrat uimitoarele efecte terapeutice ale cimbrului în infecțiile respiratorii acute. Acesta s-a dovedit eficient în tratamentul gripelor, răcelilor, bronșitelor acute, tusei (convulsivă sau productivă), durerilor în gât, astmului, pneumoniei, laringitei, amigdalitei, dar și în enterocolite, diaree, colon iritabildureri de cap sau tulburări
ale circulației cerebrale.
Componenta principală a acestei plante aromate este timolul, care îi conferă proprietățile antiseptice, și care distruge ciupercile, motiv pentru care este adăugat la dezinfectanți pentru mâini și creme antifungice.
Datorită conținutul său, cimbrul are o acțiune calmantă, antispastică și bactericidă, totodată favorizând și expectorația.
 

Mierea – elixirul sănătății
 

Faptul ca mierea de albine este un super aliment pentru sănătatea noastră, nu este o noutate. Mierea are o lungă istorie medicinală și este un remediu foarte puternic, cu multe întrebuințări.
Are multe proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. Mierea crudă a fost folosită pentru a trata alergiile sezoniere, infecțiile, tusea, pielea uscată sau rănită, constipația, și pentru a îmbunătăți funcția imunitară, de secole întregi.
Aceasta înglobează toate vitaminele considerate de nutriționiști a fi necesare sănătății, dezvoltării și refacerii organismului uman.
Datorită conținutului său ridicat în antioxidanți, aceasta întărește sistemul imunitar și contribuie la prevenirea bolilor de inimă, precum și a unor tipuri de cancer.
 
Pentru a beneficia de toate calitățile mierii, este important să o consumăm în stare crudă.
Prepararea termică ar lipsi mierea de proprietățile sale medicinale și nutritive.
 

Cum se prepară leacul pentru curățarea plămânilor
 

Prepararea acestui puternic remediu este foarte simplă și rapidă, constând practic doar în acoperirea cimbrului cu miere într-un borcan, și macerarea acestui amestec la cald.
Folosite împreună, aceste două alimente-medicament își amplifică efectele, potențându-și reciproc acțiunea vindecătoare.
Așadar, vom avea nevoie doar de 1 borcan de sticlă, aproximativ 50 gr de cimbru proaspăt, și jumătate de borcan de miere naturală (tei, salcâm, polifloră). Orice dimensiune ar avea recipientul, raportul este de jumătate cimbru, jumatate miere. După ce le-am combinat, amestecăm bine pentru a elimina eventualele bule de aer, și punem capacul borcanului.
Preparatul se depozitează într-un loc cald, pentru a permite mierii să se infuzeze cu cimbrul, timp de două săptămâni. După această perioadă, verificăm dacă mierea miroase și are gust de cimbru. Dacă da, înseamnă ca macerarea este gata, și putem folosi remediul ca atare, sau strecurăm cimbrul. Se păstrează într-un dulap răcoros, până la câteva luni, și se ia la nevoie câte o lingură, sau se poate dizolva în ceai.
Dacă tusea nu vă dă pace, și nu aveți deja preparat acest sirop, puteți infuza rapid 2 linguri de plantă în 350 ml de apă fiartă, pentru 15 minute. După ce s-a răcit puțin, strecurați și adăugați o jumătate de cană de miere. Acest amestec se păstrează într-un loc răcoros, pentru câteva săptămâni.
De asemenea, dacă nu aveți cimbrul sub formă de crenguțe proaspete (care se găsește chiar și la supermarket-uri, în caserolă), puteți folosi și uscat, în proporție de o lingură cimbru, la o cană de miere. Se găsește la plafar, un săculeț de 40-50 grame cimbru uscat fiind suficient.
În acest fel, îi puteți trata și pe micuții mofturoși, care vor aprecia mai mult o lingură de sirop aromat, în detrimentul unei căni de ceai.

Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook
 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol