De ce este bine sa tinem posturile de peste an


Inca din timpuri stravechi era cunoscut faptul ca postul ajuta foarte mult la vindecarea corpului, dar si a sufletului. Ecoul postului alimentar rasuna in toata fiinta omului care se nevoieste, permitand in alimentatia sa, doar hrana de natura vegetala.

Postul alimentar poate fi tinut in mai multe moduri, insa cei mai multi se raporteaza la postul crestin, in care sunt permise toate alimentele si grasimile de natura vegetala, precum si pestele, consumat numai in anumite zile.

Persoanelor cu probleme grave de sanatate insa, le este recomandat de unii medici specialisti, pe langa eliminarea tuturor produselor de origine animala, si eliminarea sau reducerea consumului de alimente prajite, faina sau zahar, pentru a spori sansele vindecarii lor.

Postul poate fi atat de restrictiv cat simte fiecare ca il poate duce, ajungand pana la post negru, adica consumul doar de apa intr-o singura zi.

Inceperea oriocarui post (mai ales a celor mai restrictive) este bine sa fie facuta progresiv, sub atenta observatie a celui care il tine, precum si a medicului, mai ales in cazul unor probleme de sanatate cunoscute.

Postul este un bun ajutator pentru purificarea corpului, dar si a sufletului, si daca mai este sustinut si de cainta, reflectare si autocontrol, atunci efectul sau este mult mai mare.

Si daca pe plan fizic e evident ce inseamna vindecare, pe plan spiritual si mental ne referim la o echilibrare a starii interioare sufletesti, intarirea psihicului, vindecarea sau ameliorarea nelinistilor sufletesti, a atacurilor de panica, a depresiilor, a starilor anxioase sau a altor dezechilibre psiho-emotionale, cu care, omul modern se confrunta, din ce in ce mai des.
 

Iata care sunt cele mai cunoscute dintre beneficiile pe care postul alimentar le are asupra corpului
 

Regenereaza sistemul imunitar

Studii efectuate arata ca dupa primele 3 zile de post se activeaza capacitatea de regenerare a sistemului imunitar, stimuland celulele stem sa produca globule albe si astfel, intreg sistemul imunitar este reinnoit, mai ales in situatiile in care acesta este foarte slabit si nu mai are capacitatea sa lupte nici cu cele mai comune boli.
 

Detoxifica

Postul are o putere foarte mare de detoxifiere, deoarece, in momentul in care mancam putin sau mancam doar cruditati, organismul isi indreapta energia vitala (ocupata in mod normal cu digestia alimentelor) spre eliminarea toxinelor din organism.
 

Sustine aparatul digestiv

Primind numai alimente vegetale, mult mai usor digerabile, decat cele de origine animala, digestia este mult imbunatatita

 

Ajuta in chimioterapie

S-a observat ca pacientii care posteau inainte de chimioterapie, suportau mult mai usor efectele secundare ale acesteia, iar toxicitatea chimioterapiei asupra corpului era vizibil redusa.
 

Ajuta la scaderea in greutate

Consumand doar alimente usor digerabile, obligam organismul sa apeleze la stocurile de energie pe care le are, si anume grasimile depuse, pentru a-si obtine necesarul de resurse, pentru activitatile zilnice.
 

Normalizeaza nivelul glicemiei si favorizeaza longevitatea

Postul regleaza productia de insulina din sange, iar prin aceasta, organismul este protejat de bolile cronice, iar glicemia este tinuta sub control.

Neavand alta sursa de zaharuri (intrucat se gasesc in cantitati mult mai mici in alimentele de origine vegetala), corpul va folosi pentru energie grasimi din corp, iar acest proces, face ca riscul bolilor cronice sa scada considerabil.
 

Protejeaza sanatatea inimii

Favorizand eliminarea grasimilor de pe artere, postul previne bolile inimii si sustine reducerea colesterolului rau din organism.

Unii specialisti recomanda ca o data pe saptamana sa se tina post negru, pentru a da ocazia Intregului organism sa se reseteze.


Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook
 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol