Cea mai frumoasă poveste despre provenienţa dovleacului le aparţine dogonilor, membrii unui trib african, ce spun că el creştea pe marginea Căii Lactee, de unde
seminţele i s-au scuturat pe pământ. Frate bun cu pepenele galben şi roşu, în prezent dovleacului nu i se acordă însă atenţia cuvenită, atunci când vorbim de sănătate, deşi puterile lui de vindecare sunt unice, mai ales prin conţinutul mare de caroten.
Compoziția și beneficiile dovleacului asupra sănătății
Dovleacul (Cucurbita Maxima) este incredibil de bogat în antioxidanți esențiali, vitamine și minerale. Această legumă extraordinară are un nivel foarte scăzut de calorii, fiind totodată o sursă bogată de vitamine A,C,E, flavonoizi și antioxidanți polifenolici, cum ar fi luteina, și carotenoizii.
Vitamina E din pulpă şi din seminţe previne îmbătrânirea, apariţia ridurilor și a pigmentaţiei nedorite şi îmbunătăţeşte circulaţia periferică.
De asemenea, în cazul femeilor diminuează efectele sindromului premenstrual.
Zincul (dovleacul având cea mai mare concentrație de zinc dintre toate legumele) îmbunătăţeşte fertilitatea și ajută la prevenirea și combaterea căderii părului.
Zincul este totodată bun pentru sistemul imunitar, piele şi unghii, in timp ce fosforul acţionează asupra libidoului, mărind potenţa.
Acidul linoleic din seminţe sau din uleiul de dovleac întăreşte membranele celulelor, acţionează asupra proceselor intracelulare și reglează formula sângelui. Are o importanţă imensă în dezvoltarea creierului fătului pe toată perioada de sarcină, precum şi în activitatea cerebrală a adulţilor.
Vitamina T, rar întâlnită în alte plante, ajută femeile ce nu pot să rămână însărcinate din cauza greutăţii corporale. Această vitamină favorizează digestia alimentelor grele,
nesănătoase şi previne depunerea de grăsime.
Dovleacul este o mare sursă de fibre ce ajută la curățarea organismului de toxine, menținând corpul într‑o stare perfectă de funcționare, relaxându-l și eliminând stresul.
Dietologii din Japonia pun semințele de dovleac (bostan) pe primul loc în tabelul produselor alimentare, deoarece ele conțin 36-52% grăsimi, vitamine, microelemente și mai ales, zinc. Semințele de bostan previn sau luptă cu prostatita, cu constipația și balonarea, sunt diuretice, întăresc muschiul cardiac și rinichii, ajută la creșterea părului, elimină metalele grele din organism.
Remedii din popor
Dintotdeauna, seminţele de dovleac au fost considerate de mare ajutor contra viermilor intestinali (limbricilor).
Se prepară un amestec din 30 g de semințe crude de bostan, cu pielița verde păstrată pe ele, 50-60 ml de apă și o linguriță de miere de albine. Se administrează pe nemâncate,
câte o linguriță, timp de o oră, până se consumă toată doza. Peste 3 ore, se bea un preparat purgativ, iar peste alte 30 de minute se face o clismă.
Pentru copii, doza de semințe este urmatoarea:
10-12 ani - 15 g;
5-7 ani - 10 g;
3-4 ani - 7,5 g;
2-3 ani - 3-5 g.
În caz de insomnie
Se consumă de două ori pe zi câte 50 g de dovleac copt, sau se beau de trei ori pe zi 100 ml decoct de pulpă fiartă într-o cantitate mică de apă.
Se poate îndulci cu o linguriţă de miere de albine.
Afecţiuni ale sistemului nervos asociate cu hipertensiune
Se mixează sau se toacă în maşina de carne un kilogram de pulpă de dovleac şi 2 lămâi de mărime mare, cu coajă, dar fără seminţe. Se mai adaugă un kilogram de miere de
albine sau zahăr, şi se pune amestecul în borcane cu filet. Se păstrează la rece.
Se consumă câte o lingură cu 30 minute înainte de masă, de trei ori pe zi.
Constipaţie
Se dau pe răzătoare 300-400 g de dovleac crud şi se mănâncă zilnic, pe stomacul gol, cu puţin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingură de tărâţe cernute prin sită de mălai şi
prăjite puţin pe tigaie uscată (fără ulei).
Se adaugă şi o linguriţă de seminţe de in, făcute pulbere în râşniţa de cafea.
Astm bronşic
Se dau pe răzătoare 500 g de dovleac crud, se amestecă cu 100 gr de petale de trandafir, 5 frunze de pătlagină tăiate mărunt, 2 linguri de miere de albine şi 1 litru de vin roşu sec.
Amestecul se pune pe foc, se aduce până la punctul de fierbere, dar nu se lasă să dea în
clocot. Se infuzează 24 de ore sub capac, apoi se strecoară şi se stoarce bine.
Se bea câte o lingură, de cinci ori pe zi, timp de 2-3 săptămâni.
Contraindicaţii
Consumul de dovleac crud este contraindicată persoanelor cu gastrită, cu aciditatea sucului gastric scăzută, sau cu ulcer gastric.
Persoanele care suferă de balonări şi cei care se află în perioada acutizării bolilor cronice ale stomacului trebuie să folosească dovleacul cu precauţie.
Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook
Spune-mi daca ti-a placut acest articol