Elemente care prelungesc viata - potrivit Acad. Ovidiu Bojor


 

Deşi longevitatea crescuse statistic în ultima jumătate de secol, în special în ţările avansate din punct de vedere tehnic şi economic, in ultima perioada a inceput sa intre din nou pe un grafic descendent.

Daca tendinta de crestere a avut loc ca urmare a reducerii subalimentatiei, educatiei sanitare precare sau a bolilor cu raspandire in masa, vremurile moderne aduc cu sine alte circumstante care scad de asemenea durata vietii oamenilor. Supraalimentatia, poluarea, alimentele din ce in ce mai procesate, excesul de faina si de zahar din alimente, lipsa de miscare duc de asemenea la imbolnaviri din ce in ce mai numeroase in ultimii ani.

Consecintele, sunt bolile moderne care afecteaza in prezent foarte multi oameni, precum: obezitatea si implicit bolile cardiace, diabetul zaharat, cancerul, infertilitateahipertensiunea sau hipercolesterolemia.

Rata de crestere a acestor boli progreseaza alarmant in randul oamenilor, la varste din ce in ce mai fragede. Natalitatea scade si ea o data cu infertilitatea la femei si la barbati deopotriva.

Desi ne confruntam cu foarte multi factori nocivi, exista totusi modalitati de a ne imbunatati calitatea vieţii, prin stilul de viaţă. Potrivit academicianului Ovidiu Bojor, exista o serie de reguli, de ordin fizic, mental şi spiritual, de respectarea carora depinde sanatatea si durata de viata a oamenilor.


1. ALIMENTAŢIA

In mod obişnuit, mesele sunt împărţite în trei etape. La unele popoare, masa principală este cea de dimineaţă, la altele cea de seară, obicei care se consideră mai puţin indicat. Sunt unele afecţiuni la care se recomandă cinci mese pe zi în loc de trei, dar aceasta numai cu consultarea medicilor specialişti.

Se recomandă un regim preponderent lacto-vegetarian, dar nu exclusiv. In copilărie şi în tinereţe sunt necesare şi proteine animale uşoare (peşte alb, piept de pui, carne de curcan fără pieliţă). Pe măsură ce se înainteaza în vârstâ, necesarul în proteine animale trebuie redus. Nu se recomandă carnea roşie şi grăsimile animale.

In cazul în care nu se poate renunţa la carne, se recomandă să se inceapa masa cu o salată de legume. Un studiu relativ recent a demonstrat că, în cazul în care masa începe cu carne (corp străin introdus în organism), numărul leucocitelor creşte la 20.000. In cazul în care se începe cu salate şi se termină cu fructe, numărul de leucocite se păstrează în cadrul valorilor normale de 9.000.
Este recomandabil să vă ridicati de la masă cu cinci minute înainte de-a fi sătul, nu cu cinci minute după ce v-aţi săturat.
Masa se serveste tihnit, fara graba, iar alimentele trebuie bine masticate, de zece ori înainte de-a le înghiţi. Nu se bea apă înainte de masă sau între felurile de mâncare.
Este indicata o zi de post pe săptămână pentru dezintoxicarea organismului.

2. MENTALUL

In mod obişnuit nu se foloseste mai mult de 25-30% din capacitatea creierului. Prin educaţie şi meditaţie insa, aceasta rata poate fi crescuta.

3. TIMPUL DE ODIHNA

Ideal ar fi să se poata respecta cele trei opturi dintr-o zi: 8 ore de activitate, 8 ore de odihnă activă (sport, plimbări, lectură, muzică etc.) şi 8 ore de somn.

Nu întotdeauna se poate respecta acest ciclu ideal însă. Important este totusi, să se respecte cele 8 ore de somn, în special pe măsură ce se înainteaza în vârstă.

Nu este indicat sa se mearga la odihna mai devreme de 3 ore după ultima masă. Este bine ca înainte de culcare, daca este posibil, sa să faca o scurtă plimbare.

4. EVITAREA SEDENTARISMULUI

O viaţă normală este condiţionată de mişcare, care asigură o bună oxigenare a organismului.
Chiar după pensionare, continuati activitatea care vă place sau alegeţi o activitate de care aţi fost privat în timpul muncii pentru câştigarea existentei. Inactivitatea este primul pas catre scurtarea vietii. Continuaţi să munciţi într-un ritm obişnuit şi continuu, opt ore pe zi. Nu neglijaţi nici gimnastica zilnică în aer curat. Dormiti cu fereastra întredeschisă atâta timp cât sezonul vă permite.

5. CULTIVAREA OPTIMISMULUI

Un factor important care depinde de fiecare este cultivarea optimismului şi a încrederii în cei din jur.
Se va evita tot ceea ce este negativ în relaţiile interumane.

Un exercitiu de imaginatie foarte bun este acela in care va imaginati că viata este o oglindă în faţa căreia priviti si sunteti priviti: dacă zâmbiti, zâmbetul se întoarce asupra voastră; dacâ va incruntati si va suparati, acelasi lucru se întoarce inapoi.
Cu alte cuvinte, toate gândurile şi acţiunile din fiecare clipă, de fiecare zi trebuie să fie pozitive, senine, optimiste. Vor beneficia de acestea toţi cei din jurul nostru şi, în primul rând, noi.
 

6. PREVENIREA POLUARII

Este vorba, evident, de poluarea mediului, la faptul că trăim într-o ţesătură de iradiaţii şi decibeli, la care contribuie celularele, televizoarele, microundele neprotejate, traficul zgomotos din marile aşezări urbane etc. Acesta este tributul pe care îl plătim confortului şi civilizaţiei moderne.

Insa pe langa poluarea mediului, este vorba mai mult despre poluarea pe care fiecare si-o provoacă siesi: prin alimentaţia deficitară, prin consumul de alcool, droguri, tutun, medicamente sintetice, băuturi comerciale, conserve etc.

Pentru sănătatea şi pentru prelungirea vieţii, e necesar să se evite cât mai mult poluarea de orice fel.

7. SUPREMA PORUNCĂ

Dintre cele trei mari virtuţi — Credinţa, Speranţa şi Iubirea — pe primul loc s-ar situa iubirea, ca factor determinant.

lubirea faţă de Creator şi fată de aproapele nostru. Sub aspect spiritual: armonia din cadrul familiei, armonia relaţiilor sociale, armonia relaţiilor interumane care se cuvine să fie normale şi corecte.
Desi, din punct de vedere ştiinţific, tehnic şi spiritual, traim inntr-o epoca a marilor cuceriri ştiinţifice, tehnice şi utilitare, în acelaşi timp, trăim într-o epocă a "pietrei necioplite" a evoluţiei spirituale. Atâta timp cât predomină forţa, selecţia artificială, ura, răzbunarea, atentatele la viaţa celor fără de apărare, conflictele între popoare în numele religiei sau al convingerilor politice, evoluţia noastră spiriruală va stagna.
Totuşi, sperăm să depăşim această situaţie de o gravitate fără precedent în istoria umanităţii. Speranţa se află în iubire şi în buna înţelegere între oameni.

Sursa: "Sanatate prin seminte, fructe si legume - Pledoarie pentru o viata lunga Ovidiu Bojor"


Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook
 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol