Loboda, sub denumirea ei științifică Atriplex Hortensis, este una dintre sursele primare de hrană vie, regăsindu-se printre gustoasele verdețuri de primăvară, care ne oferă o alimentație mai
naturală, mai ușoară și nutritivă, cu beneficii multiple pentru sănătatea și silueta noastră.
Această plantă cu frunze uÈ™or acriÈ™oare, era folosită în trecut în scopuri medicinale în special pentru prevenÅ£ia ÅŸi tratarea unor afecÅ£iuni cardiovasculare sau digestive, dar È™i pentru proprietățile sale de a întări sistemul imunitar, de a detoxifia sângele È™i a preveni anemia sau stările de slăbiciune.
Astăzi o consumăm cu plăcere în diverse preparate culinare, precum ciorbă È™i salată, sau alături de alte legume verzi de sezon - în mâncăruri scăzute È™i tocăniÈ›e, pentru a ne bucura de aportul bogat de vitamine È™i minerale pe care ni-l oferă.
Studiile specialiÈ™tilor au demonstrat că are capacități depurative, întărind astfel sănătatea rinichilor È™i că un consum regulat de lobodă ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer ÅŸi boli cronice, în special datorită conÈ›inutului său bogat în antioxidanÈ›i.
Loboda îmbunătățeÈ™te metabolismul, È™i tratează astenia de primăvară, prin faptul că ne oferă o mare cantitate de vitamine, minerale, carotenoizi, proteine, pigmenÈ›i clorofilieni ÅŸi fibre alimentare.
Loboda, “leacul verde” ce previne accidentele vasculare cerebrale
Consumul de frunze de lobodă întăreÈ™te vasele de sânge È™i participă la reducerea riscului de atac cerebral, prin faptul că împiedică formarea cheagurilor de sânge. Toate acestea, datorită conÈ›inutului său foarte bogat în vitamina K, ce ajută în plus la fixarea calciului în organism È™i la prevenirea unor afecÈ›iuni inflamatorii ale sistemului osos, cum ar fi osteoporoza.
Nivelurile ridicate de fier ÅŸi calciu din componenÈ›a lobodei, stimulează crearea celulelor roÅŸii în sânge, ajutând circulaÅ£ia, precum ÅŸi oxigenarea Å£esuturilor ÅŸi organelor, accelerând astfel metabolismul.
Antioxidanții, vitaminele și saponinele din compoziția lobodei reglează cantitatea de colesterol și chiar ajută la eliminarea colesterolului rău (LDL) depus pe artere.
Consumul de lobodă este foarte indicat primăvara devreme, imediat ce am depășit anotimpul rece, pentru purificarea organismului È™i subÈ›ierea sângelui îngroÈ™at după perioada de “hibernare”.
Pentru combaterea creÈ™terii nivelului colesterolului, se recomandă consumul frunzelor de lobodă proaspete în stare crudă, sub formă de suc sau salată, alături de alte verdeÈ›uri de sezon,
precum spanacul, leurda sau urzicile.
Suc antioxidant pentru combaterea colesterolului
Ingrediente:
-o legătură de lobodă proaspăt culeasă
-zeama de la jumătate de lămâie
-o linguriță de ghimbir proaspăt ras
-2 lingurițe de miere
-o cană de apă plată
Mod de preparare:
Se spală bine frunzele de lobodă È™i se mixează în blender împreună cu restul ingredientelor, până ce sucul devine cremos È™i fin.
Se consumă dimineața pe stomacul gol, zilnic, timp de o lună.
Loboba contine in cantitati mari acid oxalic si, din acest motiv, consumul de loboda este supravegheat de medic in cazul litiazei renale, biliare sau guta.
Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook
Spune-mi daca ti-a placut acest articol