Manastirea Dervent - lacasul de cult in care oamenii isi afla vindecarea


Manastirea Dervent este un lacas de cult pe care orice pelerin ajuns pe meleagurile dobrogene trebuie neaparat sa il viziteze. Situata in satul Galita, la aproximativ 120 km de orasul Constanta, manastirea Dervent este un asezamant monahal cu o istorie lunga si fascinanta.

Datand inca din secolul al IX lea, pe cand era numai un schit de calugari, manastirea adaposteste o cruce de piatra despre care, spun calugarii, ca ar avea puteri tamaduitoare asupra credinciosilor care se roaga la ea. Dovada stau relatarile credinciosilor care si-au gasit leac in urma rugaciunilor la aceasta cruce, situata in paraclisul din stanga bisericii.

"Sfânta Cruce nu este pusă de mână omenească ci creşte natural din pământ. La ea se vindecă numai oamenii bolnavi", relata cu zeci de ani in urma Protosinghelul Anastasie Negară.

O alta cruce cu puteri tamaduitoare, pentru animale, de data aceasta, vom gasi in afara bisericii. "la Crucea de afară se vindecă numai animalele bolnave. Se aduc şi se priponesc lângă ea şi după o noapte se vindecă", relata acelasi Protosinghel.

De cum pasesti in curtea manastirii, te intampina un iz antic, incarcat parca de istorie si spiritualitate. Monahi, mergand de colo colo, dupa cum le e randuiala, te indruma sa vizitezi tot ce este de vizitat.

Noi am ajuns acolo in jurul pranzului, intr-o zi de luni, in care nu mai era liturghie (cel putin nu la ora aceea). Dupa o scurta vizita in interiorul bisericii, un calugar ne-a invitat la masa, unde ne-au ospatat cu bucate foarte gustoase, pregatite cu rugaciune, in cadrul manastirii.

De altfel, tot aici il vom gasi si pe monahul Efrem Bandarica, autorul cartii "Secretele bucatariei calugaresti", un adevarat album cu poze, de retete culinare. In cele peste 200 retete si conserve pentru iarna, monahul ne impartaseste din secretele bucatariei calugaresti, pe care le-a dobandit pe parcursul vietii sale monahale.

Undeva la aproximativ 250-300 de metri de manastire, vom gasi un izvorul cu apa tamaduitoare, despre care, se spune ca ar alina durerile suferinzilor, care beau din el. Legenda spune ca, Apostolul Andrei, ajuns in acea zona, insetat fiind, a lovit cu toiagul in piatra, si a inceput sa izvorasca apa. Calugarii il considera un alt Dar Sfant, daruit de Dumnezeu credinciosilor, fapt consemnat si in picturile in fresca, din paraclisul bisericii.

O adevarata oaza de liniste, curtea asezamantului monahal, adaposteste si mormantul Parintelui Elefterie, chiliile calugarilor sau cismeaua "Sfantul Ilie". In concluzie, cei care doresc sa viziteze obiectivele culturale si religioase din Dobrogea, nu ar trebui sa piarda ocazia de a vizita si manastirea Dervent din judetul Constanta.Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook
 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol