Brusturele ( Arctium Lappa ), este o plantă recunoscută mai degrabă ca buruiană, decat pentru efectele sale terapeutice și curative.
Este menÈ›ionată încă din vremea dacilor, ca fiind una dintre cele mai răspândite plante din lume, ce posedă proprietăţi antibacteriene, antifungice, fiind utilă în prevenirea ÅŸi tratarea multor boli, de la diabet, tulburări hepatobiliare ÅŸi boli reumatice, până la probleme de natură dermatocosmetică.
Compoziție
Rădăcina, frunzele È™i seminÈ›ele brusturelui sunt bogate în inulină (substanță care ajută la întârirea sistemului imunitar), uleiuri eterice, substanÅ£e amare, săruri minerale ÅŸi vitamine din complexul B, ceea ce îl transformă într-un leac extrem de benefic pentru sănătatea noastră.
Beneficii
-Intern
În medicina populară este utilizat în special ca detoxifiant È™i diuteric, fiind numit È™i „purificatorul sângelui”. Totodată este un leac puternic atât pentru afecÈ›iunile pulmonare, cât È™i pentru menÈ›inerea frumuseÈ›ii tenului È™i părului.
S-a dovedit stiiÈ›ific că persoanele care au consumat timp mai îndelungat minim două căni de ceai de brusture pe zi, au constatat o reducere a nivelului glicemiei, fiind astfel de un real folos în rândul bolnavilor care suferă de diabet.
Ceaiurile din brusture nu doar tratează organismul, ci luptă È™i împotriva infecÈ›iilor bacteriene ce se dezvoltă la nivelul vezicii urinare, datorită substanÈ›elor cu efect antibiotic ce se găsesc din plin în această plantă.
Brusturele apără organismul de efectele radicalilor liberi, precum tutunul şi alcoolul, şi stimulează activitatea ficatului şi a bilei.
De asemenea, ajută la normalizarea tensiunii arteriale, mai ales atunci când se administrează dimineaÈ›a pe stomacul gol.
-Extern
Brusturele acÈ›ionează cu succes în tratarea celor mai frecvente afecÈ›iuni ale pielii, precum acnee, eczeme sau chiar psoriazis. Datorită proprietăţilor sale antibacteriene ÅŸi antifungice, brusturele ajută la calmarea pielii ÅŸi vindecarea acestor afecÅ£iuni.
*Pentru tratarea rănilor, rănilor cu ulcerații și a diferitelor boli de piele:
Se pregătește o cremă, dintr-o jumătate de pahar suc de frunze obținut la mixer și o jumătate pahar ulei, sau alt unguent. Se amestecă bine și se aplică local la nevoie.
*Pentru tratarea herpesului:
Se prepară un decoct, din 4 linguri de rădăcină mărunțită la 300 ml de apă. Se fierbe timp de 15 minute, după care se pun comprese sau se fac tamponări de mai multe ori pe zi.
Totodată, extractul de brusture poate reduce semnele îmbătrânirii pielii, având un efect vizibil asupra ridurilor.
Comprese cu frunze de brusture pentru reumatism
Brusturele este un bun antiinflamator natural, putând fi utilizat pentru ameliorarea durerilor provocate de reumatism, artrită, gută, luxaÈ›ii, entorse È™i înÈ›epături de insecte.
Efectele brusturelui aplicat extern sunt nenumărate: antiseptice, antibacteriene, dezinfectante, detoxifiante şi cicatrizante.
Frunzele mari ÅŸi proaspete se aplică sub formă de comprese, nu doar la entorse, luxaÅ£ii ÅŸi picioare rănite, ci ÅŸi în orice fel de arsuri, în leziuni ulceroase canceroase ÅŸi în plăgi usturătoare.
Pentru înlăturarea durerilor reumatice, a sciaticei È™i spondilozei pentru toată perioada iernii, toamna este momentul oportun pentru a se face tratament cu frunze de brusture.
Iată pașii:
După ce a fost culeasă, frunza de brusture se pune în spirt medicinal pentru 10 - 15 minute, până se impregnează bine.
Seara, înainte de culcare, se pune pe zona dureroasă o pânză subÈ›ire, peste care se aplică frunza bine scursă È™i se fixează cu o altă bucată de material textil, sau un batic, în aÈ™a fel încât compresa să reziste până dimineață.
Tratamentul se face pentru 4-6 zile maxim, întotdeauna cu frunze proaspăt culese.
Frunza de brusture nu se aplică niciodată direct pe piele, deoarece poate provoca iritații.
Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook
Spune-mi daca ti-a placut acest articol