Remedii din bucatarie, in tratarea afectiunilor din sfera ORL


Nasul, gâtul şi urechile noastre sunt cele mai importante căi de comunicare cu exteriorul, fiind totodată zone foarte vulnerabile în faţa infecţiilor.
Aşadar, este important să găsim cele mai bune metode nu doar de tratament, dar şi de preventie, a afectiunilor acestor zone, iar remediile naturale au reprezentat dintotdeauna o alternativă foarte buna la medicamentele chimice.
Numeroase plante medicinale sunt cunoscute de ani de zile pentru beneficiile pe care le au în creşterea răspunsului imun al organismului, pentru acţiunile antiinflamatoare,
antiinfecţioase şi antitusive. Iar lipsa efectelor adverse, este un motiv în plus pentru a alege plante testate în timp, cu eficienţă dovedită, pentru a trata şi a preveni infecţiile ORL.


Tipuri de boli din sfera ORL
 

Pentru a putea trata acest tip de afecțiuni, este utilă o intelegere a lor, precum si tipul de provenienta. Acestea de cele mai multe ori sunt de natură infecțioasă, virală sau bacteriană.
Cele care se transmit în general prin contaminare, sunt amigdalitele, laringitele, faringitele și traheitele, apariția acestora fiind favorizată de scăderea imunității și de factorii de mediu.
Tusea agasantă și supărătoare însoţeste aceste infecţii, fiind un mecanism de apărare al organismului, prin care se elimină particulele străine sau mucusul din tractul respirator.
Nu întotdeauna este indicată oprirea bruscă a acesteia, astfel că, acțiunea blândă a plantelor fiind de preferat.
Rinitele, care dau simptome chinuitoare precum durere de cap, strănut, senzație de iritație la nivelul gâtului, și obstrucție nazală, sunt cauzate de asemenea de infecții virale, sau bacteriene.
Otitele se manifestă prin inflamarea urechii, ca urmare a unei infecții cu microorganismeAtât acestea, cât și tulburările de auz, necesită tratament imediat.
De departe, cele mai supărătoare sunt sinuzitele, ce apar ca urmare a infecțiilor viralebacteriene sau fungice, acestea având ca principali factori favorizanți deviația de sept, polipii nazali, expunerea la mucegai sau alergiile frecvente.
 

Cele mai eficiente remedii alimente pentru tratarea bolilor din sfera ORL


Ghimbirul

Este renumit pentru calităţile sale anti-răceală, și pentru puternicele proprietăți antibacteriene și antivirale.
Când infecțiile respiratorii nu ne dau pace, se recomandă consumul de ceai de ghimbir cu miere și lămâie, sau gargara cu apă amestecată cu suc de ghimbir, ce calmează cu mare succes durerile în gât.
Ceaiul de ghimbir este foarte benefic în tratarea inflamațiilor gâtului, laringită, tuse, sinuzită, dureri de cap, amețeli, indigestii, afecțiuni bilare sau chiar rău de mișcare.
De asemenea, cataplasmele cu ghimbir, miere, ulei de măsline și făină sunt calmante și expectorante, având uneori efecte după doar două aplicări.


Hreanul

Era folosit încă de pe vremea dacilor pentru tratarea bolilor specifice anotimpului rece și a infecțiilor. În combinație cu ceapa, formează un puternic antibiotic natural ce combate sinuzita și rinitele, iar împreună cu ridichea tratează cu succes bronșitele cronice sau recidivante.

O reteta pentru eliberarea căilor respiratorii este urmatoarea: se pun la fiert în 500 ml de apă, o ceapă tăiată în bucăți mici, împreună cu o lingură de hrean proaspăt ras, timp de 5 minute, după care se inhalează vaporii. Lichidul se strecoară ulterior și se bea, acest tratament repetându-se de câteva ori pe zi, timp de aproximativ o săptămână.

Foarte eficient în bolile pulmonare și astm bronșic este siropul de ridiche și hrean. Acesta calmează totodată și tusea, sinuzita și bronșitele.
Un sirop foarte eficient este cel facut dintr-o ridiche neagră scobita în mijloc, careia i se scoate miezul peste care se adaugă un amestec din 100 gr de miere naturală și 50 gr de hrean ras. Se lasă la macerat timp de 2 zile, după care se administrează câte o linguriță cu jumătate de oră înaintea fiecărei mese. Siropul se păstrează la rece, și se administrează până la dispariția simptomelor.


Sucul de ananas

Pe cât de gustos este, pe atât de sănătos și benefic este în tratarea afecțiunilor respiratorii, digestive sau reumatice.
În 2010, cercetătorii din India au comparat efectele siropurilor din comerț, cu un amestec natural din suc de ananas, sare, piper și miere. Rezultatul a demonstrat că amestecul natural a fost mult mai eficient în calmarea tusei și a iritațiilor gâtului, decât preparatul comercial.
 
Un pahar de suc de ananas conține, pe lângă mineralele esențiale, și o cantitate mare de vitamina C, vitamina A, iar prezența bromelainei, o enzimă care are antioxidanți puternici și
proprietăți anti-inflamatorii, permit sucului să reducă iritația gâtului, calmând astfel tusea.
O cură cu suc de ananas ne poate ajuta, uneori, mai mult decât un sirop de tuse de la farmacie, care conține și alte adaosuri.
Plantele și alimentele naturale vindecătoare au fost dintotdeauna aproape de sufletul și inima omului, oferindu-i alinare pentru orice afecțiune.

Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook




 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol