Remedii din farmacia casei pentru afectiunile aparatului respirator


Aparatul respirator, format din nas, faringe, laringe, trahee, bronhii si alveole pulmonare are rolul de a introduce in organism oxigenul din aer si de a elimina gazele rezultate din arderile interne ale organismului. Buna desfasurare a acestui proces, are influenta asupra functionarii tuturor organelor, motiv pentru care, este de o importanta majora, sa acordam atentie functionarii la parametrii normali, a aparatului respirator.

Una din cauzele aparitiei bolilor la nivelul aparatului respirator este infectia produsa de microbi. Desi unii microbi sunt oaspetii obisnuiti ai cailor respiratorii, devenind periculosi doar in anumite conditii, anumire virusuri si bacterii provoaca boli, fara a mai fi necesara si contributia altor factori.

Si cum este intotdeauna mai bine sa prevenim decat sa tratam, amintim unele alimente pe care e bine sa le consumam in perioada epidemiilor pentru a creste imunitatea si a spori protectia impotriva oaspetilor nepoftiti ai cailor respiratorii. O alimentatie din care nu lipseste ceapa, usturoiul, hreanul, ridichea, produsele apicole, are efecte antimicrobiene si antiinfectioase asupra aparatului respirator, fiind o masura de preventie demna de luat in considerare.

Nu este de neglijat nici aportul de vitamine din catina, polen, tinctura de propolis, urzici, spanac si alte frunze verzi, care completeaza necesarul de vitamine si minerale ale organismului, esentiale in sustinerea sistemului imunitar la un nivel cat mai ridicat.

Cea mai mare parte a infectiilor respiratorii sunt produse de virusuri asupra carora antibioticele nu au efect, ba din contra, distrug bacteriile bune ale tubului digestiv, absolut necesare unei digestii bune.

Exista in farmacia naturii cateva alternative la antibiotice, asa-numite "antibiotice naturale" care fac fata cu succes virusurilor si bacteriilor. Astfel de alternative pot fi: fructele de soc, iaurtul, taratele de grau, scoarta de salcie, mugurii de plop, iasomia sau cretusca.

Tot in scopul restabilirii si echilibrarii aparatului respirator, ne pot ajuta anumite condimente expectorante si fluidizante ale mucoasei, precum: cimbrul, cimbrisorul, oregano sau busuiocul.

In cazul afectiunilor aparatului respirator, foarte folositoare sunt si propolisul sau argila, sub forma de gargara cu apa de argila.

Uleiul volatil de menta este un bun dezinfectant al cailor respiratorii si bronhodilatator, favorizand respiratia, iar busuiocul, sub forma de infuzie, datorita proprietatilor antiinflamatoare, antifungice si febrifuge, ajuta in caz de gripa, raceala sau bronsita.

Un remediu din batrani, in caz de infectii, este drojdia de bere, care ajuta la intarirea organismului in perioada inbolnavirii.

Nalba mare (radacina, frunze si flori), prin proprietatile sale emoliente, antiinflamatoare si expectorante, calmeaza tusea seaca si combate infectiile prin stimularea sistemului imunitar. Alte siropuri cu actiune expectoranta si care favorizeaza eliberarea cailor respiratorii, sunt cele de pin sau jneapan.

Marul cu miere si scortisoara este si el un desert foarte potrivit in caz de raceala, avand actiune expectoranta si de eliberare a cailor respiratorii.

Condimente precum cuisoarele, scortisoara sau piperul ajuta si ele in caz de gripa, febra sau tuse cu expectoratie, favorizand grabirea vindecarii.

Si in special, credinta ca alimentatia, remediile si atitudinea potrivita sunt factori esentiali ai vindecarii, este ingredientul de succes al oricarui tratament, fie el naturist sau madicamentos.

 


Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook




 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol