Remedii pentru imbunatatirea memoriei si mentinerea sanatatii creierului
Abilitatea de a înțelege lucrurile și de a ni le reaminti atunci când este nevoie, este foarte importantă. Luciditatea și agilitatea memoriei sunt capacități extrem de necesare la serviciu, școală, în orice mediu sau activitate de zi cu zi.
Ce este memoria?
Memoria este funcția prin care creierul uman dobândește informații, le stochează, le reține și apoi le recuperează atunci când este nevoie. Este capacitatea de a stoca și reaminti informațiile învățate și experimentate. Este o funcție a creierului și este direct legată de sănătatea acestuia. Sănătatea precară a creierului, afectează implicit memoria.
Percepția populară este că doar persoanele în vârstă au probleme de memorie, însă ritmul alert de viață, stresul și multitudinea de informații pe care le primim zilnic, ne poate afecta indiferent de vârstă.
Într-adevăr, majoritatea oamenilor pot fi uituci uneori. De exemplu, cât de des ați uitat numele cuiva la scurt timp după ce v-a fost prezentat? Sau ați intrat într-o cameră și ați uitat de ce? Din păcate, stilul nostru de viață din ce în ce mai aglomerat și agitat, face aproape imposibil să ne amintim totul în zilele noastre, insa putem sa ne imbunatatim semnificativ memoria daca ne preocupam putin de acest lucru.
Cum ne putem îmbunătăți memoria?
Din fericire, sănătatea creierului poate fi îmbunătățită prin metode naturale și un stil de viață cât mai sănătos, ajutând la îmbunătățirea funcțiilor cognitive și, prin urmare, la întărirea
memoriei.
O alimentație inteligentă
Cunoaștem faptul că o dietă echilibrată ne menține corpul sănătos, deci implicit și memoria.
Studiile au demostrat că micul dejun are rol de îmbunătățire a memoriei pe termen scurt, și a atenției. Elevii care iau micul dejun au rezultate mai bune decât cei care nu o fac.
Așa că putem sa ne începem dimineața cu un mic dejun sănătos, dar nu foarte consistent, deoarece o masă bogată în calorii poate scădea capacitatea de concentrare.
Iată cele mai potrivite alimente pentru a sprijini activitatea cerebrală:
Cercetările arată că acizii grași omega-3 sunt deosebit de benefici pentru sănătatea creierului. Peștele este o sursă foarte bogată de omega-3, în special „peștele gras”, cum ar fi somonul, tonul, halibutul, păstrăvul, macroul, sardinele și heringul.
Alternativ, vă puteți asigura necesarul de omega-3 din alte surse, cum ar fi algele marine, nucile, semințele de in măcinate, uleiul de in, dovleceii, fasolea, spanacul, broccoli, semințele de dovleac și boabele de soia.
În același timp, evitați dietele bogate în grăsimi saturate (din surse precum carnea roșie, laptele integral, untul, brânza, smântâna și înghețata), care cresc riscul de demență și afectează memoria.
Consumul de ceai – fie ceai negru, fie verde – poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer, datorită conținutului său de polifenoli - antioxidanți puternici ce protejează împotriva radicalilor liberi, care pot deteriora celulele creierului. Acesta reduce producția unei substanțe chimice din creier despre care se crede că este implicată în dezvoltarea bolilor mentale.
Consumul de cantități moderate de vin roșu (sau suc de struguri) poate ajuta, de asemenea, la protejarea creierului împotriva demenței . Însă consumul excesiv de alcool este total
nerecomandat, acesta afectând capacitățile mentale într-o mare măsură.
Cafeaua este un binecunoscut ajutor pentru o mai bună concentrare - mulți o beau pentru a rămâne treji și concentrați, cât mai mult timp.
Conform studiilor, gălbenușurile de ou sunt asociate cu performanța mentală, deoarece conțin o substanță numită luteină. Aceasta se găsește în mod natural în creier, și cu cât nivelul de luteină este mai mare, cu atât putem procesa mai bine informațiile.
Fructele și legumele sunt alimente bogate în antioxidanți, substanțe ce ne protejează celulele creierului de deteriorare. Fructele și legumele intens colorate precum afinele, murele, zmeura, cireșele, coacăzele negre, brocoli sau sfecla roșie, sunt considerate „super-alimente” antioxidante deosebit de bune.
Ciocolata neagră conține cacao, o sursă bogată de flavonoide, adică un tip de antioxidant deosebit de important pentru sănătatea creierului, deoarece creierul este foarte susceptibil la stresul oxidativ, care contribuie la declinul cognitiv legat de vârstă.
Cerealele integrale (orez brun, orz, grâu, ovăz, pâine integrală, paste integrale) sunt o sursă bună de vitamina E, foarte benefică pentru memorie.
Antrenament pentru creier
Rutina zilnică nu este mereu benefică, uneori fiind necesar să ieșim din zona de confort și să învățăm lucruri noi. Astfel oferim creierului stimularea de care are nevoie pentru a continua să crească și să se dezvolte.
Jocurile de antrenament cerebral precum jocurile de cărți, de societate, puzzle-urile sau sudoku, sunt modalități foarte plăcute de a ne antrena mintea.
Exercițiile fizice ne mențin creierul în formă
Deși exercițiile mentale sunt importante pentru sănătatea creierului, asta nu înseamnă că trebuie să ocolim exercițiile fizice. Aerobicul, alergarea și orice exercițiu bun pentru inimă, este benefic și pentru memorie. Acestea ne ajută creierul să rămână într-o stare optimă de funcționare, crescând nivelul de oxigenare și reducând astfel risul de boli mentale.
Somnul de după-amiază
Un pui de somn la prânz, sau o bună odihnă în general, reprezintă o modalitate excelentă de a ne restarta creierul obosit, de a ne reîncărca bateriile și de a ne îmbunătăți starea de spirit.
Contactul cu oamenii
Socializarea este bună pentru sănătatea noastră mentală, fizică și emoțională, mai ales pentru persoanele mai în vârstă, deoarece oamenii care au contact social redus, pot avea mai multe șanse de a dezvolta demență în comparație cu cei care socializează în mod regulat.
Ținerea stresului sub control
Stresul este unul dintre cei mai mari dușmani ai creierului. În timp, stresul cronic distruge celulele creierului și favorizează pierderea memoriei.
Distracția și relaxarea
Cu toții cunoaștem faptul că râsul este cel mai bun medicament, iar asta este valabil atât pentru creier și memorie, cât și pentru corp. Spre deosebire de răspunsurile emoționale, care sunt limitate la anumite zone ale creierului, râsul implică mai multe regiuni din întregul creier.
Înconjurându-ne de oameni veseli, optimiști și glumeți, vom avea doar de câștigat, deoarece este binecunoscut faptul că râsul este contagios.
În același timp, putem apela cu încredere la câteva suplimente naturale cu puternice proprietăți de îmbunatățire a memoriei și a concentrării. Dintre acestea, cele mai eficiente sunt gingko biloba, lecitina, ginsengul și tinctura de rozmarin.
Dacă doriți să aflați mai multe informatii despre cum puteți stimula și păstra sănătos creierul, indiferent de vârsta pe care o aveți, sau doriți o reprogramare a creierului, urmăriți acest videoclip:
Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook