Schinduful – Tonifiant General si Aliat al Bolnavilor de Diabet


Schinduful (Trigonella Foenum-Graecum) sau „fânul grecesc”, una dintre cele mai vechi plante folosite în medicina alternativă asiatică, dar nu numai, are numeroase beneficii pentru sănătatea noastră.
 
Plantă emană un miros puternic, ușor asemănător cu leușteanul, datorită unui compus chimic numit sotolon. Semințele măcinate au o aromă puternică și gust dulce-amărui amintind de zahărul ars al copilariei.
Schinduful conține mulți nutrienți esențiali, iar din acest motiv este un puternic antioxidant.
Printre nutrienți regasim: colina, biotina, vitamina A, grupul de vitamine B, vitamina D, fibrele solubile și insolubile și fierul.
Este un ingredient apreciat, având trei întrebuințări culinare, păstrate mai ales în culturile orientale, în timp
ce cultura occidentală le redescoperă cu bucurie:
 
- se poate consuma ca și verdeață, sub forma de frunze proaspete sau uscate
- ca și condiment (semințele acestuia)
- ca ingredient vegetal (frunzele verzi, lăstarii și germenii)
 
Adesea este luat ca supliment, fiind foate cunoscut în special pentru proprietățile sale afrodisiace, ca ajutor împotriva căderii părului sau ca sprijin pentru cei bolnavi de diabet.
Extractele de schinduf sunt ingrediente folosite în multe produse cum ar fi: săpunuri, cosmetice, ceaiuri, amestecuri de condimente (tip garam masala), cât și în cele care imită siropul de arțar.
 
A fost mult folosit ca plantă medicinală din nordul Africii până în India. Semințele sunt foarte hrănitoare și sunt recomandate bolnavilor în perioada de convalenscență.
Este recomandat de asemenea în caz de anorexie nervoasă, anemie sau boli infecțioase.
 
Un studiu australian din 2010 a descoperit că bărbații care consumă schinduf zilnic au un nivel al libidoului crescut cu 25%. Acest studiu confirmă ceea ce strămoșii noștri știau din timpuri imemoriale, având în vedere că planta a fost recomandată ca afrodisiac de medicina naturistă din toate culturile vechi.
 
Un alt obicei era folosirea schindufului de către femeile care alăptau sau ca nutreț pentru animalele care dau lapte. Planta este un galactagog, stimulator natural a producerii laptelui mamar, iar astăzi capsule cu extract de schinduf se găsesc la farmacie, tocmai în acest scop.
Sub formă de cataplasme sau de bandaje, schinduful se utilizează în tratarea unor afecţiuni dermatologice, cum ar fi plăgile, rănile ulcerate, furunculozele, dureri musculare, dureri şi umflarea ganglionilor limfatici, durere la degetele de la picioare (cauzate de gută), răni şi eczeme.
Seminţele produc un mucilagiu puternic, fiind folosite în tratarea inflamaţiilor şi a ulcerelor de stomac.
Atunci când este amestecat cu apă, mucilagiul se extinde şi devine o alifie gelatinoasă ce poate fi folosită pentru ţesuturile iritate. 
 

Beneficii asupra sănătătii

 
Se recomandă consumul de schinduf în cazuri precum: pierderea poftei de mâncare, indigestie, constipaţie, gastrită, combaterea durerilor menstruale, sindromul de ovar polichistic, obezitate și altele.
Infuzia combinată de schinduf este importantă pentru menţinerea sănătăţii femeilor de vârsta a treia, schinduful prevenind pierderile masive de calciu care determină apariţia osteoporozei şi ajutând la menţinerea tonusului ţesuturilor şi la preîntâmpinarea apariţiei cancerului mamar şi ovarian, prin reglarea glandelor endocrine.
 
Este de asemenea utilizat pentru a îndepărta condiţiile care afectează sănătatea inimii, cum ar fi "rigidizarea arterelor" (prezentă în ateroscleroza), precum şi pentru nivelurile sanguine ridicate ale anumitor grăsimi, inclusiv a colesterolului şi a trigliceridelor
Beneficiile pentru sănătate ale schindufului includ şi eliminarea anemiei, a febrei, mătreţii, tulburărilor de stomac, icterului, tulburărilor respiratorii, ulceraţiilor la nivelul gurii, durerilor în gât, a diabetului şi a insomniei, potrivit medicinei ayurvedice şi chineze.
Este recomandat în îngrijirea părului şi a sistemului imunitar, oferind protecţie împotriva gripei şi a diferitelor infecţii. Schinduful este indicat în cazul bolii de rinichi, tuberculoză, tuse cronică, buze crăpate, sau boala Parkinson
Schinduful mai ajută şi la atenuarea diabetului zaharat de tip II. Potrivit unui studiu, aceasta poate ajuta, de asemenea şi persoanele cu diabet zaharat de tip I.
Cercetătorii indieni au arătat că schinduful adăugat în dietele pacienţilor cu diabet zaharat tip I a contribuit la scăderea nivelului de zahăr cu pana la 54%. Din cauza prezenţei galactomananului din fibre naturale, schinduful încetineşte viteza cu care zahărul este absorbit în fluxul sanguin
 
Deși este rar, se poate întâmpla ca unele persoane să aibă reacții alergice la schinduf.
Experții spun că femeile însărcinate ar trebui să evite folosirea remediilor pe bază de schinduf, deoarece planta conține compuși chimici care pot stimula contracțiile și pot cauza anumite anomalii.
Schinduful poate să acționeze, în organism, în mod similar cu estrogenul, așa că poate avea un impact negativ asupra pacienților diagnosticați cu forme de cancer sensibile la hormoni.
Înainte de a apela la remediile și preparatele din această plantă, discutați cu medicul dumneavoastră ori cu un specialist în fitoterapie.
 
Fiți mai aproape de natură în fiecare zi, redescoperind și prețuind darurile sale.
Multă sănătate!

Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook
 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol