Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine È™i minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele sale benefice asupra sănătății.
Sucul de varză este o adevărată mixtura de vitamine, la care se mai adaugă printre altele și calciu, fier sau potasiu. Antioxidanții din conținutul său, precum și ingredientul activ numit glutamină, sunt responsabili pentru cele mai importante calități vindecătoare ale verzei.
Extrăgând sucul, îndepărtăm fibrele, însă acest fapt eliberează nutrienÈ›ii legumei într-o formă mult mai concentrată. Consumul de suc nu dă senzaÈ›ie de saÈ›ietate, putând astfel consuma mult mai multă varză decât ar fi posibil în forma sa solidă. Dintr-o varză medie se obÈ›in aproximativ 3 căni de suc.
Beneficiile sucului de varză
Acest mix extraordinar de vitamine si minerale continut in varza, nu este bun numai pentru sănătate, ci, face minuni și pentru piele și păr.
Datorită antioxidanÈ›ilor din compoziÈ›ie, È™i a vitaminelor K, C È™i E, varza ajută la îmbunătățirea sănătății È™i aspectului pielii. Poate elimina radicalii liberi de pe suprafaÈ›a pielii È™i eventual, reduce semnele îmbătrânirii, cum ar fi ridurile È™i petele, oferind în acelaÈ™i timp strălucire pielii.
Radicalii liberi sunt principala cauză a bolilor precum cancerul È™i problemele cardiace, iar aceste vitamine sunt esenÈ›iale atât pentru menÈ›inerea sănătății foliculilor de păr, cât È™i a scalpului.
Sulful din componenÈ›a sucului de varză ajută în prevenirea căderii părului, întăreÈ™te firul È™i ajută la regenerarea acestuia, iar vitamina E conferă părului strălucire È™i supleÈ›e.
Rănile de la nivelul pielii, ulcerațiile, arsurile, erupțiile cutanate, guta, sau chiar psoriazisul, se
tratează prin bandajare locală cu foi de varză.
Numeroase studii au arătat că sucul proaspăt de varză a fost eficient în tratamentul unor tipuri de cancer È™i ulceraÈ›ii în tractul digestiv.
Consumul unui litru de suc de varză proaspătă pe zi, timp de trei săptămâni, ne ajută să obÈ›inem cele mai bune rezultate în tratamentul ulcerului peptic. Aminoacidul numit glutamină din componenÈ›a verzei, hrăneÈ™te astfel celulele tubului digestiv.
Acidul lactic din sucul de varză echilibrează flora intestinală, curăță È™i menÈ›ine sănătatea colonului, ajutând semnificativ la tratarea colitei È™i a sindromului de colon iritabil.
Sucul are totodată un efect ușor laxativ, eficient in stimularea tranzitului intestinal, fapt ce previne sau tratează constipația.
De asemenea, clorofila de calitate superioară prezentă în varză, are un efect vindecător în cazul persoanelor anemice, prin faptul că reface sângele.
Potrivit specialiÈ™tilor, sucul de varză ajută la eliminarea toxinelor din organism, iar prin acest proces de detoxifiere se obÈ›ine o piele fermă È™i strălucitoare, datorită “mineralelor de frumuseÈ›e”, cum sunt numite sulful È™i siliciul, aflate în componenÈ›a verzei.
Există o cantitate semnificativă de iod găsită în varză, ceea ce înseamnă că sucul obÈ›inut din această legumă poate ajuta la reglarea È™i monitorizarea glandei tiroide È™i a producÈ›iei de hormoni. Numeroase persoane prezintă deficit de iod, în special in România, din cauza lipsei acestuia din sol. Pentru a reduce È™ansele de a dezvolta hiper sau hipotiroidism, consumul sucului este o metodă foarte bună de prevenÈ›ie.
Suc calmant pentru sănătatea stomacului
Pentru că sucul brut de varză nu are un gust tocmai pe placul tuturor, vă vom oferi o rețetă cu ajutorul căreia consumul acestei minunate legume vindecătoare va fi o reală plăcere.
Soiul de varză roÈ™ie ar putea fi folosit mai des, aceasta având un gust mai dulceag.
Ingrediente:
- ¼ de varză
- 4 frunze de salată verde
- ¼ de rădăcină de È›elină
- 1 măr mare
- 1 rădăcină de ghimbir de 3 cm (sau turmeric)
Ingredientele se spală, se curăță și se taie la dimensiunea potrivită storcătorului, iar după procesare se consumă sucul proaspăt.
Sucul are un conÈ›inut ridicat de L-glutamină, un aminoacid care este necesar pentru multe funcÈ›ii, cum ar fi sinteza proteinelor, echilibrul pH-ului È™i energia. Este foarte benefic pentru mucoasa intestinală, mărul È™i ghimbirul având de asemenea proprietăți calmante pentru stomac.
Chiar dacă este foarte accesibilă, varza nu trebuie consumată în exces, astfel încât abuzul poate provoca tulburarea stomacului, balonarea, greaÈ›a, flatulenÈ›a sau colica intestinală.
Diareea sau aciditatea crescută a sucului digestiv se numără de asemenea printre reacÈ›iile adverse ale consumului în exces ale acestei legume.
Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook
Spune-mi daca ti-a placut acest articol