Talpa gastei - remediu natural al inimii bolnave si sedativ al sistemului nervos central


Talpa gastei cunoscuta sub denumirea stiintifica de Leonurus Cardiaca, este, dupa cum insusi termenul latin ne indica, o planta care vine in sprijinul bunei functionari a inimii. Folosita cu succes in medicina umana, culta si traditionala, talpa gastei contine principii active care actioneaza asemanator cu valeriana insa, de trei ori mai puternic.

Partile aeriene ale plantei, recoltate in timpul infloririi, actioneaza intern ca si sedativ al sistemului nervos central, al inimii si al stomacului, motiv pentru care, este folosit adesea in tratarea starilor nervoase, depresive, nevroze, anxietate sau hipertensiune arteriala

Fiind un calmant cardiac foarte eficient, infuzia din talpa gastei se prepara din 15 gr de pulbere planta uscata la 250 ml apa, lasata la infuzat 15 minute, din care se iau 3-4 linguri pe zi. 

De mare ajutor in hipertensiune si aritmii si pentru stimularea digestiei sau in tulburarile de menopauza, este tinctura din talpa gastei. Preparata din 20 gr. planta maruntita la 100 ml alcool de 70 grade si lasata la macerat 7-10 zile, tinctura se administreaza de 2-3 ori pe zi cate 20-40 picaturi o data, inaintea meselor principale.

Preparatele fitoterapeutice pe baza de talpa gastei au actiune calmantă, sedativă, asupra sistemului nervos central ÅŸi vegetativ, antidepresiva, hipotensivă, cardiotonică, antiaritmică, cicatrizantă, antiinflamatorie, antiseptică, vasodilatatoareajutand la relaxare in disfuncÅ£iile neuro-vegetative respiratorii precum crizele de astm, cardio-vasculare (palpitaÅ£ii, tulburări de ritm cardiac), digestive, tulburări de menopauză, tulburări nevrotice diverse.

In uzul extern, talpa gastei este folosita pentru tratarea ranilor, arsurilor, contuziilor, sau pentru diminuarea durerilor reumatice, sub forma de cataplasme cu infuzie pregatita din 25 gr de pulbere de planta la 250 ml apa.

Planta nu este recomandata in timpul sarcinii sau in cazul hipotensiunii arteriale. Consumul excesiv poate provoca diaree si iritatii gastrice.

 Te-ar putea interesa si:

Tinctura din frunze de nuc si urzica - elixir pentru sanatatea si frumusetea parului

 


Daca ti-a placut acest articol apreciaza pagina noastra de facebook




 
 

Spune-mi daca ti-a placut acest articol