Afinul
Perioade recoltare
Mai Florile si frunzeleIunie Florile si frunzele
Iulie Florile, frunzele si fructele
August Florile, frunzele si fructele
Septembrie Florile, frunzele si fructele
Afinul este un subarbust care face parte din fam. Ericaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: afin de munte, afin negru, afene, asine, popusoare.
Descriere si caractere de recunoastere
-subarbust stufos, cu tulpini verzi, costate, lungi de 30- 60 cm, ramuros;
-are frunze mici, ovale, de culoare verde-deschis si crestate pe margini;
-florile sunt verzui-rosietice, albe sau roz, cu petale unite in forma de clopot;
-fructele sunt carnoase, cu miez zemos si seminte, rotunde, de culoare albastre-brumarii, cu suc violaceu, gust dulce-acrisor.
Inflorire in lunile MAI- IUNIE.
Recoltarea florilor si a frunzelor se face in lunile MAI-SEPTEMBRIE, iar fructele se recolteaza la maturitate deplina in lunile IULIE-SEPTEMBRIE.
-are frunze mici, ovale, de culoare verde-deschis si crestate pe margini;
-florile sunt verzui-rosietice, albe sau roz, cu petale unite in forma de clopot;
-fructele sunt carnoase, cu miez zemos si seminte, rotunde, de culoare albastre-brumarii, cu suc violaceu, gust dulce-acrisor.
Inflorire in lunile MAI- IUNIE.
Recoltarea florilor si a frunzelor se face in lunile MAI-SEPTEMBRIE, iar fructele se recolteaza la maturitate deplina in lunile IULIE-SEPTEMBRIE.
Raspandire
Intâlnit în pãduri montane pana la altitudinea de 2000 m, tãieturi de pãdure, tufãrisuri de jneapãn si ienupãr, pajisti montane si subalpine, pe întreg lantul carpatic, mai ales pe versantii umbriti si umezi, formand tufarisuri compacte sau in asociere cu merisorul.
Compozitie
Frunzele contin taninuri catehinice( arbutina, vaccinina, hidrochinona), acid miristic si palmitic, mirtilina( insulina vegetala), riboflavine, ericoline.
Fructele contin taninuri, glicozide, glucide solubile, pectine, acizi organici, vitamine( A, B1, B2, C, E, P, PP), saruri minerale( Fe, K, Ca, P, Mg, S, Cl)
Componentele active principale din fructe sunt antocianii si pigmentii coloranti
Proprietati terapeutice
-antidiabetice, hipoglicemiante, diuretice;
-antidiareice, antidizenterice, antiseptic digestiv, antihelmintice;
-antidiareice, antidizenterice, antiseptic digestiv, antihelmintice;
-antiseptic urinar, dizolant uric, coronaro-dilatatoare;
-ameliorare a acuitatii vizuale;
-ameliorare a acuitatii vizuale;
-aperitive si nutritive.
Recomandari
-frunzele sunt recomandate in diabetul zaharat fara insulino-dependenta;
-diaree, dizenterie, enterocolite, insuficienta biliara, dispepsii, hemoragii interne, colon iritabil, dezintoxicarea organismului, parazitoze intestinale( oxiureza);
-infectii urinare, cistite, metroragii( hemoragie uterina in perioada dintre doua menstruatii), uretrite, calculoza renala, uremie;
-hipertensiune arteriala, arteroscleroza coronariana, tonifierea venelor si capilarelor, varice, arterite, flebite, picioare grele;
-reumatism, guta, rahitism;
-stomatite, faringite, afte;
-candidoze, glaucom, retinopatie, cresterea acuitatii vizuale in timpul noptii, tensiune oculara;
-candidoze, glaucom, retinopatie, cresterea acuitatii vizuale in timpul noptii, tensiune oculara;
-rani, arsuri, eczeme, cuperoza, ulceratii sangerande;
-fructele ajuta la imbunatatirea microcirculatiei sangvine, mai ales la nivelul ochilor (recomandat persoanelor cu diabet);
-fructele si frunzele se combina adesea in tratamentele pentru diabet, deoarece ajuta la vascularizarea pancreasului precum si la nivelul ochilor, concomitent cu scaderea glicemiei
-fructele ajuta la imbunatatirea microcirculatiei sangvine, mai ales la nivelul ochilor (recomandat persoanelor cu diabet);
-fructele si frunzele se combina adesea in tratamentele pentru diabet, deoarece ajuta la vascularizarea pancreasului precum si la nivelul ochilor, concomitent cu scaderea glicemiei
Planta este renumita pentru
-efectul sau in diabetul zaharat, fiind considerata o insulina vegetala
-cresterea acuitatii vizuale pe timpul noptii
-imbunatatirea microcirculatiei sangvine (mai ales la nivelul ochilor)
-cresterea acuitatii vizuale pe timpul noptii
-imbunatatirea microcirculatiei sangvine (mai ales la nivelul ochilor)
Alte utilizari
-este component in unele produse alimentare: dulceata, gemuri, compoturi, fructe confiate;
-producerea de bauturi nealcoolice: sirop, must si alcoolice: afinata;
-fructe murate consumate iarna ca salata.
Mod de preparare si administrare
Frunzele - infuzie din 1-2 lingurite la o cana apa; 2-3 cani pe zi.
Fructele proaspete sau congelate, 200 gr/zi; uscate - 50-100 gr/zi; sirop - 50 gr de 2 ori pe zi; decoct - 100 gr fructe la 1 l apa (se bea intreaga cantitate in decursul zilei).
Afinata - in cantitati moderate, in cazul celor carora le este permis alcool.
Afinata - in cantitati moderate, in cazul celor carora le este permis alcool.
Contraindicatii
-constipatia cronica.
Observatii
Fructele se falsifica uneori cu fructele de soc.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia