Afinul


Perioade recoltare

Mai Florile si frunzele
Iunie Florile si frunzele
Iulie Florile, frunzele si fructele
August Florile, frunzele si fructele
Septembrie Florile, frunzele si fructele

Afinul este un subarbust care face parte din fam. Ericaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: afin de munte, afin negru, afene, asine, popusoare.
 

Descriere si caractere de recunoastere

-subarbust stufos, cu tulpini verzi, costate, lungi de 30- 60 cm, ramuros;
-are frunze mici, ovale, de culoare verde-deschis si crestate pe margini;
-florile sunt verzui-rosietice, albe sau roz, cu petale unite in forma de clopot;
-fructele sunt carnoase, cu miez zemos si seminte, rotunde, de culoare albastre-brumarii, cu suc violaceu, gust dulce-acrisor.
Inflorire in lunile MAI- IUNIE.
Recoltarea florilor si a frunzelor se face in lunile MAI-SEPTEMBRIE, iar fructele se recolteaza la maturitate deplina in lunile IULIE-SEPTEMBRIE.
 

Raspandire

Intâlnit în pãduri montane pana la altitudinea de 2000 m, tãieturi de pãdure, tufãrisuri de jneapãn si ienupãr, pajisti montane si subalpine, pe întreg lantul carpatic, mai ales pe versantii umbriti si umezi, formand tufarisuri compacte sau in asociere cu merisorul.
 

Compozitie

Frunzele contin taninuri catehinice( arbutina, vaccinina, hidrochinona), acid miristic si palmitic, mirtilina( insulina vegetala), riboflavine, ericoline.
Fructele contin taninuri, glicozide, glucide solubile, pectine, acizi organici, vitamine( A, B1, B2, C, E, P, PP), saruri minerale( Fe, K, Ca, P, Mg, S, Cl)
Componentele active principale din fructe sunt antocianii si pigmentii coloranti
 

Proprietati terapeutice

-antidiabetice, hipoglicemiante, diuretice;
-antidiareice, antidizenterice, antiseptic digestiv, antihelmintice;
-antiseptic urinar, dizolant uric, coronaro-dilatatoare;
-ameliorare a acuitatii vizuale;
-aperitive si nutritive.
 

Recomandari

-frunzele sunt recomandate in diabetul zaharat fara insulino-dependenta;
-diaree, dizenterie, enterocolite, insuficienta biliara, dispepsii, hemoragii interne, colon iritabil, dezintoxicarea organismului, parazitoze intestinale( oxiureza);
-infectii urinare, cistite, metroragii( hemoragie uterina in perioada dintre doua menstruatii), uretrite, calculoza renala, uremie;
-hipertensiune arteriala, arteroscleroza coronariana, tonifierea venelor si capilarelor, varice, arterite, flebite, picioare grele;
-reumatism, guta, rahitism;
-stomatite, faringite, afte;
-candidoze, glaucom, retinopatie, cresterea acuitatii vizuale in timpul noptiitensiune oculara;
-rani, arsuri, eczeme, cuperoza, ulceratii sangerande;
-fructele ajuta la imbunatatirea microcirculatiei sangvine, mai ales la nivelul ochilor (recomandat persoanelor cu diabet);

-fructele si frunzele se combina adesea in tratamentele pentru diabet, deoarece ajuta la vascularizarea pancreasului precum si la nivelul ochilor, concomitent cu scaderea glicemiei
 

Planta este renumita pentru

-efectul sau in diabetul zaharat, fiind considerata o insulina vegetala
-cresterea acuitatii vizuale pe timpul noptii
-imbunatatirea microcirculatiei sangvine (mai ales la nivelul ochilor)
 

Alte utilizari

-este component in unele produse alimentare: dulceata, gemuri, compoturi, fructe confiate;
-producerea de bauturi nealcoolice: sirop, must si alcoolice: afinata;
-fructe murate consumate iarna ca salata.
 

Mod de preparare si administrare

Frunzele - infuzie din 1-2 lingurite la o cana apa; 2-3 cani pe zi.
Fructele proaspete sau congelate, 200 gr/zi; uscate - 50-100 gr/zi; sirop - 50 gr de 2 ori pe zi; decoct - 100 gr fructe la 1 l apa (se bea intreaga cantitate in decursul zilei).
Afinata - in cantitati moderate, in cazul celor carora le este permis alcool.
 

Contraindicatii

-constipatia cronica.
 

Observatii

Fructele se falsifica uneori cu fructele de soc.

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

 

Bors traditional cu efecte vindecatoare exceptionale - Supa acra de sfecla rosie

În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și 

Detalii

Maioneza de post din Avocado / Reteta si Beneficii asupra sănătății

Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte 

Detalii

13 Retete de Post cu Urzici care Curata si Reimprospateaza Sangele

Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru 

Detalii

Alunul

  Compozitie -polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic); -acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...

Detalii

Rocoină

Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...

Detalii

Urzică vie

Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...

Detalii

Usturoiul verde, leguma de leac a primaverii care sustine sistemul cardiovascular

Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...

Detalii

Colorant natural din păpădie, planta cu multiple virtuti terapeutice

Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre 

Detalii

Untișorul, planta care distruge bacteriile și tratează hemoroizii

Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...

Detalii