Afinul


Perioade recoltare

Mai Florile si frunzele
Iunie Florile si frunzele
Iulie Florile, frunzele si fructele
August Florile, frunzele si fructele
Septembrie Florile, frunzele si fructele

Afinul este un subarbust care face parte din fam. Ericaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: afin de munte, afin negru, afene, asine, popusoare.
 

Descriere si caractere de recunoastere

-subarbust stufos, cu tulpini verzi, costate, lungi de 30- 60 cm, ramuros;
-are frunze mici, ovale, de culoare verde-deschis si crestate pe margini;
-florile sunt verzui-rosietice, albe sau roz, cu petale unite in forma de clopot;
-fructele sunt carnoase, cu miez zemos si seminte, rotunde, de culoare albastre-brumarii, cu suc violaceu, gust dulce-acrisor.
Inflorire in lunile MAI- IUNIE.
Recoltarea florilor si a frunzelor se face in lunile MAI-SEPTEMBRIE, iar fructele se recolteaza la maturitate deplina in lunile IULIE-SEPTEMBRIE.
 

Raspandire

Intâlnit în pãduri montane pana la altitudinea de 2000 m, tãieturi de pãdure, tufãrisuri de jneapãn si ienupãr, pajisti montane si subalpine, pe întreg lantul carpatic, mai ales pe versantii umbriti si umezi, formand tufarisuri compacte sau in asociere cu merisorul.
 

Compozitie

Frunzele contin taninuri catehinice( arbutina, vaccinina, hidrochinona), acid miristic si palmitic, mirtilina( insulina vegetala), riboflavine, ericoline.
Fructele contin taninuri, glicozide, glucide solubile, pectine, acizi organici, vitamine( A, B1, B2, C, E, P, PP), saruri minerale( Fe, K, Ca, P, Mg, S, Cl)
Componentele active principale din fructe sunt antocianii si pigmentii coloranti
 

Proprietati terapeutice

-antidiabetice, hipoglicemiante, diuretice;
-antidiareice, antidizenterice, antiseptic digestiv, antihelmintice;
-antiseptic urinar, dizolant uric, coronaro-dilatatoare;
-ameliorare a acuitatii vizuale;
-aperitive si nutritive.
 

Recomandari

-frunzele sunt recomandate in diabetul zaharat fara insulino-dependenta;
-diaree, dizenterie, enterocolite, insuficienta biliara, dispepsii, hemoragii interne, colon iritabil, dezintoxicarea organismului, parazitoze intestinale( oxiureza);
-infectii urinare, cistite, metroragii( hemoragie uterina in perioada dintre doua menstruatii), uretrite, calculoza renala, uremie;
-hipertensiune arteriala, arteroscleroza coronariana, tonifierea venelor si capilarelor, varice, arterite, flebite, picioare grele;
-reumatism, guta, rahitism;
-stomatite, faringite, afte;
-candidoze, glaucom, retinopatie, cresterea acuitatii vizuale in timpul noptiitensiune oculara;
-rani, arsuri, eczeme, cuperoza, ulceratii sangerande;
-fructele ajuta la imbunatatirea microcirculatiei sangvine, mai ales la nivelul ochilor (recomandat persoanelor cu diabet);

-fructele si frunzele se combina adesea in tratamentele pentru diabet, deoarece ajuta la vascularizarea pancreasului precum si la nivelul ochilor, concomitent cu scaderea glicemiei
 

Planta este renumita pentru

-efectul sau in diabetul zaharat, fiind considerata o insulina vegetala
-cresterea acuitatii vizuale pe timpul noptii
-imbunatatirea microcirculatiei sangvine (mai ales la nivelul ochilor)
 

Alte utilizari

-este component in unele produse alimentare: dulceata, gemuri, compoturi, fructe confiate;
-producerea de bauturi nealcoolice: sirop, must si alcoolice: afinata;
-fructe murate consumate iarna ca salata.
 

Mod de preparare si administrare

Frunzele - infuzie din 1-2 lingurite la o cana apa; 2-3 cani pe zi.
Fructele proaspete sau congelate, 200 gr/zi; uscate - 50-100 gr/zi; sirop - 50 gr de 2 ori pe zi; decoct - 100 gr fructe la 1 l apa (se bea intreaga cantitate in decursul zilei).
Afinata - in cantitati moderate, in cazul celor carora le este permis alcool.
 

Contraindicatii

-constipatia cronica.
 

Observatii

Fructele se falsifica uneori cu fructele de soc.

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

 

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Remediu naturist din popor, foarte eficient pentru bila leneșă - Reteta

Bila sau fierea, lichidul de culoare galben-verzuie, produs de ficat și stocat în vezica biliara,

Detalii

Plantele cu efect de calmare a sistemului nervos, benefice in depresii, insomnii si stari anxioase

Stilul de viata din ce in ce mai agitat, specific vremurilor in care traim, a condus in ultimii ani la afectiuni, generate de hiperactivitatea sistemului...

Detalii

Manastirea Dervent - lacasul de cult in care oamenii isi afla vindecarea

Manastirea Dervent este un lacas de cult pe care orice pelerin ajuns pe

Detalii