Agriș
Ribes grossularia L., Ribes uva-crispa L.
Perioade recoltare
Aprilie FrunzeleMai FrunzeleIunie Fructele cu peduncul, dimineata dupa ce s-a ridicat roua sau seara, au gust dulce-acrisorIulie Fructele cu peduncul, dimineata dupa ce s-a ridicat roua sau seara, au gust dulce-acrisorAugust Fructele cu peduncul, dimineata dupa ce s-a ridicat roua sau seara, au gust dulce-acrisor
Arbustul face parte din familia Saxifragaceae( Grossulariaceae) si se mai intalneste in popor sub urmatoarele denumiri: agrut, bobita, cozmete, flocosele, risita, smardar, strugur-spinos.
Descriere si caractere de recunoastere
-arbust inalt de 60- 150 cm in forma de tufa, cu ramuri ghimpoase, arcuite;
-frunzele sunt 3- 5 digitat-lombate, dintate pe margini, paroase pe dos;
-are flori mici, verzui sau roscate, solitare sau grupate cate 2- 3 in inflorescente plasate la baza frunzelor;
-fructul este carnos, cu miez semos si seminte, ovoid sau sferic, verzui, galbui sau rosiatic.
Inflorirea are loc in lunile APRILIE- MAI, la 50-60 de zile dupa umflarea mugurilor.
Recoltarea fructelor cu tot cu peduncul se face
pe tot parcursul verii, dimineata dupa ce s-a ridicat roua sau seara, iar
frunzele recoltate
anual in timpul infloririi.
Raspandire
In Romania se gaseste in zonele subalpine si alpine, prin tufisuri si paduri. Se cultiva in plantatii pure sau intercalate cu alte specii pomicule, mai mult in judetele din nordul si nord-vestul tarii.
Compozitie
-glucide solubile( levuloza, dextroza), celuloza, pectine, proteine, lipide;
-acizi organici( citric, malic, tartric, oxalic), taninuri;
-vitamine( C, A, B1, B2, P), saruri minerale( K, P, Ca, Fe, Mg).
Proprietati terapeutice
-laxative, depurative, stomahice, digestive, dezintoxicante;
-diuretice, antireumatice, antigutoase;
-aperitive, tonice, vitaminizante, remineralizante.
Recomandari
-afectiuni hepatice, atonie digestiva, constipatie, lipsa poftei de mancare;
-dezintoxicarea organismului( cura cu 0,5-1 kg pe zi);
-hipertensiune, hidropizie, obezitate;
-reumatism, guta, artroze;
-litiaza renala, inflamare si infectie renala, eliminare acid uric;
-astenie, convalescenta, remineralizare;
-frunzele sun eficiente in diaree, cloroza( o forma de anemie), leucoree( scurgeri vaginale de lichid albicios, uneori purulent), dureri in gat.
Alte utilizari
-consumul in stare proaspata a fructelor sau prelucrate( gem, peltea, dulceata, compoturi, sucuri, creme, vin sau in supe si garnitura in sosuri albe);
-fixarea taluzurilor pe terase.
Contraindicatii
Nu prezinta.
Surse pentru acest articol:
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii