Anason


Perioade recoltare

August Fructele, cand 60% sunt mature, brune, iar tulpinile se ingalbenesc
Septembrie Fructele, cand 60% sunt mature, brune, iar tulpinile se ingalbenesc

Anasonul face parte din familia Umbelliferae( Apiaceae) si  se mai intalneste in popor sub urmatoarele denumiri: badean, anis, chimen-dulce, hanus, molotru, molura, secarea.


Descriere si caractere de recunoastere

-are tulpina inalta de 50-75 cm, cilindrica, goala, ramificata spre varf;
-frunzele inferioare sunt alterne, lung petiolate, ovate, cu margini dintate, iar frunzele superioare sunt lipsite de petiol, penat-sectate, cu foliole( frunzulitele care intra in alcatuirea unei frunze compuse) linear- lanceolate;
-florile sunt mici, lipsite de invelis extern alcatuit din sepale libere sau unite, cu 5 petale albe, sunt dispuse in umbele.
-fructele sunt 2 achene mici lipite intre ele, ovoide, acoperite cu peri fini si mici, de culoare galben-cenusie, cu usoare striatii, miros placut, aromat, gust dulceag, slab-arzator. 
Inflorirea are loc in lunile IULIE- AUGUST.
Recoltarea fructelor se face cand circa 60% sunt mature, cand devin brune si cand tulpinile se ingalbenesc, in lunile AUGUST- SEPTEMBRIE.
 

Raspandire

Este specie originara din Orient, aclimatizata in zonele cu clima calda din Europa si Asia Mica.
In Romania se cultiva soiul Crangu in zone mai calde din sud, pe soluri fertile si afanate.
 

Compozitie

-ulei eteric( 2-6%) in functie de provenienta, bogat in anetol( 80-90%), dianetol, metil-caicol, estragol, aldehida anisica, alcool anisic, linalool, ocimen, pinen, safron, vanilina, crezol; 
-lipide si ulei gras, proteide, tocoferoli, coline, fenoli, flavonoizi, cumarine, gume, mucilagii;
-saruri minerale;
 

Proprietati terapeutice

-carminatie, stimulent gastric si pancreatic, stomahic, galactogoge, antispastic intestinal, antiseptice;
-expectorante, sedative, relaxante, antiinflamatoare, diuretice;
-condimentare, aromatizante;
 

Recomandari

-sindrom dispeptic gastric, colici abdominali, crampe, enterocolite, balonari, intensifica secretiile salivare, biliare si pancreatice, stimularea digestiei, parazitoze, anorexie;
-bronsite, astm bronsic, raceli, gripa, raguseala, tuse, stimularea expectoratiilor, laringita;
-faovorizarea menstruatiei dificile, stimularea lactatiei;
-astenie neroasa, insomnie, dureri de cap, sciatica;
-sporiazis, scabie, pediculoza, muscaturi de sarpe.
 

Alte utilizari

-industria alimentara: patiserie, panificatie, bauturi alcoolice, si aromatice, aromatizarea mancarurilor;
-fabricarea sapunurilor, pastelor de dinti, cremelor, lacurilor si vopselelor;
-distrugerea insectelor din locuinta( paduchi, plosnite, capuse, molii);
-in zootehnie, se folosesc turtele ramase in hrana animalelor.
 

Mod de preparare

Infuzie din 1 lingurita fructe la o cana cu apa: se bea o cana pe zi in mai multe reprize.
Se poate asocia si cu alte plante medicinale, respectand cantitatile indicate.
Uleiul volatil, 2-3 picaturi pe zi cu aceleasi recomandari.
 

Contraindicatii

-in sarcina;
-gastrite hiperacide
-ulcere
-enterocolite
In doze mari( peste 5g/zi) provoaca greturi, vome, tulburari de vorbire, depresie psihica, edeme pulmonare.

 

Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii