Perioade recoltare
August FructeleSeptembrie Rizomii, radacinile( cu miros aromat), fructeleOctombrie Rizomii si radacinile, au miros aromatNoiembrie Rizomii si radacinile, au miros aromat
Planta face parte din familia Umbelliferae si mai este cunoscuta si ca: anghelică, anghelină, antonică, anglică, buciniș, balaban, barba-caprei, coada-mielului, iarba-îngerilor, iglice, mărcuțe, rădăcina Sfantului-Spirit, teișor, turiță alb.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, bianuala sau perena care formeaza o rozeta de frunze in anul I si o tulpina florifera in anul II;
-in sol are rizom gros si lung de 8- 12 cm, de culoare maro-deschis, cu miez alb-laptos;
-tulpina florifera este inalta de 50- 150 cm, goala in interior;
-frunzele bazale sunt mari, tri-penat-sectate sau ovale, cu petiol ingrosat;
-florile sunt mici, de tipul 5, alb-verzui, grupate in inflorescente globulare;
-fructele sunt diachene elipsoidale, aripate, galbene.
Inflorirea are loc in lunile IULIE-AUGUST.
Recoltarea rizomilor si radacinilor( cu miros aromat) se face toamna, fructele se recolteaza in lunile AUGUST-SEPTEMBRIE.
Raspandire
-specia salbatica( Angelica silvestris) se gaseste in flora zonei alpine din nordul Europei( Scandinavia, Islanda, Germania, Polonia) si Siberia;
-in Romania creste pe malul apelor, in turbarii, poieni, paduri umede si locuri umbrite din zona colinara, montana si subalpina( altitudine intre 500- 1500 m).
-se cultiva soiul De Cristian.
Compozitie
-ulei eteric cu hidrocarburi monoterpenice (felandren, pinen, limonen), sesquiterpene si lactone macrociclice;
-cumarine si furanocumarine, sitosteroli, flavonoide, zaharuri, taninuri, pectine, acizi grasi, acizi organici.
Se utilizeaza numai radacinile de cel putin 2 ani.
Fructele si frunzele sunt foarte toxice din cauza furanocumarinelor.
Proprietati terapeutice
-stomahice, antispastice, colagoge, carminative (previne formarea gazelor intestinale si provoaca expulzia acestora), diaforetice, depurativ, antibiotice, tonic-digestiv;
-expectorante, sudorifice, diuretice, sedative, tranchilizante, excitante cerebral.
Recomandari
-colici abdominali, enterite, sindrom dispeptic, aerofagie( in timpul ingerarii si inghitirea unei cantitati mari de aer), balonari, arsuri stomacale, atonie digestiva, vome, dischinezie biliara, insuficienta hepatica, aciditate gastrica, anorexie;
-bronsita cronica, astm bronsic, tuberculoza, cancer;
-aritmie extrasistolica, palpitatii;
-dureri menstruale, leucoree, vaginita, impotenta;
-migrene, ameteli, sincope(incetarea subita a functiei inimii, cu intreruperea respiratiei), cefalee, oboseala generala, anemie, scorbut, rahitism;
-boli reumatice, contuzii, tromboze, afectiuni bucale, stomatite( inflamatia mucoasei cavitatii bucale).
Alte utilizari
-prepararea bauturilor alcoolice;
-condimentarea supelor si produselor de cofetarie.
Mod de preparare
Rizomii si radacinile sub forma de decoct; o lingura de radacini uscate la o cana cu apa; se bea o singura cana in timpul zilei.
Pulberea proaspat macinata se administreazain doze de 1-2 gr de 3 ori pe zi.
Tinctura se prepara tot din rizomi si radacini prin macerare sau percolare, 10% alcool de 70 grade. Se iau 10-15 picaturi de 3 ori pe zi.
Nu se folosesc partile aeriene ale plantei sub forma de infuzie, tinctura sau extracte.
Contraindicatii
Furanocumarinele din rizomii si radacinile de Angelica produc fenomene de sensibilizare a pielii la lumina solara si la razele UV.
In timpul utilizarii preparatelor pe baza de radacini de angelica se va evita expunerea pielii la soare.
Nu se recomanda in timpul sarcinii.
Nu se recomanda in ulcerul gastric si duodenal, in afectiunile hepatice si renale grave.
Nu se recomanda nici celor cu tendinte nevrotice
Dozele recomandate trebuie strict respectate.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii