Ardeiul iute


 

Compozitie

-capsaicinoide (substanta care imprima gustul arzator), capsaicina, dihidrocapsaicina, nordihidrocapsaicina si homocapsaicina, pigmenti carotenoidici ( includ capsantina, capsorubina, alfa şi beta-caroten);
-ulei gras, glicozide sterolice, proteine, vitaminele A si C si urme de ulei volatil.
 

Proprietati terapeutice

-rubefianta( congestionanta intensa, dar trecatoare a pielii), vasostimulanta, analgezice topic (local);
-antiseptica, diaforetica,stimulanta a secretiilor gastrice;

Recomandari

-spasmele si durerile musculare din zona umerilor, bratelor si coloanei vertebrale, artrite, reumatism;
-nevralgii, lumbago, sciatica si degeraturi usoare.
 

Mod de preparare

Intern: in doze mici ca stimulent al secretiilor gastro-intestinale. Tinctura 10% este recomandata, de unii autori, in cura de dezintoxicare in alcoolismul cronic;
Extern: revulsiv puternic sub forma de frectii in dureri reumatice si articulare. Ca stimulent al cresterii parului in combinatie cu alte plante.
Pentru uz intern tinctura se prepara din 10 gr fructe uscate la 100 ml alcool de 70 gr. Ca stimulent gastric se iau 10-20 picaturi in putina apa cu 15 min inainte de mancare. Pentru cura de dezintoxicare alcoolica se iau 50-60 picaturi in putina apa cu ceai, de mai multe ori pe zi, de cate ori individul simte nevoia sa bea. 
Extern se prepara tot tinctura, insa din 20 gr fructe la 100 ml alcool de 60-70 gr, cu care se fac frectii. In aceasta tinctura se poate inmuia vata, iar dupa uscare  se aplica pe locul dureros cu ajutorul unui bandaj elastic. Tot extern, pentru stimularea cresterii parului, se prepara o tinctura din parti egale de ardei iute, radacina de brusture si radacina de urzica, in alcool de 60-70 gr, cu care se frictioneaza radacina parului, ferind ochii,
 

Contraindicatii

-in hiperaciditate;
-ulcer gastric;
-afectiuni hepatice si uro-renale
-piele lezata.
In rare cazuri s-a constatat hipersensibilitate manifestata prin urticarie.
 

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la ZOvidiu Bojor

 

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii