Brusture
Arctium lappa L., sin. Lappa major L.
Perioade recoltare
Martie Radacinile, in anul II de vegetatieAprilie Radacinile, in anul II de vegetatieMai Frunzele fara petiolIunie Frunzele fara petiolOctombrie RadacinileNoiembrie Radacinile
Brusturele face parte din familia Compositae si o mai regasim in popor sub urmatoarele denumiri: bruscalau, caftalan, capcalan, clococean, capul-calugarului, iarba-boierului, lipan, laptuc, scai-marunt, scaiul-oii, scaiete-mare.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, care dureaza doar 2 ani, viguroasa, cu radacini pivotante, carnoase;
-tulpina este inalta de 50-200 cm, ramificata si paroasa;
-frunzele bazale sunt alterne, mari, cordiforme, lung-petiolate;
-florile sunt tubuloase, cu 5 petale rosii-purpurii, formeaza inflorescenta a carei receptacul este intins ca un taler, putand numeroase flori apropiate unele de altele, groase de 3-4 cm, dispuse in inflorescenta in forma de umbrela.
-fructele sunt achene negre, lungi de 6 mm, cu grupare de perisori la extremitatea superioara a fructelor mature.
Inflorirea are loc in lunile
IULIE-SEPTEMBRIE.
Recoltarea radacinilor se face toamna in lunile OCTOMBRIE-SEPTEMBRIE sau primavara in lunile MARTIE-APRILIE in anul II, recoltarea frunzelor fara petiol se face inainte de inflorire, in lunile MAI-IUNIE.
Raspandire
Creste de la campie pana in zona muntoasa, la altitudinea de 1800m, pe locuri virane, marginea drumurilor si padurilor, daramaturi, depozite de gunoaie.
Este cultivat in America si China.
Compozitie
-inulina(40%), glucide, mucilagii, lactone, insulina;
-uleiuri eterice, rasini, rasini, taninuri, polifenoli, alcaloizi, sitosteroli.
-acizi fenolici, acizi grasi in seminte;
-vitamine( B, C), saruri( de K,Ca, Mg).
Proprietati terapeutice
-laxative, depurative, coleretice, colagoge, hipoglicemiante, antibiotice;
-antitumorale, antisifilitice, diuretice, sudorifice, antireumatice;
-astringente, cicatrizante, dezinfectante, tonic-capilar, antiveninoase.
Recomandari
-hepatita, calculoza biliara, dischinezie biliara, greata, constipatie, enterocolite;
-bronsita, gripa, raceala, tuse, pleurezie, pneumonie, transpiratii intense;
-diabet zaharat, obezitate, celulita, scorbut, insuficienta cardiaca cu edeme;
-calculoza renala, uremie, leucoree, cistite, intoxicatii cu mercur;
-eczeme, abcese, furuncule, acnee juvenila, dermatoze, pecingine, impetigo, herpes, antrax, ulceratii venoase, varice, alopecie, matreata, seboree, tenuri grase;
-combate bacteriile Gram-pozitive(stafilococi, streptococi, pneumococi).
Alte utilizari
La prepararea de creme, sampoane, ape de gura contra hemoragiilor nazale.
Mod de preparare
-decoct, folosind 2 lingurite de radacina fragmentata marunt, la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi;
-macerat la rece (6-8 ore) preparat din 4 linguri de radacini la 1 I apa. Intreaga cantitate se bea treptat in cursul unei zile. Pentru diabetici se recomanda asocierea in parti egale cu teci de fasole si frunze de dud, din care se prepara un decoct scurt (5 minute) compus dintr-o lingura amestec de plante la o cana cu apa. Se beau 2- 3 cani pe zi.
Extern: revulsiv puternic sub forma de frectii in dureri reumatice ÅŸi articulare; ca stimulent al cresterii parului in combinatie cu alte plante.
In dermatopatii se utilizeaza sub forma de decoct concentrat 2 linguri la o cana de apa pentru aplicatii locale, combinat cu tratamentul intern.
Contraindicatii
Nu prezinta.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentaÈ›ia este mai săracă în vitamine È™i
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerÈ›, vom rămâne surprinÈ™i de câÈ›i aditivi conÈ›ine, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o...
Detalii
CâÈ›i dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit...
Detalii
UntiÈ™orul (Ficaria Verna), sau grâuÈ™orul în termeni populari, este acea plantă micuță de
Detalii