Brusturele dulce
Petasites hybridus L., Petasites officinalis Mnch.
Perioade recoltare
Ianuarie RadacinileMartie FlorileAprilie Florile
Brusturele dulce face parte din familia Compositae si il putem gasi in popor sub urmatoarele denumiri: brustur rosu, brusturele-măgarului, captalan, captalaci, cucuruz, floarea-ciumei, iarba-pălăriei, smântânici, sudoarea-laptelui.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, perena (creste si rodeste multi ani de-a randul), cu rizom gros, noduros, ramificat orizontal;
-are tulpini simple, inalte de 15- 40 cm, neramificate, alb-tomentoase;
-frunzele sunt mari, cordate sau forma de rinichi, inegal dintate, paroase pe dos;
-florile au culoare rosiatica.
Inflorirea are loc in lunile FEBRUARIE-MARTIE, dupa topirea zapezii, inaintea frunzelor.
Recoltarea radacinilor se face primavara devreme, inainte de inflorire, recoltarea frunzelor se face inainte de ingalbenire iar recoltarea florilor se face in lunile MARTIE-APRILIE.
Raspandire
Creste in zone montane si rar la campie, pe malurile raurilor si paraielor, in jurul izvoarelor, prin locuri umede, santuri, in apropierea gunoaielor de balegar.
Compozitie
Radacina
-ilexol, coline, sitosteroli, ulei eteric, acid protocatehic;
-glucoza, zaharoza, inuleina, heliantenina;
-saruri(de Mg, K).
Frunze
-ulei eteric, taninuri, glicozizi, rezine;
-inulina,mucilagii, proteine.
Proprietati terapeutice
-antitusive, antiasmatice;
-antiulceroase, antihemoroidale;
-hipotensoare.
Recomandari
Radacina
-astm bronsic, bronsite, tuse convulsiva;
-dischinezie biliara, colici biliare, ulcer gastr-duodenal, hemoroizi;
-hipertensiune arteriala, ateroscleroza, angor coronarian;
-insomnii, migrene, fobii, anxietate, pavor nocturn, distonii neurologice.
Frunze
-furuncule, arsuri, ulceratii, dureri de picioare, intepaturi de insecte, entorse.
Mod de preparare
Numai in produse farmaceutice precis dozate si numai la indicatia medicului.
Contraindicatii
-in sarcina;
-in alaptare;
-in afectiuni hepatice.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii