Brusturele dulce


Perioade recoltare

Ianuarie Radacinile
Martie Florile
Aprilie Florile
Brusturele dulce face parte din familia Compositae si il putem gasi in popor sub urmatoarele denumiri: brustur rosu, brusturele-măgarului, captalan, captalaci, cucuruz, floarea-ciumei, iarba-pălăriei, smântânici, sudoarea-laptelui.
 

Descriere si caractere de recunoastere

-planta erbacee, perena (creste si rodeste multi ani de-a randul), cu rizom gros, noduros, ramificat orizontal;
-are tulpini simple, inalte de 15- 40 cm, neramificate, alb-tomentoase;
-frunzele sunt mari, cordate sau forma de rinichi, inegal dintate, paroase pe dos;
-florile au culoare rosiatica.
Inflorirea are loc in lunile FEBRUARIE-MARTIE, dupa topirea zapezii, inaintea frunzelor.
Recoltarea radacinilor se face primavara devreme, inainte de inflorire, recoltarea frunzelor se face inainte de ingalbenire iar recoltarea florilor se face in lunile MARTIE-APRILIE.
 

Raspandire

Creste in zone montane si rar la campie, pe malurile raurilor si paraielor, in jurul izvoarelor, prin locuri umede, santuri, in apropierea gunoaielor de balegar.


Compozitie

Radacina
-ilexol, coline, sitosteroli, ulei eteric, acid protocatehic;
-glucoza, zaharoza, inuleina, heliantenina;
-saruri(de Mg, K).
 
Frunze
-ulei eteric, taninuri, glicozizi, rezine;
-inulina,mucilagii, proteine.
 

Proprietati terapeutice

-antitusive, antiasmatice;
-antiulceroase, antihemoroidale;
-hipotensoare.
 

Recomandari

Radacina
-astm bronsic, bronsite, tuse convulsiva;
-dischinezie biliara, colici biliare, ulcer gastr-duodenal, hemoroizi;
-hipertensiune arteriala, ateroscleroza, angor coronarian;
-insomnii, migrene, fobii, anxietate, pavor nocturn, distonii neurologice.
 
Frunze
-furuncule, arsuri, ulceratii, dureri de picioare, intepaturi de insecte, entorse.
 

Mod de preparare

Numai in produse farmaceutice precis dozate si numai la indicatia medicului.
 

Contraindicatii

-in sarcina; 
-in alaptare;  
-in afectiuni hepatice.

 

Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii