Cătina albă


Perioade recoltare

Noiembrie Fructele mature, recoltate imediat dupa maturare si consumate in stare proaspata sau uscata, au gust acru-astringent

Cătina albă face parte din familia Elaeagnaceae si o putem gasi in popor sub urmatoarele denumiri: cătina cenusie, cătina de rau, spin-de-nisip, ananas-siberian.


Descriere si caractere de recunoastere

-arbust alburiu, inalt de 2- 5 m, ramificat, spinos;
-tulpina are scoarta bruna;
-frunzele sunt alterne, linear-lanceolate, cu fata inferioara argintie;
-florile sunt mici, galben-ruginii, apar inainte de infrunzire;
-fructele sunt drupe false, suculente, rotunde-ovale, colorate in galben-portocaliu.
Inflorirea are loc in lunile APRILIE-MAI.
Recoltarea fructelor se face imediat dupa maturare si trebuie consumate in stare proaspata sau uscata, avand gust acru-astringent.
 

Raspandire

-arbust frecvent in Delta Dunarii, pe litoralul Marii Negre si in Subcarpatii Orientali si Meridionali, intre raurile Siret si Olt.
-creste pe albia raurilor, pe nisipuri si prundisuri, lastarisuri, locuri stancoase si abrupte, liziere de paduri, islazuri, ajungand pana la etajul montan(1800 m altitudine).
 

Compozitie

-fructul este o polivitamina naturala cu vitaminele C, A ,B ,K , P, PP;
-pigmenti carotenoidici, taninuri, fitosteroli, inozitol;
-glucide solubile, pectine, proteine, acizi organici;
-ulei gras, acizi grasi.
-saruri minerale(Ca, P, Mg, K, Fe, Mn, B, Si, Ti).
 

Proprietati terapeutice

-vitaminizante, antioxidante, antiscorbutice, tonifiante, mineralizante, reconfortante, imunostimulatoare;
-energizante, astringente, antidiareice, vermifuge, antiseptice, bactericide, antiinfectioase;
-anticanceroase, antiinflamatoare, depurative, epitelizante.
 

Recomandari

-hepatita, ciroza hepatica, diaree, crampe, constipatie, colite, anorexie;
-litiaza si infectii renale, insuficienta renala, gonoree, sterilitate, impotenta;
-cardiopatie ischemica, ateroscleroza, hipertensiune, depurarea sangelui;
-gripa, tuberculoza, reumatism, junghiuri, artrita, guta, tabagism, alcoolism;
-nevroze, astenie, insomnie, depresie psihica, oboseala fizica si intelectuala;
-anemie, avitaminoze, convalescenta, debilitate, distrofie musculara, diabet;
-eczeme, urticarie, arsuri, plagi, tumori canceroase, protectie contra radiatiilor.
 

Alte utilizari

-consumul de fructe proaspete, uscate sau congelate;
-preparare de sirop, sucuri, dulceata, gemuri, jeleuri, compoturi, lichioruri;
-in zootehnie intra in hrana fazanilor si a pasarilor de apartament;
-in medicina veterinara se foloseste decoctul la vindecarea unor boli de piele.
 

Mod de preparare

Sub forma de sucuri, siropuri, marmelada sau gem. Sucul, in amestec de 25 parti la 75 parti miere, este un bun energizant provitaminic. Sucul din fructe, liofiIizat, poate fi utilizat in amestec cu alte vitamine la obtinerea unor comprimate.
 

Contraindicatii

Nu se cunosc.

 

 

 

Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii