Calomfir
Tanacetum balsamita L., Chrysanthemum balsamita L.
Perioade recoltare
Iulie Partea aerianaAugust Partea aerianaSeptembrie Partea aeriana
Calomfirul este o planta erbacee care face parte din fam. Compositae, si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: balsamita, calapăr, bumbișor, călugăr, dumbravnic, izma-Maicii-Preciste, spiculete.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, perena, aromatica, cu rizom si radacini adventive;
-tulpina este dreapta, inalta de 60-120 cm, catifelata, putin ramificata;
-frunzele sunt ovale sau eliptice, compuse, cu margini dintate;
-florile sunt mici, galbene, tubuloase, grupate in calatidii;
-fructele sunt achene cu 5 coaste si o coronula in varf.
Inflorire in lunile IULIE-AUGUST.
Raspandire
Planta cultivata in gradinile taranesti pentru mirosul placut al frunzelor.
Compozitie
-ulei eteric cu camfor, carvona, limonen, terpinen, cineol, tujona;
-flavonoide, compusi fenil-propanici;
-carotenoizi, taninuri, lactone, piretrina.
Proprietati terapeutice
-hepatoprotectoare, digestive, carminative, antispastice, vermifuge;
-anticanceroase, antioxidante, antiinflamatoare, revitalizante, relaxante;
-diuretice, emenagoge, antihemoragice, antibiotice, antifungice, tonice;
Recomandari
-ciroza, insuficienta hepatica, hepatite cronice si virale, colici biliare si abdominale, diaree, balonari, meteorism, indigestii, helmintiaze, anorexie;
-bronsite, tuse spasmodica, amigdalita;
-tulburari de circulatie sangvina, cresterea elasticitatii capilarelor;
-boli nervoase, isterie, stari depresive, cefalee, epilepsie, menstre dureroase;
-afectiuni renale si ale cailor urinare, dismenoree;
-rani, ulceratii cutanate, taieturi, inflamatii, edeme, furuncule, leziuni erozive, hemoroizi;
-aftoza, stomatite, herpes bucal, dureri de dinti, penfigus, eritem polimorf, alopecie, boli oftalmologice, intarirea vederii;
-intarirea organismului la copii nou-nascuti si slabi.
Contraindicatii
Nu prezinta.
Surse pentru acest articol:
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii