Cerențel
Cerențelul este o planta erbacee care face parte din fam. Rosaceae si o mai regasim in popor sub urmatoarele denumiri: călțunul-doamnei, cuișoriță, ridichioriță.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, perena, cu rizom cilindric, oblic, cu numeroase radacini;
-tulpina aeriana este dreapta, inalta de 25-100 cm, ramificata, paroase;
-frunzele sunt penat-compuse( 5-7 foliole), dispuse in rozeta, petiolate;
-florile sunt solitare, terminale, cu 5 petale galbene-aurii, lungi de 4-6 mm;
-fructele sunt polinucule terminate cu stilul persistent, incovoiat la capat.
Inflorirea are loc in lunile MAI-OCTOMBRIE.
Recoltarea rizomilor si a radacinii se face primavara devreme si toamna tarziu.
Raspandire
Planta frecventa in flora spontana de la campie pana la munte, in etajul fagului, creste in locuri ruderale si umede, buruienisuri, tufarisuri, paduri, luminisuri de padure, zavoaie, la marginea apelor si drumurilor, in curti.
Compozitie
-ulei eteric, heterozida care in timpul uscarii se transforma in eugenol, o substanta bactericida cu miros de cuisoare;
-taninuri hidrolizabile si condensate, rasini, substante amare;
-gumirezine, amidon, zaharoza, rafinoza.
Proprietati terapeutice
-digestive, antidiareice, astringente, antiseptice, bactericide, cicatrizante;
-hemostatice, febrifuge, sudorifice;
-calmante, tonice, revulsive.
Recomandari
-boli de ficat si bila, dispepsii gastrice, enterite, enterocolite infectioase, voma, diaree, dizenterie, indigestii, atonia tubului digestiv, hemoragii interne;
-hemoptizie, tuberculoza, febre intermitente;
-astenie, dureri de cap, nevralgii si abcese dentare;
-boli de inima, dismenoree, nefrite, metrite ulcerate, metroanexite, leucoree, dureri menstruale;
-plagi infectioase, hemoragii hemoroidale, gingivite, amigdalite, conjunctivita, blefarita, oftalmie.
Mod de preparare
Decoctul se prepara din 2 lingurite rizomi si radacini uscate si bine maruntite la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi neindulcite. Se poate utiliza si pulberea de rizomi uscati, maruntiti fin, din care se ia cate 1/2 lingurita de 2-3 ori pe zi.
Tinctura se prepara prin macerare timp de 8 zile, 20 g rizomi la 100 ml alcool de 60°. Se iau 20-25 picaturi de 3 ori pe zi. Cu aceasta tinctura se pot face in dilutie de 1:1 badijonari gingivale, iar ca atare se aplice pe rani pentru a opri hemoragiile.
Contraindicatii
-in cantitati supradozate, poate da nastere la greata ,si varsaturi;
-se recomanda administrarea cu prudenta in sarcina si numai la recomandarea medicului.
Observatii
Specia Geum montanum L., denumita popular tot Cerentel, Cuisorita, Crances, Ridichioara, specifica pasunilor alpine, are aceleasi utilizari ca si specia Geum urbanum, datorita continutului ridicat in taninuri (17-25%). Geum montanum contine intre 0,20-0,35% ulei esential.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia