Coriandru


Perioade recoltare

Iulie Fructele ajunse la maturitate deplina
August Fructele ajunse la maturitate deplina

Coriandrul face parte din fam. Umbelliferaesi mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarea denumire: coleandru.
 

Descriere si caractere de recunoastere

-specie erbacee, anuala cu tulpina inalta de 40-100 cm, fara peri, ramificata;
-frunzele sunt intregi cu margini dintate sau trilobate, cu miros de plosnita;
-florile au 5 petale albe sau roz-violacee, grupate in umbele compuse;
-fructele sunt diachene sferice, galben-brune, cu miros placut la maturitate.
Inflorire in lunile IUNIE-IULIE.
Recoltarea fructelor ajunse la maturitate deplina( IULIE-AUGUST).
 

Raspandire

-se cultiva in sudul tarii, Dobrocea si sudul Moldovei.
 

Compozitie

-ulei eteric cu linalool, geraniol, pinen, cimol, terpinen, felandren;
-pectine, ulei gras, rezine, mucilagii;
-acizi organici, saruri minerale.
 

Actiune si recomandari

-stomahice, carminative, laxative, antispastice, calmante, antihelmintice, digestiv;
-hipoglicemiante, depurative, bactericide, fungicide, vulnerare, citotoxic;
-tonic aperitive, aromatizante, stimulante, analgezice, lipolitice, antioxidante.
 

Recomandari

-dureri si spasme digestive, indigestii, diaree, dizenterie, balonari, intoxicatii intestinale, colici la copii, hemoroizi, anorexie;
-astenie, oboseala, ameteli, somnolenta, febra.
 

Alte utilizari

-condimentarea alimentelor si bauturilor;
-aromatizarea sapunurilor fine, tutun, cosmetice, medicamente chimice;
-srotul dupa utilizarea uleiului eteric este hrana pentru bovine si pasari;
-planta melifera.
 

Mod de preparare

Sub formă de infuzie de fructe zdrobite, o linguriţă la o cană cu apă. In cazul anorexiilor se bea o cană infuzie cu 15 minute înainte de mâncare. Pentru uşurarea digestiei, infuziile se beau dupa mesele principale. Seminţele ca atare pot fi masticate dupa mâncare. Se poate folosi şi sub formă de tinctură 10%, din care se iau maximum 15 ml pe zi.
 

Contraindicatii

-uleiul  este  stupefiant în doze mari. Se va uliliza cu moderaţie, maximum 10 picături în 24 ore.

  

 

 

Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

 

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Remediu naturist din popor, foarte eficient pentru bila leneșă - Reteta

Bila sau fierea, lichidul de culoare galben-verzuie, produs de ficat și stocat în vezica biliara,

Detalii

Plantele cu efect de calmare a sistemului nervos, benefice in depresii, insomnii si stari anxioase

Stilul de viata din ce in ce mai agitat, specific vremurilor in care traim, a condus in ultimii ani la afectiuni, generate de hiperactivitatea sistemului...

Detalii

Manastirea Dervent - lacasul de cult in care oamenii isi afla vindecarea

Manastirea Dervent este un lacas de cult pe care orice pelerin ajuns pe

Detalii