Floarea pasiunii
Passiflora caerulea L., Passiflora edulis L., Passiflora incarnata L.
Perioade recoltare
Mai Florile si frunzele, recoltate la inceputul infloririiIunie Florile si frunzele, recoltate la inceputul infloririi
Floarea pasiunii este o planta erbacee care face parte din fam. Passifloraceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: floarea-patimilor, ceasornic, coroana-lui-Hristos, steaua-Fecioarei-Maria, floarea-celor-trei-răni.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, agatatoare ca o liana ghimpanta, lunga de 8-9 m, cu carcei;
-frunzele sunt alterne, lucioase, 3-5 lobate, cu varf de lance;
-florile sunt mari( 3-5 cm), parfumate, cu 5 petale albe-verzui si o coronita purpurie in centru;
-fructele sunt carnoase, zemoase cu seminte, mari( de 5 cm), portocalii, comestibile, aromate.
Inflorire in lunile MAI- IULIE.
Recoltarea florilor si a frunzelor se face la inceputul infloririi, recoltarea fructelor se face la maturitate.
Raspandire
Planta originara din America de Sud, adusa in Europa de misionarii spanioli care vedeau in floare semnele patimilor lui Hristos..
Compozitie
-alcaloizi;
-fenilalanina, prolina, quercetina, sambunigrina, saponarina, scopolatina, serotonina, sitosteroli, fitosteroli, cumarine;
-flavonoizi, derivati flavonici.
Proprietati terapeutice
-antispastice, analgezice, somnifere, hipnotice;
-hipotensive, sedative.
Recomandari
-insomnie, cefalee, neurastenie, depresie psihica, surmenaj, isterie, epilepsie, stari de neliniste, anxietate, excitatie cerebrala, migrene, apoplexie, stres, nevroze astenice, angoase, Parkinson, emotivitate la copii;
-gastroduodenita, colite, disenterie, intoxicatie alcoolica;
-dismenoree, tulburari de menopauza;
-spasme si dureri musculare, convulsii;
-infarct miocardic, ateroscleroza, palpitatii;
-astm bronsic, nevralgii.
Alte utilizari
-fructele servesc la prepararea unei bauturi racoritoare( maracuja).
Contraindicatii
Nu prezinta.
Surse pentru acest articol:
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii