Frag
Fragaria vesca L., Fragaria viridis
Perioade recoltare
Iunie Foliolele frunzelor fara petiol si fructele proaspete, fara receptaculIulie Foliolele frunzelor fara petiol si fructele proaspete, fara receptaculAugust Foliolele frunzelor fara petiolSeptembrie Foliolele frunzelor fara petiol
Fragul este un subarbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: fragi-de-pădure, fragi iepurești, frăguțe, pomițe, vărăguțe, căpșun sălbatic.
Descriere si caractere de recunoastere
-subarbust spontan cu rizomi si stoloni taratori cu radacini la noduri;
-tulpinile sunt foarte scurte(5-20 cm) serpuiesc prin iarba;
-are frunze trifoliate, lung petiolate, cu foliole ovate, adanc dintate;
-are flori albe, pe tipul 5, dispuse in cime, cu pedunculi parosi.
-fructele sunt poliachene bacifere, carnoase, mici, rosii, dulci-acrisoare, placut parfumate.
Inflorire in lunile MAI- IUNIE.
Recoltarea foliolelor frunzelor fara petiol se face in perioada infloririi in lunile IUNIEI-SEPTEMBRIE, iar fructele proaspete fara receptacul se recolteaza in lunile IUNIE-IULIE.
Raspandire
Intâlnit în toate regiunile tarii, de la munte la mare, in luminisuri de padure, parchete taiate, tufarisuri, pajisti, fanete, locuri pietroase.
Compozitie
Frunzele:
-taninuri elagice, fenoli, flavonoizi, substante amare;
-fragarol, cvercetol, cvercetrina, citrol, acid salicilic;
-vitamine( A, C), acizi organici, saruri minerale( Fe, Ca, K, P, Mg, Si).
Fructele:
-glucide, caroten, antocianine, vitamine( B, C, PP, K, D).
Proprietati terapeutice
Frunze:
-antidiareice, astringente, antiulceroase, bactericide, vermifuge;
-diuretice, depurative, sudorifice, antitusive, antiinflamatoare;
Fructele:
-tonice, remineralizante, detoxifiante, reconfortante.
Recomandari
Frunzele:
-diaree, dizenterie, dereglari hepato-biliare, hematurie, enterite, colite;
-guta si insuficienta renala, cu eliminarea acidului uric din sange;
-litiaza renala, edeme, uretrita gonococica, leucoree, blenoragie;
-tuberculoza, intoxicatie, tabacica si alcoolica, acnee, seboree, stomatite.
Fructele:
-ateroscleroza, hipertensiune, convalescenta, astenie fizica, tuberculoza.
Alte utilizari
-avand gust astringent, frunzele se adauga in ceaiurile aromatice;
-fructele sunt consumate proaspete sau in dulceata, geamuri, siropuri;
-in cosmetica ptr riduri.
Mod de preparare
Sub formă de infuzie, o lingură de frunze la o cana cu apa; se beau 2-3 căni pe zi. Pentru a obtine un ceai aromat se amestecă frunzele de Frag cu fructe uscate.
Contraindicatii
Fructele, foarte rar, la persoanele sensibile, pot produce reacţii alergice la fel ca şi căpşunile.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii