Frasinul


Frasinul este un arbore care face parte din familia Oleaceae.


Descriere si caractere de recunoastere

-arbore înalt, până la 35 m, cu tulpina dreaptă, cu ramuri puţine, îndreptate în sus.
-frunzele sunt imparipenat( perechi de frunzulite de o parte si de alta a unui ax comun, iar in varf o frunzulita nepereche) compuse, lungi de 30-40 cm, cu  11 foliole de cele mai multe ori (rar cu 7 foliole);
-florile apartinand frunzelor şi sunt lipsite de caliciu şi corolă;
-fructele sunl linear lanceolate, lungi de 2-4 cm, cu sămânţa turtită, specie de amestec în pădurile de foioase in zona de câmpie şi deal. Se cultivă şi de-a lungul şoselelor.


Raspandire

Se gaseste in padurile de foioase in zona de campie si deal.
Se cultiva de-a lungul soselelor.


Compozitie

-manitol, inozitol, cvercitrină, acid malic, tanic, acid ursolic, gume, ulei esenţial conţinând terpene, derivaţi cumarinici, o chinonă asemănătoare cu vitamina K2;
-derivaţi oxicumarinici


Proprietati terapeutice

-diuretice, diaforetice( care provoacă transpirație), laxative.


Recomandari

-reumatism articular, guta.


Mod de preparare

Infuzie preparată din 2 linguri frunze la o cană cu apă; se beau 2-3 căni pe zi, proaspăt preparate. Se recomandă alternativ cu alte plante purgative( care favorizează eliminarea materiilor fecale din organism), în combaterea constipaţiei.


Contraindicatii

-enterocolite


Observatii

Frasinul se poate confunda cu Mojdreanul (Fraxinus ornus). Deosebirile esenţiale sunt:  Mojdreanul este mult mai mic, rareori ajunge la 12 m înălţime, iar uneori este arbust. Scoarţa lui este netedă, frunzele au doar 5-9 foliole, în timp ce  Frasinul are de obicei 11 foliole. La Frasin, florile apar înaintea înfrunzirii, iar la Mojdrean după înfrunzire.

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la ZOvidiu Bojor

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii