Frasinul este un arbore care face parte din familia Oleaceae.
Descriere si caractere de recunoastere
-arbore înalt, până la 35 m, cu tulpina dreaptă, cu ramuri puţine, îndreptate în sus.
-frunzele sunt imparipenat( perechi de frunzulite de o parte si de alta a unui ax comun, iar in varf o frunzulita nepereche) compuse, lungi de 30-40 cm, cu 11 foliole de cele mai multe ori (rar cu 7 foliole);
-florile apartinand frunzelor şi sunt lipsite de caliciu şi corolă;
-fructele sunl linear lanceolate, lungi de 2-4 cm, cu sămânţa turtită, specie de amestec în pădurile de foioase in zona de câmpie şi deal. Se cultivă şi de-a lungul şoselelor.
Raspandire
Se gaseste in padurile de foioase in zona de campie si deal.
Se cultiva de-a lungul soselelor.
Compozitie
-manitol, inozitol, cvercitrină, acid malic, tanic, acid ursolic, gume, ulei esenţial conţinând terpene, derivaţi cumarinici, o chinonă asemănătoare cu vitamina K2;
-derivaţi oxicumarinici
Proprietati terapeutice
-diuretice, diaforetice( care provoacă transpirație), laxative.
Recomandari
-reumatism articular, guta.
Mod de preparare
Infuzie preparată din 2 linguri frunze la o cană cu apă; se beau 2-3 căni pe zi, proaspăt preparate. Se recomandă alternativ cu alte plante purgative( care favorizează eliminarea materiilor fecale din organism), în combaterea constipaţiei.
Contraindicatii
-enterocolite
Observatii
Frasinul se poate confunda cu Mojdreanul (Fraxinus ornus). Deosebirile esenţiale sunt: Mojdreanul este mult mai mic, rareori ajunge la 12 m înălţime, iar uneori este arbust. Scoarţa lui este netedă, frunzele au doar 5-9 foliole, în timp ce Frasinul are de obicei 11 foliole. La Frasin, florile apar înaintea înfrunzirii, iar la Mojdrean după înfrunzire.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii