Ghințură
Gentiana lutea L., Gentiana asclepiade L., Gentiana punctata L.
Perioade recoltare
Martie Rizomii si radacinile, recoltarea primavara devreme, de la plante de 10-15 aniSeptembrie Rizomii si radacinile, recoltate toamna devreme, de la plante de 10-15 ani
Ghințura este o planta erbacee care face parte din fam. Gentianaceae si o regasim in popor sub urmatoarele denumiri: gențiană, ghințură-galbenă( G. lutea), ghințură-pătată( G. punctata), bășicuță, abrămească, danțură, ianțură, coada lupului, iarba-tăieturii, lumânărica-pământului( G. asclepiadea), ochincea, strigoaie.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, perena, cu rizom gros si radacini carnoase, rugoase, amare;
-tulpina este erecta, inalta de 30-80 cm, neramificata, fistuloasa, fara peri;
-frunzele sunt opuse, intregi, eliptice, cu 5 nervuri proeminente;
-florile sunt mici, solitare, corola tubulara, cu culori diferite, situate cate 1-3 in varful tulpinii;
-fructul este capsula conica cu seminte brune, fusiforme, lat-aripate.
Inflorire incepe din anul III de vegetatie si are loc in lunile IULIE-SEPTEMBRIE.
Recoltarea rizomilor cu radacini se face toamna sau primavara devreme de la plante de 10-15 ani.
Raspandire
Creste in zone deluroase, subalpine si alpine, mai frecvent pe pajisti, pasuni si fanete umede, margini de padure, tufarisuri.
Fiind o planta rara, cu pericol de disparitie, este ocrotita prin lege.
In scopuri medicinale se cultiva in plantatii speciale in zona montana si premontana.
Compozitie
-glicozide amare, alcaloizi, taninuri, coloranti, steroli;
-glucide, pectine.
Proprietati terapeutice
-coleretice, colagoge, tonic-amare, antihelmintice.
Recomandari
-insuficienta hepatica, dischinezie biliara, atonie gastrica, gastrita hipoacida, ulcer gastric, indigestii, diaree, dizenterie, flatulenta, paraziti intestinali, anorexie;
-tuberculoza, maladii febrile;
-stimularea sistemului nervos, oboseala;
-anemie, convalescenta, debilitate la copii, guta.
Alte utilizari
-aromatizarea lichiorurilor si tuicilor;
-pulberea din radacini uscate se da la bovine slabite si cu tulburari digestive.
Mod de preparare
Rizomii şi rădăcinile sub formă de decoct, 1 linguriţa la o cana cu apă; se beau 1—2 căni pe zi înainte de masă;
Tinctură, din 10 g rizomi şi rădăcini la 100 ml alcool de 70°. Se iau 25-50 picături în puţină apă, înainte de masă.
Contraindicatii
-gastrite hiperacide;
-ulcer gastric;
-ulcer peptic;
Produsele din Ghinţură şi Lumânărica pământului pot da dureri de cap persoanelor sensibile.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii