Ghințură


Perioade recoltare

Martie Rizomii si radacinile, recoltarea primavara devreme, de la plante de 10-15 ani
Septembrie Rizomii si radacinile, recoltate toamna devreme, de la plante de 10-15 ani

Ghințura este o planta erbacee care face parte din fam. Gentianaceae si o regasim in popor sub urmatoarele denumiri: gențiană, ghințură-galbenă( G. lutea), ghințură-pătată( G. punctata), bășicuță, abrămească, danțură, ianțură, coada lupului, iarba-tăieturii, lumânărica-pământului( G. asclepiadea), ochincea, strigoaie.


Descriere si caractere de recunoastere

-planta erbacee, perena, cu rizom gros si radacini carnoase, rugoase, amare;
-tulpina este erecta, inalta de 30-80 cm, neramificata, fistuloasa, fara peri;
-frunzele sunt opuse, intregi, eliptice, cu 5 nervuri proeminente;
-florile sunt mici, solitare, corola tubulara, cu culori diferite, situate cate 1-3 in varful tulpinii;
-fructul este capsula conica cu seminte brune, fusiforme, lat-aripate.
Inflorire incepe din anul III de vegetatie si are loc in lunile IULIE-SEPTEMBRIE.
Recoltarea rizomilor cu radacini se face toamna sau primavara devreme de la plante de 10-15 ani.
 

Raspandire

Creste in zone deluroase, subalpine si alpine, mai frecvent pe pajisti, pasuni si fanete umede, margini de padure, tufarisuri.
Fiind o planta rara, cu pericol de disparitie, este ocrotita prin lege.
In scopuri medicinale se cultiva in plantatii speciale in zona montana si premontana.
 

Compozitie

-glicozide amare, alcaloizi, taninuri, coloranti, steroli;
-glucide, pectine.
 

Proprietati terapeutice

-coleretice, colagoge, tonic-amare, antihelmintice.
 

Recomandari

-insuficienta hepatica, dischinezie biliara, atonie gastrica, gastrita hipoacida, ulcer gastric, indigestii, diaree, dizenterie, flatulenta, paraziti intestinali, anorexie;
-tuberculoza, maladii febrile;
-stimularea sistemului nervos, oboseala;
-anemie, convalescenta, debilitate la copii, guta.


Alte utilizari

-aromatizarea lichiorurilor si tuicilor;
-pulberea din radacini uscate se da la bovine slabite si cu tulburari digestive.


Mod de preparare

Rizomii şi rădăcinile sub formă de decoct, 1 linguriţa la o cana cu apă; se beau 1—2 căni pe zi înainte de masă;

Tinctură, din 10 g rizomi şi rădăcini la 100 ml alcool de 70°. Se iau 25-50 picături în puţină apă, înainte de masă.

 

Contraindicatii

-gastrite hiperacide;

-ulcer gastric;

-ulcer peptic;

Produsele din Ghinţură şi Lumânărica pământului pot da dureri de cap persoanelor sensibile.

 

 

 

Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

 

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii