Ginco
Ginco este un arbore care face parte din familia Ginkgoaceae.
Descriere si caractere de recunoastere
-arbore înalt până la 30 m, cu frunze cazătoare, pieloase, în formă de evantai sau aproape semicirculare, la mijloc spintecate în doi lobi şi neregulat incize, dinţate sau sinuate, de 5-8 cm lungime, lung peţiolate, pe lujerii lungi alterne, pe cei scurţi fasciculate;
-florile sunt dioice: cele mascule solitare, în formă de amenţi, cele femele lung pedunculate, cu 2 ovule (dintre care, de regulă, numai unul se dezvoltă);
-samânţa este ovoid-elipsoidală, de 2-3 cm lungime, cu un înveliş cărnos, gălbui.
Infloreşte în lunile MAI-IUNIE.
Raspandire
Este cultivata prin parcuri şi grădini ca arbore ornamental.
In prezent, culturile acestui arbore s-au extins pe toate meridianele, inclusiv în ţara noastră, datorită importanţei pe care o prezintă pentru fitoterapie.
Este originar din China de Est, unde a rezistat ultimei glaciaţiuni, iar de aici a fost reintrodus în cultură în numeroase ţări.
Compozitie
Frunzele
-diterpene( ginkgolidele A, B, C, ginkgolida J, sesquiterpena bilobalida), flavonoli( camferol, evercetine, izohamnetină);
-flavone( luteolina, tricetina), biflavone( bilobetina, ginkgetina, izoginkgetina);
-taninuri de natura catehică, proantocianide, steroli, săruri minerale etc.
Proprietati terapeutice
-neuroprotectoare, antialergic, antihemoroidal;
-antivaricos, tonic venos, antioxidant, antiedemic, capilarotrop.
Recomandari
-deficit circulator, insuficienta cerebrala, deteriorarea circulatiei periferice;
-vertij, acufene( anormalitati ale nervilor auditivi), deficiente de memorie, tulburari de concentrare;
-raul de inaltime, disfunctii erectile la barbati, cefalee;
-pierderea memoriei, depresie, Alzheimer, dementa senila, boala Crohn, boala Raynaud.
Mod de preparare
Comisia E. (Europeană) nu a aprobat toate preparatele pe bază de Ginkgo biloba, ci doar pe cele extrase cu acetonă şi apa. Au fost respinse produsele pe bază de frunze proaspete şi preparatele similare, precum şi extractele nestandardizate care folosesc apa, etanolul sau metanolul în procesul de extracţie.
Nu sunt aprobate, pe baza studiilor clinice, decât extractele pe bază de aceton si apă.
In cazul în care nu există alte specificaţii, doza de administrare prescrisă este de 120-240 mg de extract uscat în forme farmaceutice lichide sau solide, administrate de două sau trei ori pe zi.
In orice caz, înainte de administrarea preparatelor pe bază de Ginco, este bine să vă asiguraţi că ele sunt standardizate de firme autorizate. Nu folosiţi produse care sunt etichetate frumos, sub formă de capsule, în care se introduc frunze măcinate şi uscate care după 48 ore nu mai au nici o eficienţă terapeutică.
Este bine ca înainte de folosirea produselor pe bază de Ginkgo Biloba să consultaţi medicul de familie sau un fitoterapeut autorizat.
Contraindicatii
Rareori se înntâlnesc persoane hipersensibile la produsele pe bază de Ginco.
Nu se va utiliza nici un produs la copii sub 12 ani.
In ceea ce priveşte efectele secundare, tot în cazuri foarte rare, pot apărea tulburări digestive stomacale sau intestinale, simptome alergice, situaţie în care tratamentul trebuie întrerupt imediat.
Nu se cunosc până în prezent contraindicaţii în sarcină şi în perioada de lactaţie.
Deşi nu se cunosc interacţiuni cu alte medicamente, totuşi, în cazul utilizării unor medicamente inhibitoare în agregarea plachetară, ele sunt potenţate de extractele de Ginkgo Biloba, la fel ca şi produsele farmaceutice care conţin aspirină.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor