Hrean
Cochlearia officinalis L.
Perioade recoltare
Martie Radacinile, au gust picant, intepator, se pastreaza in straturi cu nisipAprilie Radacinile, au gust picant, intepator, se pastreaza in straturi cu nisipOctombrie Radacinile, au gust picant, intepator, se pastreaza in straturi cu nisipNoiembrie Radacinile, au gust picant, intepator, se pastreaza in straturi cu nisip
Hreanul este o planta erbacee care face parte din fam. Cruciferae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: heren, hirean, hran, rădăcină-sălbatică, tormac.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, perena, rustica, cu rizom gros, carnos, alb, ramificat;
-tulpina florala este inalta de 60-80 cm, ramificata;
-are frunze mari, lungi pana la 50 cm, lanceolate, fin-dantelate, lucioase;
-florile sunt mici, albe, pe tipul 4, dispuse in racem paniculat;
-fructele sunt silicule globulare sau eliptice.
Recoltarea radacinii se face toamna in lunile OCTOMBRIE-NOIEMBRIE sau primafara in lunile MARTIE-APRILIE, gust picant, intepator, se pastreaza in straturi cu nisip.
Raspandire
Planta originara din sudul Europei si vestul Asiei.
Cultivata in gradini de legume sau salbaticita prin locuri cultivate, racoroase, umbrite, soluri profunde.
Compozitie
-glicozizi sulfurati, cumarine;
-rezine, carotina, fitoncide, aspargina, glutamina;
-acizi fenolici;
-vitamine( A, C, B, PP), saruri minerale( K, P, Ca, Fe, Mg, Cu).
Proprietati terapeutice
-digestive, stomahice, antispasmodice, carminative, colagoge, purgative, laxative, diuretice, vermifuge;
-expectorante, antibronsitice, bactericide, tonic-cardiace;
-antireumatice, antigutoase, antisclerozante;
-vitaminizante, antiscorbutice, tonifiante;
-antiseptice, cicatrizante, revulsive, rubefiante.
Recomandari
-atonie diestiva, litiaza biliara, diaree, gastrita hipoacida, teniaza, anorexie;
-astm, bronsita, catar bronsic, gripa, tuse, pneumonie, tuberculoza, nevralgii;
-cardiopatie ischemica, angina pectorala, hipertensiune arteriala, arterite;
-reumatism, guta, inflamatii articulare, rahitism, paralizii, epilepsie;
-llitiaza renala, infectii urinare, pielonefrita, leucoree, blenoragie;
-anemie, avitaminoze, scorbut;
-arsuri, taieturi, ulceratii, alopecie, pelada, pistrui, parodontoza.
Alte utilizari
-radacinile proaspete sunt condimente la piftie, rasol de carne si peste;
-otet de hrean folosit in tratarea acneei.
Contraindicatii
Nu prezinta.
Surse pentru acest articol:
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii