Ienuparul


Perioade recoltare

Octombrie Fructele se recolteaza pana in iarna, in al doilea an de vegetatie, cand devin negricioase, se usuca in strat subtire
Noiembrie Fructele se recolteaza pana in iarna, in al doilea an de vegetatie, cand devin negricioase, se usuca in strat subtire

Ienuparul este un arbust care face parte din fam. Cupresacee.

Descriere si caractere de recunoastere

-arbust, până la 2-3 m înălţime, drept, cu tulpina ramifîcată, cu vârfurile îndreptate în sus;
-frunzele aciculare, puternic împungătoare;
-florile mascule sunt ovoide galbene, cu numeroase stamine; cele femele sunt sferice, aşezate la axila frunzelor;
-pseudofructele sunt mici, sferice, cu diametrul de cca 0,5 cm, in primul an sunt verzi, la maturitate, în anul al 2-lea sau al 3-lea, devin negre-albăstrui, brumate, la partea superioară având o cicatrice triunghiulara în formă de stea cu 3 braţe.

Raspandire

Specia este răspândită în lanţul carpatic între 600- 1400 m altitudine.
O altă specie (Juniperus sibirica) depăşeşte altitudinal specia comună. Are aceiaşi valoare ca şi lenupărul comun.

Compozitie

-ulei esenţial, terpenele( alfa-pinene, beta-pinene, myrcene, sabiene, tuione şi limonene), sesquiterpene, cariofilene, iunene, cardiene, elemente şi alcooli terpenici ;
-glicozide flavonice, taninuri, zahăr, compuşi gumi-rezino, ceruri.

Proprietati terapeutice

-diuretice, antiseptice urinar, carminative, antitusive, antispastice;
-fluidizante, calmitive, digestiv, stomahic.

Recomandari

-inflamatii cai respiratorii, bronsite catarale;
-dispepsii, acnee, dermatite, eczeme, alopecie, hemoroizi.
 

Mod de preparare

Sub forma de infuzie, 2 linguriţe pseudofructe zdrobite la o cană cu apă: se iau 3-4 linguriţe pe zi. Nu se va depăşi această doză.

Sub formă de tinctura preparată din 20 pseudofructe la 100 ml alcool de 70°, din care se iau 2,5-5 ml pe zi în mai multe reprize, în apă sau sirop.

Se foloseşte şi la aromatizarea bauturii alcoolice Gin, din care nu se va depăşi cantitatea de 100 ml/zi.

 

Contraindicatii

-in sarcina.

-in stările inflamatorii renale.

-in insuficienţa renală.

-in diabet- face să crească nivelul glucozei din sânge.

-utilizarea îndelungata sau supradozarea poate afecta rinichii.

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la ZOvidiu Bojor

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Remediu naturist din popor, foarte eficient pentru bila leneșă - Reteta

Bila sau fierea, lichidul de culoare galben-verzuie, produs de ficat și stocat în vezica biliara,

Detalii

Plantele cu efect de calmare a sistemului nervos, benefice in depresii, insomnii si stari anxioase

Stilul de viata din ce in ce mai agitat, specific vremurilor in care traim, a condus in ultimii ani la afectiuni, generate de hiperactivitatea sistemului...

Detalii

Manastirea Dervent - lacasul de cult in care oamenii isi afla vindecarea

Manastirea Dervent este un lacas de cult pe care orice pelerin ajuns pe

Detalii