Jneapanul
Perioade recoltare
Martie MuguriiAprilie Mugurii
Jeapanul este un arbust care face parte din fam. Pinaceae.
Descriere si caractere de recunoastere
-arbust până la 3 m înalÅ£ime, ramificat de la baza, târâtor, cu ramuri ascendente;
-frunzele sunt lungi de 3-7 cm, grupate câte două;
-conuri de 2-5 cm de culoare brun-închis, de consistenÅ£a lemnoasa.
Rspandire
Este o specie relictara din epoca ultimei glaciaţiuni.
CreÅŸte deasupra pădurilor de conifere între 1500-2300 m.
Compozitie
-uleiul esenÅ£ial, vitamina C( în frunze);
-alfa-pinen, 4% beta-pinen, l-beta felandren, limonen, delta 3 caren, acetat de bornil, alde hida anisică şi caproică, alcooli secundari monociclici, aldehide şi cetone sesquiterpenice, alcooli triterpenici terţiari etc.
Proprietati terapeutice
-antiinflamatoare, antiseptice;
-diuretice.
Recomandari
-inflamatii urinare, calculi renali, pielita, cistita, uretrita;
-inflamatii respiratorii, bronsita, traheita, laringita.
Mod de preparare
Mugurii de Jneapăn intră în compoziÅ£ia ceaiurilor antibronÅŸitice.
Infuzia din ace, datorită conÅ£inulului ridicat în vitamina C, o lingură !a o cană cu apă, poate fi utilizata în avitaminoza C, Pentru afecÅ£iunile căilor respiratorii se poate prepara in sirop prin fierberea mugurilor (20 g la 1/2 I apă) sau a rămurelelor tinere la foc domol, în vas acoperit, timp de 15 minute, iar apoi se adaugă zahăr sau miere în cantitate de 64%, respectiv 75%. Se filtrează ÅŸi se beau 4-5 linguri pe zi.
Unele fracÅ£iuni din uleiul esenÅ£ial intră în compoziÅ£ia unor produse fitoterapeutice de tipul Rowachol, Renogal, Inhalant etc. Se vor utiliza confom prospectului.
O inhalaÅ£ie utilă în bronÅŸitele cronice se poate obtine din 2,5 ml ulei esenÅ£ial de Jnapan, 2,5 ml ulei esenÅ£ial de Brad ÅŸi 0,5 ml ulei esenÅ£ial de Fenicul. Din aceste trei uleiuri se pot pune 2-3 picaturi din fiecare într-un vaporizator de ceramică.
Uleiul esenÅ£ial de Jneapăn e folosit ÅŸi ca aromatizant sau pentru a corecta gustul neplăcut al unor medicamente. Intră, de asemenea, în diferite produse cosmetice sau fricÅ£iuni pentru calmarea durerilor musculare sau articulare.
Contraindicatii
La doze marite, uleiul esential de Jneapăn poate produce nefrite însoÅ£ite de oligurie, albuminurie sau chiar hematurie.
Produsele fitofarmaceutice sunt precis dozate, iar îa utilizarea infuziilor sau siropurilor se vor respecta dozele recomandate.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor