Perioade recoltare
Aprilie Frunzele, recoltate inainte de inflorire, au miros de usturoiMai Frunzele, recoltate inainte de inflorire, au miros de usturoiAugust Bulbii, recoltati la sfarsitul verii si toamneiSeptembrie Bulbii, recoltati la sfarsitul verii si toamneiOctombrie Bulbii, recoltati la sfarsitul verii si toamnei
Leurda este o planta erbacee care face parte din fam. Alliaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: ai-ciorăsc, ai de pădure, ai-sălbatic, leordă, usturoil ursului.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, perena, cu bulb ingust, ovat si radacini firoase;
-tulpina florifera este inalta de 20-50 cm, dreapta, fara noduri si frunze;
-frunzele sunt late, oval-lanceolate, cu 2 nervuri paralele, asemenea frunzelor de lacramioare, lung-petiolate, apar in bulb in lunile APRILIE-MAI;
-frunzele sunt albe-galbene, grupate cate 5-20 in inflorescente umbeliforme;
-fructele sunt capsule cu seminte negre, zbarcite.
Inflorire in lunile MAI- IUNIE.
Recoltarea frunzelor se face inainte de inflorire in lunile APRILIE-MAI, au miros de usturoi, recoltarea bulbilor se face la sfarsitul verii si toamnei in lunile AUGUST-OCTOMBRIE.
Raspandire
Creste la campie pana in zone montane prin paduri de foioase, umbroase si umede, tufisuri, poieni depresionare, vai, lunci.
Compozitie
-compusi sulfurati, mercaptan;
-ulei eteric cu derivati sulfonati, derivati flavonici, prostaglandine A, B, F;
-levuloza, fructoza, saruri minerale cu iod si sulf.
Proprietati terapeutice
-hipotensive, hemostatice, antisclerotice, fluidizante si depurative sanguine;
-antiagregante plachetar, hipocolesteromiante, diuretice, febrifuge;
-antiseptice, bactericide, antitoxice, stomahice, carminative, vermifuge.
Recomandari
-tulburari cardiace, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, hematurie, curatirea sangelui;
-activarea peristaltismului intestinal, disfunctii gastro-intestinale, balonari, diaree, crampe, viermi intestinali, eliminarea toxinelor;
-insuficienta respiratorie, secretii pulmonare ambundente, tuse, tuberculoza;
-insomnie, vertij, ameteli, cefalee, depresie psihica, neliniste;
-rani grabe vindecabile, eczeme, scrofuloza, eruptii cronice.
Alte utilizari
-frunzele proaspete se folosesc in alimentatie pentru condimentarea in salate, ciorbe, supe, sosuri, mancaruri cu carne, in cure depurative de primavara;
-intra in compozitia preparatului Lapidar 2.
Contraindicatii
Nu prezinta.
Surse pentru acest articol:
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii