Perioade recoltare
Iunie Petalele florilorIulie Petalele florilorAugust Fructele, recoltate inainte de bruma, cu gust dulceSeptembrie Fructele, recoltate inainte de bruma, cu gust dulceOctombrie Fructele, recoltate inainte de bruma, cu gust dulce
Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug, rugul-vacii, sipică, scoabe, scoruș-nemțesc, trandafir sălbatic, zgorghin.
Descriere si caractere de recunoastere
-arbust in forma de tufa, inalt de 2-3 m, cu ramuri arcuite si ghimpi curbati;
-frunzele sunt alterne, imparipenat-compuse, cu 5-7 foliole ovate, margini zimtate si stipele ascutite la baza;
-florile sunt mari, solitare, pe tipul 5, cu petale roz, grupate cate 2-3;
-fructul este o baca falsa, carnoasa, globuloasa, rosie-portocalie la maturitate, puternic paroasa in interior.
Inflorirea are loc in lunile MAI-IULIE.
Recoltarea fructelor se face toamna, inainte de bruma in lunile AUGUST-OCTOMBRIE, cu gust dulce, recoltarea petalelor se face vara( IUNIE-IULIE)
Raspandire
Specie originara din Europa.
Creste spontan in toate zonele tarii de la mare la munte, in tufisuri, liziere, la marginea padurilor de foioase si a drumurilor.
Compozitie
-vitamina C, A, B, D, E, K, P;
-carotenoizi, flavonoide, antociani;
-acizi organici, glucide, dextrine, pectine, saruri.
Proprietati terapeutice
-vitaminizante, energizante, tonic-aperitive, racoritoare, antioxidante, imunostimulatoare;
-astringente, diuretice, laxative, coleretice, colagoge, vermifuge;
-antiinflamatoare, antihemoragice, detoxifiante, vasodilatatoare.
Recomandari
-prezinta eficienta in 94 afectiuni maladive, in special avitaminoze;
-raceli, gripa, infectii respiratorii, hemoptizie;
-afectiuni biliare, stimularea digestiei, enterocolite, inflamatii intestinale;
-afectiuni renale si veziculare, nefrite, calculoza renala, edeme renale;
-normalizarea glandelor cu secretie interna, prevenirea cancerului;
-marirea imunitatii si rezistentei la agenti nefavorabili;
-helmintiaza, gingivite, seboree.
Alte utilizari
-fructele prelucrate in jeleuri, geamuri, compoturi, siropuri, lichior, otet, vin;
-intra in unele produse tipizate: Fier Biologic, Beauty Slim, Lecitina C, Vita Gins, Royal Tonic, Rutin C, Optivital, Ginkgoton.
Mod de preparare
Sub formă de infuzie, 1-2 linguriţe parte cărnoasă uscată (fără achene) la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.
Se pot obţine cidruri, pastă, gemuri.
Uleiul rezultat prin procesarea achenelor conţine cantităţi apreciabile de vitamina E.
Contraindicaţii
Nu prezintă.
Surse pentru acest articol:
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii