Măcriș


Măcrișul este o planta erbacee care face parte din fam. Polygonaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: burbunacă, dragovei, glojdani, acriș, măcrișor, măcrici, măcrișul-caprei, măcrișul-iepurelui, măcrișul-cucului, pita-cucului, schiaz, trifoi-iepuresc.


Descriere si caractere de recunoastere

-planta erbacee, perena cu rizom tarator, brun-negricios;
-tulpina florifera este dreapta, inalta de 30-80 cm, ramificata;
-frunzele sunt alungit-lanceolate, cu forma de sageata, groase, paroase, petiolate;
-florile sunt mici, albe, verzi sau rosietice, pe tipul 3, grupate in inflorescente terminale;
-fructele sunt nucule negre cu o samanta.
Inflorire in lunile APRILIE-IULIE.
Recoltarea partii aeriene. 
 

Raspandire

Creste pana in regiunea subalpina prin pasuni, fanete, poieni, locuri umede si turbarii, lunci, terenuri nisipoase si silicioase, paduri de foioase.
 

Compozitie

-acizi organici, oxalati de K, Ca;
-flavonoide, taninuri, polifenoli, mucilagii, pectine, clorofila, lipide;
-vitamina C, saruri minerale( Ca, K, Fe, Mg, P, Cu, Zn).
 

Proprietati terapeutice

-digestive, stomahice, laxative, depurative, hepatice, antidiareice, colagoge;
-diuretice, emenagoge, antihelmintice, astringente, antiinfectioase;
-aperitive, nutritive, antianemice, mineralizante, antiscorbutice;
-alcalinizante, racoritoare.
 

Recomandari

-afectiuni gastrice, hepatita, malarie, icter, litiaza biliara, constipatie, colici intestinale, hemoragii interne, pirozis, dizenterie, intoxicatii cu arsen si mercur;
-afectiuni pulmonare, astm, stari febrile, friguri, intepaturi de insecte;
-reumatism degenerativ, guta, paralizie, boala Parkinson;
-cura de mineralizare si purificare a sangelui primavara, leucoree, nefrite;
-alcese cutanate, rani, acnee, furuncule, pecingine, ulceratii canceroase;
 

Alte utilizari

-frunzele intra in preparate culinare( salate, supe, omlete, piure cu spanac)
-nu se fierbe in vase de arama.
 

Contraindicatii

In doze mari provoaca intoxicatii grave, leziuni renale, hipocalcemie, scaderea duratei de coagulare a sangelui, decese.
-in ulcere;
-in litiaza renala oxalica.

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Flora medicinala a RomanieiProf. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii