Perioade recoltare
Septembrie Semintele mature, cand pastaia are culoarea neagraOctombrie Semintele mature, cand pastaia are culoarea neagra
Negrilica este o planta erbacee care face parte din fam. Ranunculaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: chimen-negru, cernușă, negroaică, negrușcă, nigeluță.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, anuala, cu radacina pivotanta, subtire;
-tulpina dreapta, inalta de 40-60 cm, cilindrica, ramificata, paroasa;
-frunzele sunt alterne, bi- sau tripenat-sectate, terminale;
-florile sunt solitare, cu 5 petale albe sau albe-albastrui, cu varf verde;
-fructele sunt polifelicule, unite in forma de capsule, cu seminte negre.
Inflorirea are loc in lunile MAI-AUGUST.
Recoltarea semintelor mature se face in lunile SEPTEMBRIE-OCTOMBRIE, cand pastaia are culoare neagra.
Raspandire
Specie originara din sudul Europei.
Creste subspontan in semanaturi, pe coline insorite.
Se cultiva in scopuri alimentare si melifere, mai ales in sudul tarii( Constanta, Braila).
Compozitie
-ulei eteric cu nigelona, melantina, saponozide, taninuri;
-triterpene, albumine, gume, steroli, ulei gras.
Proprietati terapeutice
-carminative, purgative, digestive, galactogoge, antihelmintice, diuretice;
-antimicrobiene, antihistaminice, aperitive, excitante, afrodiziace, rezolutive, intaritoare;
Recomandari
-boli de stomac, indigestie, icter, catar gastro-intestinal, colici, balonari;
-anorexie, viermi intestinali, hemoroizi, dezintoxicarea organismului;
-bronsite, astm, spasme bronhice, raceli, edeme;
-reglarea activitatii cardiace, vasodilatatoare cerebrale, optimizarea consumului de oxigen la nivel cerebral;
-ameteli, migrene, vertij, paralizie, dureri de cap;
-amenoree, stimularea functiei sexuale;
-eruptii cutanate, muscaturi de serpi veninosi.
Alte utilizari
-aromatizant alimentar folosit la prepararea unor sortimente de branza, in panificatie, paine, biscuiti, conserve de legume.
Contraindicatii
Nu prezintă.
Surse pentru acest articol:
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentaÈ›ia este mai săracă în vitamine È™i
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerÈ›, vom rămâne surprinÈ™i de câÈ›i aditivi conÈ›ine, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o...
Detalii
CâÈ›i dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit...
Detalii
UntiÈ™orul (Ficaria Verna), sau grâuÈ™orul în termeni populari, este acea plantă micuță de
Detalii