Perioade recoltare
Septembrie Semintele mature, cand pastaia are culoarea neagraOctombrie Semintele mature, cand pastaia are culoarea neagra
Negrilica este o planta erbacee care face parte din fam. Ranunculaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: chimen-negru, cernușă, negroaică, negrușcă, nigeluță.
Descriere si caractere de recunoastere
-planta erbacee, anuala, cu radacina pivotanta, subtire;
-tulpina dreapta, inalta de 40-60 cm, cilindrica, ramificata, paroasa;
-frunzele sunt alterne, bi- sau tripenat-sectate, terminale;
-florile sunt solitare, cu 5 petale albe sau albe-albastrui, cu varf verde;
-fructele sunt polifelicule, unite in forma de capsule, cu seminte negre.
Inflorirea are loc in lunile MAI-AUGUST.
Recoltarea semintelor mature se face in lunile SEPTEMBRIE-OCTOMBRIE, cand pastaia are culoare neagra.
Raspandire
Specie originara din sudul Europei.
Creste subspontan in semanaturi, pe coline insorite.
Se cultiva in scopuri alimentare si melifere, mai ales in sudul tarii( Constanta, Braila).
Compozitie
-ulei eteric cu nigelona, melantina, saponozide, taninuri;
-triterpene, albumine, gume, steroli, ulei gras.
Proprietati terapeutice
-carminative, purgative, digestive, galactogoge, antihelmintice, diuretice;
-antimicrobiene, antihistaminice, aperitive, excitante, afrodiziace, rezolutive, intaritoare;
Recomandari
-boli de stomac, indigestie, icter, catar gastro-intestinal, colici, balonari;
-anorexie, viermi intestinali, hemoroizi, dezintoxicarea organismului;
-bronsite, astm, spasme bronhice, raceli, edeme;
-reglarea activitatii cardiace, vasodilatatoare cerebrale, optimizarea consumului de oxigen la nivel cerebral;
-ameteli, migrene, vertij, paralizie, dureri de cap;
-amenoree, stimularea functiei sexuale;
-eruptii cutanate, muscaturi de serpi veninosi.
Alte utilizari
-aromatizant alimentar folosit la prepararea unor sortimente de branza, in panificatie, paine, biscuiti, conserve de legume.
Contraindicatii
Nu prezintă.
Surse pentru acest articol:
Flora medicinala a Romaniei, Prof. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia
În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și
Detalii
Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte
Detalii
Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru
Detalii
Compozitie
-polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic);
-acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...
Detalii
Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...
Detalii
Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...
Detalii
Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...
Detalii
Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre
Detalii
Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...
Detalii