Păpădie


Păpădia este o planta perena care face parte din fam. Compositae si o regasim in popor sub urmatoarele denumiri: buha-găinilor, crestățea, floarea-broaștei, floarea-găinii, gălbenele-grase.


Descriere si caractere de recunoastere

-planta erbacee, perena, cu radacina pivotanta, carnoasa;
-tulpina florifera este inalta de 10-40 cm, cilindrica, goala la interior, fara noduri, cu latex albicios;
-frunzele sunt lanceolate, fidate sau sectate, dispuse in rozeta bazala;
-florile sunt galbene, grupate cate 100-200 in inflorescente;
-fructele sunt achene cu papus alb.
Inflorire primavara in lunile APRILIE.
Recoltarea partii aeriene se face la inceputul infloririi in  lunile APRILIE-IUNIE, recoltarea rizomilor cu radacina se face in toata perioada vegetatiei in lunile MARTIE-APRILIE.
 

Raspandire

Specie provenita din Europa si Asia de Vest, comuna prin pasuni, fanete, locuri insorite si semiumbrite.
Formele ameliorate se cultiva.
 

Compozitie

-alcooli triterpenici, alcaloizi;
-principii amare, saponozide, taninuri, stigmasteroli, rasini;
-aminoacizi, rezine, flavonoizi;
-acizi grasi, acizi organici;
-carotenoizi, mucilagii, pectine;
-insulina, zaharuri, vitamine( A, B, C, D, PP), saruri minerale( Ca, K, Fe, Mg, Mn, Se, Zn).
 

Proprietati terapeutice

-depurative, detoxifiante, hipoglicemiante, hipocolesterolemiante, hepatice;
-coleretice, colagoge, laxative, anticonstipante, antiputride, hipoacidifiante, alcalinizante;
-diuretice, nutritive, tonifiante, anticanceroase, antitumorale, antiinflamatoare, antireumatice;
-diaforetice, galactogoge, sedative, astringente, antidiabetice, venotonice, antiplachetare, antiscorbutice, mineralizante.
 

Recomandari

-insuficienta hepatica, dischinezie biliara, hepatita, malarie, icter, ciroza, litiaza biliara, colecistita, constipatie, intoxicatii, hemoroizi, anorexie, reechilibrarea glandulara, , reducerea inflamatiilor glanglionare;
-isuficienta cardiaca cu edeme, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, astenie, oboseala, anemie la copii si convalescenti;
-prevenirea imbatranirii, reducerea glicemiei si colesterolului, obezitate, celulita, cancer mamar, ;
-reumatism, guta, dezintoxicare, enurezis, litiaza renala, normalizarea peristaltismului ureterelor, menopauza, eliminarea apei,  afectiuni dermatice, cataracta, conjuncctivita, infectii oculare.
 

Alte utilizari

-frunzele tinere si butonii florali se consuma in salate( cura de 3-4 saptamani);
-din radacini se prepara suc, iar din flori se prepara sirop si vin;
-radacinile prajite dau un surogat de cafea;
-din latex se extrage cauciucul;
-in zootehnie, frunzele se dau la cai contra colicilor gazoase;
-planta apicola.
 

Mod de preparare

Din planta întreagă, frunze şi rădacini, se prepară o infuzie din 2 linguriţe la o cană cu apă din care se beau 2 căni pe zi.

Se prepara şi sub forma de decoct concentrat prin fierbere (10 minute) a 2 linguriţe plantă la o cana cu apă: se vor lua 1 lingura la 4 ore interval.

 In prezent, există numeroase produse filoterapeutice pe baza de Păpădie.

 

Contraindicaţii

In microcalculi ai colecistului .
In ulcerul peptic, deoarece stimuleaza secreţiile gastrice.
Respectând dozele indicate, nu prezintă alte contraindicaţii.

 

 

 

 

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la ZOvidiu Bojor
Flora medicinala a RomanieiProf. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

 

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii