Păpălău


Păpălăul este o planta erbacee care face parte din fam. Solanaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cireașa-evreului, cireașa-jidovească, bășicuță-de-roșeață, buruiană-de-bubă, iarba-bubei, boborică, gogoașe, papală, puturoasă, păpălăi.


Descriere si caractere de recunoastere

-planta erbacee, perena, cu rizom cilindric si radacini adventive firoase;
-tulpina este inalta de 20-60 cm, muchiata, simpla sau ramificata;
-frunzele sunt alterne la baza si opuse la varf, ovate, margini intregi, lung petiolate, asemenea frunzelor de pătlăgele vinete;
-florile sunt mari, solitare, albe-galbui, cu vinisoare rosii, campanulate;
-fructele sunt bace, sferice, rosii-portocalii, lucioase cu invelis stacojiu.
Inflorire in lunile IUNIE-SEPTEMBRIE.
Recoltarea fructelor coapte se face in luna SEPTEMBRIE, comestibile in stare proaspata.
 

Raspandire

Planta originara din Europa continentala si meridionala.
Creste pe terenuri uscate si calcaroase, plantatii de salcam, margini de padure, tufarisuri, zavoaie, de la campie pana in regiunea montana( 1500 m)
 

Compozitie

-taninuri, alcaloizi, substante amare;
-ulei gras, mucilagii, zaharuri, acizi organici;
-vitamina C, saruri minerale.
 

Proprietati terapeutice

-decongestive-hepatice, depurative, laxative, uricolitice;
-diuretice, febrifuge, sedative, antiinflamatoare, racoritoare.
 

Recomandari

-ascita, congestie hepatica, litiaza biliara, icter, colici, hepatita, constipatie;
-anemie, slabiciune;
-stari febrile, hidropizie;
-litiaza renala, oligurie, retentie urinara, edeme renale, adenom de prostata, elimina uratii si acidul uric, calmeaza durerile de rinichi si vezica urinara;
-reumatism, guta;
-furunculoza, antrax, eczema, eruptii cutanate, dureri de masele si urechi
 

Alte utilizari

-fructele servesc la prepararea dulceturilor, compoturilor, gemurilor, jeleurilor, siropurilor, vinurilor, muraturilor in otet;
-se cultiva in scopuri decorative, fructele rosii servind in buchete uscate.
 

Contraindicatii

Partea aeriana si rizomii sunt toxici.

 

 

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Flora medicinala a RomanieiProf. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

 

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii