Pătlagină


Perioade recoltare

Mai Frunzele, au gust amar, astringent
Iunie Frunzele, au gust amar, astringent
Iulie Frunzele, au gust amar, astringent
August Frunzele, au gust amar, astringent
Septembrie Frunzele, au gust amar, astringent; Radacinile fara tulpina florala
Octombrie Radacinile fara tulpina florala
Noiembrie Radacinile fara tulpina florala

Patlagina este o planta erbacee care face parte din fam. Plantaginaceae si mai este cunoscută in popor si sub urmatoarele denumiri: limba-tăieturii, iarba-babei, iarba-de-cale, limba-broaștei, limba-mânzului, limba-oii, limba-șarpelui, mama-pădurii, minciună, protagină, căruțele.


Descriere si caractere de recunoastere

-planta erbacee, perena, cu rizom scurt si gros si radacini fasciculate;
-tulpina este inalta de 10-50 cm, cilindrica, neteda;
-frunzele sunt lanceolate sau ovale, fara peri, cu 3-7 nervuri reunite la varf, lung petiolate, dispuse in rozete bazale;
-florile sunt mici, tubuloase, galben-albicioase, grupate in spic cilindric;
-fructele sunt capsule deschise in partea superioara.
Inflorire in lunile IUNIE-SEPTEMBRIE.
Recoltarea frunzelor se face inainte si in timpul infloririi, cu gust amar, astringent, recoltarea radacinilor fara tulpina florala se face toamna
 

Raspandire

Genul Plantago ar avea 220 specii.
Creste spontan de la campie pana in etajul subalpin, prin pajisti uscate si batatorite, pasuni, fanete, terenuri virane sau cultivate, drumuri, santuri, curti.
 

Compozitie

-glicozizi, taninuri, saponine, oleorezine, coline, fito chinine, fenoli, cumarine;
-flavonoide, carotenoizi, mucilagii, pectine;
-acizi organici( acid silicic, citric, ferulic, cafeic, clorogenic), glucide, pentozani, xiloza, vitamine( K, A, C, PP), saruri minerale( K, Zn).
 

Proprietati terapeutice

-emoliente, expectorante, diuretice, fluidizante, antibronsitice, antifebrile;
-antidiareice, antiinflamatoare, hepatoprotectoare, laxative, depurative, astringente;
-bacteriostatice, antiseptice, fitoncide, usor hipotensive, hemostatice, antibacteriene;
-cicatrizante, astringente, vulnerare, antipruriginoase, antiinfectioase.
 

Recomandari

-bronsite, astm bronsic, catar pulmonar, emfizem pulmonar, pneumonie, tuse, guturai, laringita, traheita, sinuzita, rinita, tuberculoza, intoxicatii cu tutun, inflamatii oro-faringiene, faringita;
-inflamatii intestinale, hepatita, infectii hepatice, ulcer gastro-duodenal, gastrita hiperacida, enterita, diaree, dizenterie, hemoragii interne;
-ateroscleroza, hipertensiune, prevenirea cresterii colesterolului, feblite;
-leucoree, nefrite, litiaza renala, enurezis, eliminarea acidului uric;
-ulceratii cutanate, rani greu vindecabile, arsuri, furunculi, eczeme, herpes, intepaturi insecte( viespi, purici, furnici);
-stomatite, gingivite, abcese dentare, conjunctivita, blefarita.
 

Alte urilizari

-frunzele proaspete in salate, pire si supe;
-semintele se dau hrana la pasari de colivie.
 

Mori de preparare

Infuzie preparată din 1- 2 linguri frunze la o cană cu apă, se beau 2- 3 căni pe zi îndulcite cu miere.

In farmacii există siropul de Pătlagină pentru copii.

 

Contraindicaţii

Pentru diabetici nu se recomandă siropul şi nici îndulcirea infuziilor cu zahăr sau cu miere.

 

Observaţii

Patlagina cu frunză îngustă poate fi confundată cu frunzele de Digitalis lanata, ducând la accidente grave. Frunzele celor două specii, indiferent ca provin din flora spontană sau din culturi, se vor recolta şi usca în spaţii diferite. Se va face diferenţierea microscopică pentru materia primă provenind de la cele două specii, înainte de a intra în procesul de producţie.

 

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la ZOvidiu Bojor
Flora medicinala a RomanieiProf. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

Hrean ras la borcan cu otet si miere

Nu poate sa te prinda iarna fara sa pui un borcan de 

Detalii

Mierea cu nuci si scortisoara - amestecul delicios cu efecte miraculoase

Amestecul de miere, nuci si scortisoara are, pe langa o multime de beneficii si un gust extraordinar de bun, ceea ce il face agreat in primul rand...

Detalii

Bors din ierburi de primavara cu efect tamaduitor

Fiind in plin sezon al verdeturilor de primavara e bine sa ne bucuram cat mai mult de darurile pe care acest minunat anotimp ni le ofera, si...

Detalii

Măceș

Măceșul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: cacadâr, răsură, mărăcine, laba-mâței, rug,...

Detalii

Păducel

Păducelul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: păducel...

Detalii

Porumbar

Porumbarul este un arbust care face parte din fam. Rosaceae si il regasim in popor sub urmatoarele denumiri: mărăcine,...

Detalii

Sucul de varză, leacul cu proprietăți vindecătoare miraculoase

Varza este un super aliment extrem de bogat în vitamine și minerale, fiind foarte cunoscută pentru efectele...

Detalii

Fructele de Păducel, leacul miraculos al inimii bolnave

“Farmacia naturii” ne oferă cel mai puternic leac pentru mentinerea si îmbunătățirea...

Detalii

Beneficiile nebănuite ale rădăcinii de cicoare

Deși este cunoscută încă din Egiptul antic, când se folosea în medicina populara, rădăcina de 

Detalii