Pătlagină


Perioade recoltare

Mai Frunzele, au gust amar, astringent
Iunie Frunzele, au gust amar, astringent
Iulie Frunzele, au gust amar, astringent
August Frunzele, au gust amar, astringent
Septembrie Frunzele, au gust amar, astringent; Radacinile fara tulpina florala
Octombrie Radacinile fara tulpina florala
Noiembrie Radacinile fara tulpina florala

Patlagina este o planta erbacee care face parte din fam. Plantaginaceae si mai este cunoscută in popor si sub urmatoarele denumiri: limba-tăieturii, iarba-babei, iarba-de-cale, limba-broaștei, limba-mânzului, limba-oii, limba-șarpelui, mama-pădurii, minciună, protagină, căruțele.


Descriere si caractere de recunoastere

-planta erbacee, perena, cu rizom scurt si gros si radacini fasciculate;
-tulpina este inalta de 10-50 cm, cilindrica, neteda;
-frunzele sunt lanceolate sau ovale, fara peri, cu 3-7 nervuri reunite la varf, lung petiolate, dispuse in rozete bazale;
-florile sunt mici, tubuloase, galben-albicioase, grupate in spic cilindric;
-fructele sunt capsule deschise in partea superioara.
Inflorire in lunile IUNIE-SEPTEMBRIE.
Recoltarea frunzelor se face inainte si in timpul infloririi, cu gust amar, astringent, recoltarea radacinilor fara tulpina florala se face toamna
 

Raspandire

Genul Plantago ar avea 220 specii.
Creste spontan de la campie pana in etajul subalpin, prin pajisti uscate si batatorite, pasuni, fanete, terenuri virane sau cultivate, drumuri, santuri, curti.
 

Compozitie

-glicozizi, taninuri, saponine, oleorezine, coline, fito chinine, fenoli, cumarine;
-flavonoide, carotenoizi, mucilagii, pectine;
-acizi organici( acid silicic, citric, ferulic, cafeic, clorogenic), glucide, pentozani, xiloza, vitamine( K, A, C, PP), saruri minerale( K, Zn).
 

Proprietati terapeutice

-emoliente, expectorante, diuretice, fluidizante, antibronsitice, antifebrile;
-antidiareice, antiinflamatoare, hepatoprotectoare, laxative, depurative, astringente;
-bacteriostatice, antiseptice, fitoncide, usor hipotensive, hemostatice, antibacteriene;
-cicatrizante, astringente, vulnerare, antipruriginoase, antiinfectioase.
 

Recomandari

-bronsite, astm bronsic, catar pulmonar, emfizem pulmonar, pneumonie, tuse, guturai, laringita, traheita, sinuzita, rinita, tuberculoza, intoxicatii cu tutun, inflamatii oro-faringiene, faringita;
-inflamatii intestinale, hepatita, infectii hepatice, ulcer gastro-duodenal, gastrita hiperacida, enterita, diaree, dizenterie, hemoragii interne;
-ateroscleroza, hipertensiune, prevenirea cresterii colesterolului, feblite;
-leucoree, nefrite, litiaza renala, enurezis, eliminarea acidului uric;
-ulceratii cutanate, rani greu vindecabile, arsuri, furunculi, eczeme, herpes, intepaturi insecte( viespi, purici, furnici);
-stomatite, gingivite, abcese dentare, conjunctivita, blefarita.
 

Alte urilizari

-frunzele proaspete in salate, pire si supe;
-semintele se dau hrana la pasari de colivie.
 

Mori de preparare

Infuzie preparată din 1- 2 linguri frunze la o cană cu apă, se beau 2- 3 căni pe zi îndulcite cu miere.

In farmacii există siropul de Pătlagină pentru copii.

 

Contraindicaţii

Pentru diabetici nu se recomandă siropul şi nici îndulcirea infuziilor cu zahăr sau cu miere.

 

Observaţii

Patlagina cu frunză îngustă poate fi confundată cu frunzele de Digitalis lanata, ducând la accidente grave. Frunzele celor două specii, indiferent ca provin din flora spontană sau din culturi, se vor recolta şi usca în spaţii diferite. Se va face diferenţierea microscopică pentru materia primă provenind de la cele două specii, înainte de a intra în procesul de producţie.

 

 

 

 

Surse pentru acest articol: 
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la ZOvidiu Bojor
Flora medicinala a RomanieiProf. univ. dr. Constantin I. Milica, Drd. ing. Camelia Nicoleta Roman, Ing. Daniela Troia

Bors traditional cu efecte vindecatoare exceptionale - Supa acra de sfecla rosie

În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și 

Detalii

Maioneza de post din Avocado / Reteta si Beneficii asupra sănătății

Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte 

Detalii

13 Retete de Post cu Urzici care Curata si Reimprospateaza Sangele

Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru 

Detalii

Alunul

  Compozitie -polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic); -acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...

Detalii

Rocoină

Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...

Detalii

Urzică vie

Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...

Detalii

Usturoiul verde, leguma de leac a primaverii care sustine sistemul cardiovascular

Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...

Detalii

Colorant natural din păpădie, planta cu multiple virtuti terapeutice

Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre 

Detalii

Untișorul, planta care distruge bacteriile și tratează hemoroizii

Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...

Detalii