Plopul Negru


Arbore înalt, până la 30 m şi cu diametrul până la 2 m. Tulpina este dreaptă, cu coroana largă, rară, neregulată. Mugurii sunt ascuţiţi, conici, alungiţi până la fuziform, adesea curbaţi la vârf, de culoare brun gălbuie, la suprafaţă cu un clei cu miros slab, aromatic, fiind vâscoşi. Frunzele sunt triunghiulare, cu vârful prelungit, ascuţit, cu marginea dinţată. Florile sunt unisexuate: cele bărbateşti sub formă de amenţi prelungiţi, cele femeieşti mai lungi (10-15 cm). Creşte în regiunile joase, prin zăvoaie, lunci, depresiuni, poieni umede.

Compoziţie

Mugurii de Plop conţin ulei esenţial format din: cadinen, cineol, curcumene, bisabolene, farnesol, alcooli fenilici, acetofenone şi humulene.

Mugurii mai conţin flavonoide, dintre care flavone: crysina, apigenina, tectochryzina etc; flavonoli: galangina, izalpinina, quercetina, camferol etc; flavonone: pinocembrina şi pinostrobina, esteri fenolici (esteri ai acidului cafeic şi ai acidului izoterulic). Mai conţin salicină, salicortină, salirepozide, derivaţi benzoici (populina, temuloidina şi tremulacina); rezine, alkane. acid fenolic, calcone etc. Prezintă, deci, o compoziţie chimică foarte complexă.

Actiune si recomndari

Acţiunea antibacteriană se datoreaza în special derivaţilor fenolici, iar acţiunea expectorantă este atribuită uleiului esenţial. Au fost demonstrate şi confirmate şi acţiunile antiseptice şi antiinflamatoare: Derivaţii acidului salicilic sunt biosintetizaţi în aspirină, ceea ce explică acţiunea analgezică şi antiinflamatoare.

Utilizaţi în special în gemoterapie, mugurii de Plop se recomandă ca antiseptic, antiinflamator şi analgezic.

Extern, preparatele pe baza de muguri se recomandă în răni uşoare, pentru efectul cicatrizant, în hemoroizi externi, degerături şi arsuri provocate de soare. Se recomandă şi sub formă de gargară în laringite.

Mod de preparare

Intern: empiric, sub forma de infuzie sau decoct, o lingură de muguri la o cana cu apă; se beau 2-3 cani pe zi, în special în afecţiunile reumatismale.

Extern, în leziuni ale pielii, degerături sau în loţiuni capilare, produsele farmaceutice de uz extern conţinând 20-30% extract de muguri.

Contraindicaţii

Alergie la propolis.

Ca efecte secundare, reacţii alergice cutanate.

Alte contraindicaţii nu prezintă, nici în sarcină sau alăptare.

 

Bors traditional cu efecte vindecatoare exceptionale - Supa acra de sfecla rosie

În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și 

Detalii

Maioneza de post din Avocado / Reteta si Beneficii asupra sănătății

Dacă citim eticheta maionezei din comerț, vom rămâne surprinși de câți aditivi conține, alături de alte 

Detalii

13 Retete de Post cu Urzici care Curata si Reimprospateaza Sangele

Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru 

Detalii

Alunul

  Compozitie -polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic); -acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...

Detalii

Rocoină

Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...

Detalii

Urzică vie

Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...

Detalii

Usturoiul verde, leguma de leac a primaverii care sustine sistemul cardiovascular

Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o dietă...

Detalii

Colorant natural din păpădie, planta cu multiple virtuti terapeutice

Câți dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit mândre 

Detalii

Untișorul, planta care distruge bacteriile și tratează hemoroizii

Untișorul (Ficaria Verna), sau grâușorul în termeni populari, este acea plantă micuță de pădure care...

Detalii