Plopul Negru


Arbore înalt, până la 30 m ÅŸi cu diametrul până la 2 m. Tulpina este dreaptă, cu coroana largă, rară, neregulată. Mugurii sunt ascuÅ£iÅ£i, conici, alungiÅ£i până la fuziform, adesea curbaÅ£i la vârf, de culoare brun gălbuie, la suprafaţă cu un clei cu miros slab, aromatic, fiind vâscoÅŸi. Frunzele sunt triunghiulare, cu vârful prelungit, ascuÅ£it, cu marginea dinÅ£ată. Florile sunt unisexuate: cele bărbateÅŸti sub formă de amenÅ£i prelungiÅ£i, cele femeieÅŸti mai lungi (10-15 cm). CreÅŸte în regiunile joase, prin zăvoaie, lunci, depresiuni, poieni umede.

Compoziţie

Mugurii de Plop conţin ulei esenţial format din: cadinen, cineol, curcumene, bisabolene, farnesol, alcooli fenilici, acetofenone şi humulene.

Mugurii mai conţin flavonoide, dintre care flavone: crysina, apigenina, tectochryzina etc; flavonoli: galangina, izalpinina, quercetina, camferol etc; flavonone: pinocembrina şi pinostrobina, esteri fenolici (esteri ai acidului cafeic şi ai acidului izoterulic). Mai conţin salicină, salicortină, salirepozide, derivaţi benzoici (populina, temuloidina şi tremulacina); rezine, alkane. acid fenolic, calcone etc. Prezintă, deci, o compoziţie chimică foarte complexă.

Actiune si recomndari

AcÅ£iunea antibacteriană se datoreaza în special derivaÅ£ilor fenolici, iar acÅ£iunea expectorantă este atribuită uleiului esenÅ£ial. Au fost demonstrate ÅŸi confirmate ÅŸi acÅ£iunile antiseptice ÅŸi antiinflamatoare: DerivaÅ£ii acidului salicilic sunt biosintetizaÅ£i în aspirină, ceea ce explică acÅ£iunea analgezică ÅŸi antiinflamatoare.

UtilizaÅ£i în special în gemoterapie, mugurii de Plop se recomandă ca antiseptic, antiinflamator ÅŸi analgezic.

Extern, preparatele pe baza de muguri se recomandă în răni uÅŸoare, pentru efectul cicatrizant, în hemoroizi externi, degerături ÅŸi arsuri provocate de soare. Se recomandă ÅŸi sub formă de gargară în laringite.

Mod de preparare

Intern: empiric, sub forma de infuzie sau decoct, o lingură de muguri la o cana cu apă; se beau 2-3 cani pe zi, în special în afecÅ£iunile reumatismale.

Extern, în leziuni ale pielii, degerături sau în loÅ£iuni capilare, produsele farmaceutice de uz extern conÅ£inând 20-30% extract de muguri.

Contraindicaţii

Alergie la propolis.

Ca efecte secundare, reacţii alergice cutanate.

Alte contraindicaÅ£ii nu prezintă, nici în sarcină sau alăptare.

 

Bors traditional cu efecte vindecatoare exceptionale - Supa acra de sfecla rosie

În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentaÈ›ia este mai săracă în vitamine È™i 

Detalii

Maioneza de post din Avocado / Reteta si Beneficii asupra sănătății

Dacă citim eticheta maionezei din comerÈ›, vom rămâne surprinÈ™i de câÈ›i aditivi conÈ›ine, alături de alte 

Detalii

13 Retete de Post cu Urzici care Curata si Reimprospateaza Sangele

Cunoscuta planta binefăcătoare a primăverii, urzica, se folosea cu multe secole în urmă în special pentru 

Detalii

Alunul

  Compozitie -polifenoli( miricetina, leucoantociani, acid cafeic); -acizi fenol carbonici( acid clorogenic), flavonoide(...

Detalii

Rocoină

Rocoina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele...

Detalii

Urzică vie

Urzica vie este o planta care face parte din fam. Urticaceae si mai este cunoscuta in popor si sub urmatoarele denumiri: urzică...

Detalii

Usturoiul verde, leguma de leac a primaverii care sustine sistemul cardiovascular

Usturoiul verde nu este numai un semn timpuriu al florilor de primăvară, sau un supliment delicios pentru o...

Detalii

Colorant natural din păpădie, planta cu multiple virtuti terapeutice

CâÈ›i dintre noi nu am făcut întrecere de suflat în puf de păpădie în copilărie? Sau am împletit...

Detalii

Untișorul, planta care distruge bacteriile și tratează hemoroizii

UntiÈ™orul (Ficaria Verna), sau grâuÈ™orul în termeni populari, este acea plantă micuță de 

Detalii